31. heinäkuuta 2012

Muistilappu itselle

Tässä vaiheessa kesää voi jo alkaa pohtia, että mitäs tästä kasvukaudesta voisi oppia. Kas kun se seuraava kausi on kohta taas ovella kaikkine houkutuksineen. Sen tässä hommassa on jo oppinut, että harrastus ei päästä otteestaan, vaikka sitä joskus kovasti toivookin. (Siinä toukokuun lopulla, tarkalleen.)

Muistilappuna itselle voisin tässä kirjata, että

1. Älä kylvä runkotomaatin siemeniä. Et sinä niitä jaksa tukea ja niistä varkaita nyppiä, eikä ne mahdu mihinkään. Katso vaikka: Toukokuun lopulla taimet mahtuivat sekä ruukkuihin että Taimelaan.


Nyt ne eivät mahdu oikein kumpaankaan, eikä kukaan muukaan mahdu juuri mihinkään. Kasvata pikkuisia pensastomaatteja, ne sopii sulle.


2. Älä kylvä 75-senttisiä samettikukkia, ne eivät ole kovin nättejä eivätkä mahdu mihinkään. Katso kuva yllä.

3. Älä kylvä runkotomaatteja ja 75-senttisiä samettikukkia, istuta niitä samaan ruukkuun, tee kahta samanlaista ruukkua ja aseta niitä kellarin oven viereen. Et mahdu kellarin ovesta sisään etkä ulos.


3. Älä jätä puutarhapenkkiä terassille pihajasmikkeen alle. Se varistelee miljoonat tahmeat kukkansa tähdäten siihen penkkiin, joka ei sitten ilman voimakeinoja puhdistu. Katso vaikka. Ja muista, että ne "hirmuhyvät" painepesurit hajoavat muutaman käyttökerran jälkeen, joten joudut kuitenkin käyttämään hauista ja jotain väsynyttä juuriharjaa.


4. Tee kärhöhässäkälle jo vihdoin oikeasti jotain. Ei ne voi kasvaa tuollaisena syherönä, ei tuosta ota mitään selvää. Tee joku fiksumpi tukirakennelma heti lumien sulettua, sillä se kevätkasvu alkaa sitten ihan ykskaks, "varottamatta".


Tässä varoitukset. Yksi kehoitus tulee vielä mieleen.

5. Muista ostaa yksi kurkun taimi. Se ehtii tuottaa satoa, vaikka hankkisit sen vasta kesäkuun puolivälissä. Kurkku kasvaa to-del-la nopeasti, se vaatii tasaisen kosteuden ja tukevat lannoitteet. Muista iso ruukku!


Itsekasvatettu kurkku ei ole kummastakaan päästä yllätysliiska, vaan kaikkialta napakka ja kokonaan raikkaanmakuinen. Mukana tulevat tuplasateenkaari ja yksisarviset.

26 kommenttia:

 1. No tää oli just oikea lista myös minulle. Monasti olen jopa miettinyt, että miten saisi niin paljon helpommalla kaupasta ne tomaattinsa. Kasvihuone tursuaa tomaatin varsia, se on kuin viidakko. Satoa tulee, mutta pari tomaattia per päivä. Raakileita ihan sumeena. Nyt virittelen naruja sinne, tänne ja tonne etteivät varret menisi poikki tomaattien painosta. Mutta kiitos, briljantti lista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin just, pari tainta kaupasta ja se on siinä. Mutta ei, siihen yhteen pirulliseen kylvösysteemiin mahtuu 18 siementä ja ne on kaikki aina kylvettävä – ja jostain oudosta syystä ne kaikki aina itävät. Puh huh.

   Meilläkin on kamalasti raakileita, mutta kypsää ei tunnu tulevan samaa tahtia. Tippuuko niitä raakileita pois, vai eikö vielä vaan ole aika? Pätkin versojen päitä poikki, kun pukkaavat koko ajan uutta kukkavanaa... eihän ne ehdi kaikkea tehdä tänä kesänä valmiiksi.

   Poista
  2. Ihanat postaukset sulla Geranium :)

   Tomaatit on tosiaan myöhässä tänä kesänä. Ne kun rakastavat lämpöä ja aurinkoa..

   Mutta toi muistilappujuttu on aivan ihana, JOS ne muistaa vielä keväällä kun etsii kaikkia ihania lajikkeita...AHH
   Mulla ainakin menee niin että työasioissa muistan katsoa muistiinpanot kasveista, mutta sitten se harrastepuoli onkin iso mutta... Aina hurahdan täysillä ja niin sitä taas mentii :) Mutta onneksi se ei ole niin vakavaa ;)

   Poista
  3. Kiitos, Heidi-Maaria :)

   Tomaatit yrittävät nyt punertua, toivottavasti aurinkoa saataisiin edes muutama viikko... ja muistilappuja en varmasti muista kaivella ensi keväänä, silloin on taas niin kova vauhti päällä, että oksat pois.

   Hauska kuulla, että sinulla on työ- ja harrastepuoli aika erilaiset, vaikka kasveja kasvatat molemmissa! Ehkä se on se harrastamisen vapaus, joka ei muistilappuja kaipaile...? Siitä me sitten pidämme kiinni, mennään vaan rennosti yrityksen ja erehdyksen kautta ;)

   Poista
 2. Apuva, mä repeilin! Kiitos päivän nauruista. Nuo metriset sammarit on kyllä niin uniikkeja, ettei tuollaista kasvihuonenäkymää varmastikaan toista kertaa kohdalle osu. Ensimmäisenä nuo keltaiset sieltä erottuu ;)
  Mä sain työkaverilta kirsikkatomaatin taimia ja kuvittelin niitä ihan pikkuisiksi, mutta ne onkin parimetrisiä. Pensastomaattia siis mullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, kyllä mua itseänikin naurattaa tää meno aina välillä. Itse asiassa useinkin. Ja joka ikinen päivä katson noita sammareita ja mietin, että voihyväntähen, minkälaisia kasveja!

   Pensastomaatti olkoon siis johtotähtemme :)

   Poista
 3. Juurikin näin. Viimeksi tänään minäkin epätoivoissani harkitsin jopa laihikselle ryhtymistä, kun yhdeksän neliön kasvihuone tursuili täpötäynnä harventamatonta viidakkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viidakoksi menee näköjään aika nopsasti, tällainen 2,5 neliöinen tietty vielä nopeammin. Pitää vaan muistaa pysytellä pienemmissä lajikkeissa...

   Poista
 4. Ai, niin. Se piti sanomani, että tuo kärhösykkyrä on aivan upea! Kuka onkaan siinä tuo vaaleanpunaisempi osapuoli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa kehua, muuten jää sykkyrä perkaamatta ensi vuonnakin ;D Siellä pitäisi olla tummansininen lajike seassa, mutta en nähnyt vilaustakaan siitä. Vaaleanpunainen on 'Hagley Hybrid', erittäin kestävä ja runsaasti kukkiva tyyppi, säästä riippumatta.

   Poista
 5. Hah-hah, heh! Kiitos, olipa piristävä postaus ja osui sekä upposi! Tuollaisia muistilappuja pitäisi ehdottomasti tehdä myös itselle valmiiksi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä näitä kulissien takusia pitää muistaa itselleen vilauttaa, ettei tee samoja tyhmiä virheitä seuraavana vuonna... möhläyksiä ja sähläyksiä kyllä riittäisi paksuksi muistikirjaksi asti ;)

   Poista
 6. Jaahas, sä oot oikeen listannu ens vuonna huomioitavat jutut. Ja säkö meinaat, että pysyt ruodussa? Hih hih, kuule, tammikuussa ku aletaan rapisteleen ekoja siemenpusseja, niin kaikki tämän kesät murheet on hävinny ku sumu tuuleen. Ei pienintäkään epäröintiä ku topsitaan tomaatteja ja kaksimetrisiä sammareita purkkeihin, joita on kaikki ikkunalaudat täynnä. Varmaan osa saunan lauteillakin. Hirmee tohina ja tohka päällä. Näin joka kevät. Ainaskin tässä pihapiirissä. Huoks. Tai onneks. Ihan kui vaa... Mut juttus oli kyl taas kerran napakka ja hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan täydellisen oikeassa. Ei näitä muistilappuja kukaan etsi ja lue, kun mieleen putkahtaa ensimmäinen kevätajatus. Se on sitä samaa kohkaa ja kuhinaa, kuin tänäkin vuonna, ja sitä edellisenä ja sitä edellisenä. Se on semmoista menoa, että hyvä kun muistaa omaa nimeään.

   Mutta toivon, että osaan edes lukea siemenpussista sen tiedon, että minkäkokoista kasvia olen suunnilleen kasvattamassa. (Mutta jos se kukka/hedelmä/lehti on ihan kamalan söpön näköinen, niin kai se on sieltä XXXL-osastolta vaan hankittava, hah.)

   Poista
 7. Muistilaput! Mahtava idea. Jokainen tärkeä muistettava asia täytyy muistaa kirjata blogiin otsikolla Muistilappu. Ja sitten tammikuun alussa ne haetaan hakusanalla ja ollaan oikein viisaita ja viksuja.

  Geranium, myös sun pitäisi olla martta. Ellet jo ole. Tai niksologian naispuolinen Anssi Orrenmaa. Hyvä on ideasi, taas (siis ihan aikuisten oikeasti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinähän sen sanoit, noinhan tämä muistilappukuvio pitäisikin hoitaa! Ainakin tämän blogin tarkoitus oli toimia myös muistikirjana itselle, mutta aika huonosti sitä on tullut kirjattua ihan yksityiskohtaista dataa.

   Intopii, tuo marttakommenttisi ilahdutti mua tosi paljon. Ehkä mun sisällä asuu martta, jolle en ole tajunnut avata ovea. Täytyykin perehtyä martta-aiheeseen oikein kunnolla. Ja naispuolinen Anssi Orrenmaa, siitä sain vesissäsilmin-naurut :) Kiitos!

   Poista
 8. Ihana postaus ! Meillä hajosi kärhöteline keväällä ja kärhö ehti kasvattaa uudet alut, ennen kuin ehdin hankkia uutta telinettä. Eli täytyykin muistaa ostaa teline jo nyt, niin se on ensi keväänä valmiina. Jospa sitten ehtisin laittaa sen ajoissa kärhölle ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin nuo kärhöt pääsevät tosiaan yllättämään. Ensin ne jurottavat talven jäljiltä niin, että niiden kaikkien epäilee jo kuolleen, mutta sitten yks' kaks' maasta työntyy versoa, joka kasvaa viiden sentin päivävauhtia. Ja tänä vuonna uudet silmut puhkesivat vanhoihin versoihin, noin puolen metrin - metrin korkeudelle, joten sitä alaosaa ei saanut siistiksi enää millään.

   Hyvä idea ostaa teline nyt, niitä saa varmasti mukavalla alennuksella...!

   Poista
 9. Hieno muistilista!!! Muistahan sitten vilkaista tätä talvella ja varsinkin heti keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan kirjoittaa toinen muistilappu, että muistan palata tähän kevään korvalla... tai sitten vaan haluan aktiivisesti unohtaa kaikenlaiset ohjeet ja säännöt ;)

   Poista
 10. Tässä on hyvää muistilistaa itsellekin. :)

  Miten on sitten se siemenpussien määrä? Mulla ainakin lähtee aina määrä käsistä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, "vahingossa" taisin unohtaa ne siemenpussit, heh heh. Ei tarvitse niistä sitten tinkiä :)

   Ei vaiskaan, kyllä se taas lapasesta lähtee, meillä kaikilla... sallittakoon se, kun ovat niin pieniä pusseja vaan.

   Poista
 11. Näin sitä pitää toimiakin, reilusti muistiin ja ylös mikä pelittää ja mikä ei. Ei niitä enää mukamas muista talvella eikä varsinkaan seuraavana keväänä, kun siemenpussit ja muut villitykset vilisee silmissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei muista kevään koittaessa enää mitään virheitä tai mokiaan, kaikki on yhtä auvoista ja vaaleanpunaista joka kerta :)

   Poista
 12. Hihi olipas täynnä asiaa tämä muistilistanen! Se on kyllä totta, että ne pitäisi myös muistaa lukea;DD Pitäisiköhän kännykän muistutusta hyödyntää myös näissä puutarha jutuissa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, lukematta jäi lappunen ;) Kännymuistutus voisi olla hyvä, joka päivälle jotain vihjettä tehdyistä virheistä ja lupauksista...

   Poista