22. huhtikuuta 2013

Kukkiiko New York?

Terkut Isosta Omenasta, folks! Iso kaupunki se on, ja to-del-la mielenkiintoinen. Intensiivisen viikonlopun jäljiltä varpaat ovat kävelystä kolminkertaistuneet ja lompakko vastaavasti yhtä paljon kutistunut. Mutta kerrassaan mahtava reissu oli.

Tuntui, että se aukko, mikä oli puuduttavan rutiinisti työn ja kodin väliä sukkuloidessa kasvamistaan kasvanut, täyttyi vuorokaudessa: virikkeitä, elämyksiä, mediasta tuttuja asioita livenä. Uusia paikkoja, kiinnostavia ihmisiä, suurkaupungin energiaa. Nyt jaksaa taas pakertaa arjessa.

Ja että onko New York kolkko kivikaupunki? Päätelkää itse.

Orvokit ovat juuri nyt parhaassa loistossaan kaupungin istutuksissa. Ilma vaihteli +10 ja +20 asteen välillä, orvokki on viileän ystävä, joten kohta ne varmaan vaihdetaan toisiin kasveihin.


Myös kauppojen ja muiden liikkeiden edustoilla on yleisesti kasveja ja kukka-asetelmia.


Hortensiat ovat in, myös tulppaaneja näkyi paljon. Magnolia kukkii vaaleanpunaisena.


Hienoilla asuinalueilla myös kaikki vihreä on tarkoin hallittua ja kaunista.



Luultavasti jokaisella kadulla Manhattanin "paremmilla" alueilla kasvaa jotain. Punainen japaninvaahtera on juuri puhjennut lehteen.


Manhattanin suurin puisto on tietysti Keskuspuisto, mutta pienemmätkin puistot ovat hyvin ylläpidettyjä  ja kauniita – ja mikä hienointa, niissä on tupakointikielto. Ei käryävää nikotiinielämyspakkoa! Tulppaanien, narsissien ja hyasinttien lisäksi jouluruusut ovat juuri nyt kukassa.


Kaikki prunuksien (omena, kirsikka, luumu, manteli, persikka ym.) näköiset puut kukkivat myös. En tiedä, mikä tuo pieni sininen maanläheinen voisi olla. Keväinen se joka tapauksessa on.


Suurkaupungin oravallakin on kevät.


Rockefeller Plazalla on laajoja tulppaani-istutuksia, havut näyttivät odottavan pääsyä jonnekin. Tai sitten ne olivat osa asetelmaa. Suihkulähdeveistoksissa ratsastetaan delfiineillä.


Union Square Parkissa oli tori, jossa myytiin myös kukkien taimia. Sen on pakko tarkoittaa sitä, että newyorkilaisetkin harrastavat puutarhailua ainakin pienessä mittakaavassa esimerkiksi parvekkeillaan.


Ihania, raikkaita omenoita puulaatikoissa.


Luomu- ja lähiruoka tuntuu olevan New Yorkissa nyt kovassa nosteessa. Me olemme siis toreinemme oltu edelläkävijöitä jo vuosikymmeniä...


... mutta kun torien keskeltä lähdetään Amerikkaan, niin testataan tietysti diner-ruokalan antimia. Chiliburger ja kahvia, lounasta koneeseen ja taas jaksaa kävellä.


Tuon jälkeen olisi jaksanut kantaa jotain isompaa puutarhan koristeeksi.


Kävelimme toisaalla USA:ssa asuvan ystäväni kanssa kahden päivän aikana varovaisesti arvioiden noin 20 kilometriä. Todellisuus on varmaan lähempänä 20 mailia. Määrä ei kuulosta paljolta lenkkeilyperspektiivistä, mutta kun tuon kävelee suurkaupungissa äkkihelteessä kantamuksia raahaten kahdeksan tuntia yhteen putkeen, niin johan alkavat varpaat muotoutua uudelleen.

Pikkurillissä oli muheva vesirakkula sekä varpaan päällä että sen kärjessä, osittain myös varpaan alla. Teippasin pallerot tiukasti ja steppailin sisulla eteenpäin :) Tennarit oli hyvät, mutta jalat olivat vielä talvikenkämoodissa: pehmeä ja iso jalkine, jalassa paksu sukka, kitkaton olo.


En halua ajatella lopputulosta, jos olisi kävellyt ristiin rastiin Manhattania nämä jalassaan.


WTC-työmaalla korkein torni, One, on jo hyvässä vauhdissa rakenteilla. Tornista tulee korkeampi kuin aikaisemmista, 541 metriä.


New Yorkissa voi tulla niska kipeäksi, jos paljon ihailee pilvenpiirtäjiä... niitä on paljon ja pikkukaupunkeihin tottuneille niissä on ihailemista.




Hotellihuoneen ikkunasta näkymä oli enemmän silmäntasainen: Times Squaren leipeillä sijainnut huone oli 51. kerroksessa.


Toiseen suuntaan katsellessa maisemassa näkyi art deco -tyylinen Chrysler Building.


New Yorkissa on lukematon määrä telkkarista, elokuvista ja uutisista tuttuja paikkoja. Pakko oli nähdä omin silmin paljon puhuttu Guggenheimin museokin, vaikka varpaat olivat tulessa. Se oli osa elämystä.


Tältä kadulta pitää viedä autonsa pois huomeniltaan mennessä, sillä 24.4. siellä kuvataan materiaalia The Newsroom -sarjaan, joka alkoi juuri Suomessa. Olisin kyllä käynyt ihmettelemässä kuvauksia, jos olisin ollut kaupungissa. 


Olisin myös paremmalla ajalla kokeillut hevosvaunuajelua Keskuspuistossa. 1,5 mailin matka olisi maksanut 50 dollaria, eli kahdelta hengeltä 25 taalaa (n. 20 euroa) per nenä. Hiukan Sinkkuelämää-fiiliksiä, mikä ettei.


Bloomindale'sin tavaratalon aulassa kukkivat onnenpensaan oksat.


Ostoksia olisi voinut tehdä aamusta myöhään iltaan esimerkiksi luksusliikkeiden 5th Avenuella, mutta me keskityimme enimmäkseen ikkunaostoksiin – ja kävelyyn.


Matkasimme muutaman matkanpätkän metrolla, varsin näppärä ja helppo kulkuväline. Asemilla on lippuautomaatteja ja -kioskeja, junia kulkee tiheään.


Toki niillä omilla jaloilla liikkuen näki kauneimmat maisemat.




Manhattanin eteläkärjestä näkyy Ellis Islandille, jossa komeilee Vapaudenpatsas. Rannasta kulkee jatkuvasti lauttoja patsaalle, se matka jäi meillä ensi kertaan. 


Sen sijaan keskityimme pienempiin teoksiin, kuten tähän valaisimeen rakennettuun linnunpesään.


Kuvia tästä reissusta on runsaasti, mutta nyt täytyy lopetella kierrosta. Oi jospa olisikin voinut kävellä tuosta ovesta sisään ja ottaa portailta lehti mukaan. Kakkoskoti, oh yes.


Ihan taatusti kädessä olisi ollut ruusukimppu, jollaisen olisin napannut kukkakaupasta ihan siitä kotikadun varrelta.


Nooh, sitä megalomaanista lottovoittoa odotellessa piti tulla kotiin. Mutta uudestaan menen New Yorkiin visiitille, se on varma. Se ei ole kolkko kivikaupunki, vaan huippukiva. Myös puutarhamielisille.

28 kommenttia:

  1. Kyllä puutarhurin kaupunkikierros on ihan erilainen ja paljon kauniimpi kuin ei-puutarhurin. Kiitos tästä esittelystä. Oli heti kaupunki kiinnostavampi, mitä olisi ajatellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, jokainen kiinnittää niihin asioihin huomiota, joista itse on kiinnostunut. Kiva, että meitä on muitakin tätä lajia...!

      Poista
  2. Voi vau... näitä kuvia ei passaa näyttää Herra Miehelle. Hän on hinkunut NY:iin vaikka kuinka kauan. Minä en. Enkä tosiasiassa hingu vieläkään, mutta kuviasi oli erittäin mielenkiintoista katsella.

    Tuo linnunpesä on liik-kis!!! Ja The Newsroom älyttömän hyvä sarja. Ei niin hyvä kuin West Wing oli aikanaan, mutta osaa se Sorkin näköjään tehdä kunnon draamaa myös uutishuoneesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mene vaan Herra Miehen mukana, tulet yllättymään iloisesti: NY on elämys.

      Linnunpesä on liikkis osoitus suurkaupunkilinnun sopeutumiskyvystä. Ja onhan hällä/ heillä nyt kiva ja tunnelmallinen iltavalaistus kotinsa yllä.

      Mulla on jäänyt tuo Newsroomin seuranta satunnaiseksi, niin näköjään tapahtuu kaikille hyville sarjoille. Pitääkö ne aikataulut ajastaa kännykkään?

      Poista
    2. Newsroom alkaa 22 minuutin päästä :-D !!!!

      Poista
    3. Kiitos muistutuksesta :D Just heräsin sohvalta ja tulin sammuttamaan konetta, täytyy mennä saman tien jatkamaan unia, ettei virkisty liikaa. Se on ostettava Newsroomit kaupasta. Mutta siis, kiitos!

      Poista
  3. Ihan eri käsitys ollu kys. kaupungista, mutta sehän riippuukin miltä kantilta kuvataan!
    Kiitos ihanasta kierroksesta, oli mukava olla mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että viihdyit! Niinhän se on, että Nykistä saa yleensä tietyntyyppisen kuvan. Mulla oli kamerassa positiivinen linssi :)

      Poista
  4. Olipas mukava reissu esittely:) Kaunis kiitos!
    Kaupunkikävely tosiaan voi käydä työstä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se tosiaan työpäivästä käy tuo jalan toisen eteen pistäminen. Illalla tuli uni ihan älyttömän aikaisin ja hyvin, tietty aikaerokin vaikutti paljon.

      Poista
  5. Mulle oli NY:ssä yllätys sen vehreys ja rauhallisuus. Vaikka en ollut noin upeaan aikaan liikkeellä kuin sinä. Aivan ihanat kukkakuvat, kiitos :) Muuten, reissuni rakkolukemaa en muista, mutta viimevuosina niitä kertyy tyypillisesti 3-8 viikon reissulla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, rauhallista ja lepposaa ja tilavaa on kaduilla kävellä. Aamulla delissä kahviostoksilla oli kiireempää ja ruuhkaisampaa, mutta niinhän se on suomalaisella R-kioskillakin.

      Rakoista täytyy alkaa pitää kirjaa, osaa sitten varautua keskimääräisillä laastarilukemilla :)

      Poista
  6. Oi kun mukavaa saada vähän tuulahdusta rapakon takaa, kiitos siitä. Kai tuo Nykki pitää joskus kokea, on vaan tsiljoona muutakin paikkaa, mihin tässä hinkuu. Itse piipahdin viikko sitten Lontoossa ja NY näyttää olevan enemmän kukassa. Lontoo oli ehkä pettymys verrattuna samaiseen paikkaan viime vuonna... Tai sitten olin väärillä nurkilla.

    Matkallelähtöpostauksestani nousi myös huoli siitä, että oletkos ihan hyljännyt taimesi?! Melkein jo pirautin heitteillejättöilmoituksen, mutta sitten tajusin, että kyllähän sinä niille olet hoidon järjestänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, matkakohteita olisi tuhat ja sata. Onneksi pääsee joskus jonnekin, niin lista lyhenee.

      Heheh, onneksi et soittanut Linnenheimin taiminsuojeluliittoon, koko perhe oli valjastettu tähän Tärkeään Hommaan. Kaikki elossa! Myös perhe.

      Poista
  7. Kiitos monipuolisesta esittelystä ja upeista kuvista! Meillä on ollut pitkään jo puheissa, että tehtäis viikon reissu samoille hoodeille, eikä tämä yhtään laimistanut ajatusta :D Ehkä ensi vuoden kesänä sitten..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta menette hoodeille, siellä oli myös kivoja koirantarvikekauppoja, ikkunoissa myös myytäviä koiranpentuja... kaksijakoinen fiilis: söpöä ihanaa katseltavaa, mutta tiukka ei heräteostosmahdollisuuksille!

      Poista
  8. Ihana erilainen kaupunkiesittely! Sinulla jäi vielä paljon näkemättä, mutta näköjään olet vielä menossa uudestaan. Aina tuntuu jotain jäävän näkemättä. Varsinkin kun monesti vasta kotiin paluun jälkeen saa tietää, mitä kaikkea matkakohteessa olisi ollutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, ei tuollaista kaupunkia viikonlopussa nähdä edes urheiluauton kyydissä :D En tähän postaukseen ladannut kaikkea näkemääni, vain tätä kasvinäkökulmaa... mutta luulen, että vaikka asuisi Manhattanilla vuoden, ei ehtisi nähdä ja tutustua kuin pieneen osaan kaikesta mahdollisesta. Kaupunki elää ja muuttuu koko ajan, eivät ne ravintolat ja näyttelyt siellä ikuisesti odota, heh.

      Tärkeintä New Yorkissa on minusta se kaupunki itse. Elämys.

      Poista
  9. Kyllä maailma on kauniimpi puutarhaihmisen silmin! Ihania bongauksia, kiitos! Kyllä noilla elämyksillä rakkulatkin paranee varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, PP – niin se taitaa olla, että ken vihreän bongaa, se kauneuden löytää, vaikka asvaltista.

      Rakkulat ovat hauska, konkreettinen muisto reissusta. Hiukan kipeät muistot tosin ;)

      Poista
  10. Vautsi - ruhtinaalliset kuvat.
    Oli varmaan hintansa väärti ja paras mahdollinen ajankohta kun luonto juuri herää. Tahtois kanssa, jos olisi pari kilsaa lähempänä. On puuduttavaa istua niin pitkään koneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan jokaisen euron ja dollarin arvoinen reissu. Tätä kaipasin, vaikken osannut arvata. USA:ssa asuvan ystäväni mukaan tämä aika on tosi hyvä reissaamiseen, kohta alkaa tulla enemmän turisteja ja keskikesällä hikiset helteet.

      Menolento oli 8 h 45 minsaa ja paluulento 7, jälkimmäinen oli tosi iloinen yllätys. Kunnon myötätuuli oli koko matkan mukana. Suhteellisen nopsasti se menee, kun syö ja katsoo leffoja. Niin, ja nukkuu :)

      Poista
  11. Kiitos tästä kauniista ja kukkivasta kuvamatkasta! Ihanasta näkövinkkelistä olet kaupunkia katsellut :) Tässähän taitaa ihan matkakuume herätä.. Paranemisia varpaille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, Purlina, että lähdit mukaan kävelylle. Toivottavasti sulla ei tullut varpaat kipeiksi. Omani alkavat parantua, kohta voisi lähteä uudestaan :)

      Poista
  12. Huippu reissu, vesirakkuloista huolimatta. Upeeta, ei ihme, että sydämesi sykki Nykille. Pumps, pumps...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvä retki, rakkulat ovat vain muisto ihollain... NY on omaa maatansa, komea kaupunki, ei siitä pääse mihinkään. Pumpu-ti-pum.

      Poista
  13. Oih, Ihania kuvia!
    Tuonne on pakko päästä joskus vielä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mene vaan, siellä se sua odottaa :) Hieno elämys tuo kaupunki kyllä on, kaikilla tavoin.

      Poista