12. syyskuuta 2012

Valoa liaanille

Päivät ovat jo turhan harmaita vast'ikään itäneelle liaanille, joten sille piti hankkia lisävaloa. Ostin perusvalaisimen ja siihen pari erilaista lamppuvaihtoehtoa Bauhausista.


Lamput ovat kasveille tarkoitettuja hehku- ja energiansäästölamppuja. Laitoin valaisimeen (joka ei ole varsinaisesti mikään sisustuksen hioutunein helmi) ensin tuon energiansäästölampun, kun ajattelin, että se varmaan luovuttaa lämpöä vähemmän kuin hehkis, jonka voi säästää talvea varten. Hrr.

No liilaa valoa nyt sitten ihaillaan illat pitkät, koska liaaninhan täytyy saada asua olohuoneessa.


Mutta arvatkaapa, paljonko liaanintaimi on venynyt reilun viikon aikana? Juu, 20 senttiä.


Että alku on sekä lupaava että pelottava. Lehtiä taimi ei ole vielä viritellyt, mutta jotain sen näköistä itua tuossa varressa on. Kasvun kärki on virkeän vihreä.


Myös ulkosalla törmäsin erääseen kirkkaanvihreään juttuun, vaikka syksy vie yleensä värejä sinne murretumpaan ja tummempaan suuntaan. Kas muistatteko lahjan, joka oli noin kuukausi sitten kukkaruukkuun nätisti aseteltu? Senhän lahjan antanut eläintaho vei seuraavana päivänä pois, jostain selittämättömästä syystä. No jostain yhtä selittämättömästä syystä lahja on tuotu takaisin. 

Tällä kertaa se oli jätetty ulkoroihutelineeseen ja aseteltu pehmeälle muhjupatjalle.


En uskalla nyt vielä oikein iloita kuusipuikulan paluusta. Annan asian hautua muutaman päivän, niin en pety, jos se taas lähtee. 

18 kommenttia:

 1. Mulla oli tuo violetti väri olohuoneessa vallitsevana koko kevään :) Ja varmasti taas ensi keväänäkin, jollen sitten tule taimikasvatuksen suhteen toisiin ajatuksiin.

  Johan on liaanillasi hurja kasvuvauhti, vastahan se oli sellainen pikkuinen tiitti. Minneköhän se alkaa kiipeillä olohuoneessanne? Jännää seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiähän liilaan tottuu, heh. Mulla sijaitsee taimikasvatusvalot kellarissa, joten keväällä en niitä niin paljoa näe. Mutta nythän on tämä yksi lamppu, siitä se saattaa pikkuhiljaa huomaamatta alkaa olkkarissakin liilertää :)

   Ajattelin virittää ikkunan eteen, katosta olevista pikkukoukuista jotain narusysteemejä, jos liaani alkaa tosissaan lonkeroimaan, ja sitoa sitä niihin... Saas nähdä!

   Poista
 2. Mä en kestä näitä sun juttujas, nauramati meinaan. Mää näen miälikuvissani kui toi liaani kasvaa ihan humauksessa ja täyttää koko teijän olkkarin. Teil on sitten oma viidakko.

  Toi orava on veikee vekkuli. Mut eiks oo semmonen sanonta ku, ottaja antaja, kissan pas... kakan kantaja. Että ny ton Pörröhännän olis paree jättää lahjansa sulle, ettei me ruveta sitä nimitteleen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhah, joo, hyvä sanonta! Menen ulos lällättämään tätä P-hännälle, niin oppiipahan olemaan ;D Ja metsä vastaa kaikuna: talvella laitan pähkinäkioskiin sille komeita, isoja muovipähkinöitä.

   Liaani alkaa jo vähän huolestuttamaan. Että haluanko mä tosissaan semmoisen harmaarunkoisen harvalehtisen häkkyrän tuohon olkkarin ikkunan pimentäjäksi :o

   Poista
 3. Liaani? Oh-hoh, mitä vielä kaikkea keksitkin?

  Tuo liila valo ja valaisin ei välttämättä ole juu sisustajan valinta olohuoneen sisustuselementeiksi, mutta joskus käytännön pakko ylittää esteettisyyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liaani oli vahinkosiemen, luulin sen olevan tukeva 50-metrinen puu ;)

   Joo, kasvipuuhat menevät sisustuksen edelle 6-0!

   Poista
 4. Voihan kuusipuikulan ilmestys! Tää on hauskaa seurata. Hauskaa on myös seurata elämääsi liaanin kanssa. 20cm viikossa, on 4 metriä talvessa vai kuinka? Öö saakoos sitä pyöriteltyä rullalle vai ihanko ajattelit olohuoneen ympäri pyöräytellä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että mun käpy-ymmärryksen kustannuksella nyt kyllä leikitellään aika vahvasti. Seuraavaksi löydän sen varmaan sängystäni?

   Liaani on tosi jännä, tuntui että se oli yönkin aikana venynyt taas pari senttiä. Ei ihme, että ovat tropiikissa melkoisia riesoja kasvaessaan ihan rikkaruohona siellä sun täällä.

   Ajattelin virittää ikkunaan jotain naruja, joita pitkin se voi halutessaan kiipiä. Nyt se jo tuntuu etsivän jotain, jonka ympärille kiertyä. Huu.

   Poista
 5. Kyllä on reipas liaaninalku! Tosiaan, sitä tarzania odotellessa... kai siitäkin weismüllerista saa kuvia :D

  Kyllä se syksyn pimeys vaan hiipii nurkkiin, mutta meneeköhän liaanin pää ihan sekaisin toisaalta Suomen kesän valoisuudesta? (jos... eiku... kun selviää sinne saakka) Tuolla päiväntasaajan korvilla taitaa päivät olla vähän tylsän 50-50 noin valoisuussuhteissaan... Meinaatkos nostaa myös sisäilman lämpötilan sinne Thaimaan asteisiin? Entäs mites kosteus? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhah, laitetaan Johnny W:stä sitten kuvia liaanin roikkeessa!

   Liaani voi tosiaan järkyttyä loputtomasta kesävaloisuudesta yhdistettynä rutikuivaan ilmaan. Nyt talviaikana on aika helppo laittaa Kaunisvalaisin hehkumaan 12 tuntia päivässä, mutta ilmankosteuden kanssa on vähän vaikeampaa... ehkä iso terraario hoitaisi sen homman?

   Poista
 6. Jos lilanen alkaa ärsyttämään, niin 23W ja kylmän sävyinen energiansäästölamppu toimitti hienosti keväällä meidän taimien pikku auringon virkaa :) Hulvatonta vauhtia tuo liaani kyllä kasvaa, joten kohta saatte kaivaa gebardi kalsongit kaapeista ja ryhtyä Tarzaneiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy katsoa, miten silmä sopeutuu liilaan, ja toisaalta, tuoko se useinkin virkavaltaa ovelle, heh heh. Mutta laitan vinkin korvan taakse, jos toisen väristä valoa tarvitaan.

   Gebardikalsongit, hmm. Mihinhän mä olen ne laittanut? ;D

   Poista
 7. Liaanilla näkyy olevan melkoinen kasvuvauhti. Mikähän sen pituus on keväällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, tällä tahdilla ollaan keväällä lähinnä pulassa :/ Täytyy heittää hänet talvella ulos jäähylle, jos meinaa äityä ihan pitelemättömäksi...

   Poista
 8. Ohhoh, miten nopsaan se kasvaakaan! Tätä kasvikokeilua on kyllä ihan poikkeuksellisen jännää seurata :) Toivottavasti lisävalo auttaa liaania selviämään talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun on pakko postata viikonloppuna osa 2, sillä tämä on kiinnostava kasvi... Lisävalo on varmaan vähimmäisvaatimus, että on edes toivoa talven yli selviämisestä. Koskee myös tarhuria :)

   Poista
 9. Jösses, sullahan on siellä TRIFFIDI!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä alkaa pahasti näyttää. Yöt on nukuttava makuuhuoneen ovi säpissä, koira turvassa peittojen alla, vahtivuoroissa vuorotellen kamiinan äärellä valvoen... Hmm. Nukkua valvoen, sepäs se vasta temppu on. Jää yhdeksän päiväsentin kasvukin kakkoseksi, hah.

   Poista