27. heinäkuuta 2012

Ti-ta-nic, tiskivuori

Helteet saapuivat ja toivat mukanaan tehtävän, jonka voi suorittaa vain hellepäivänä. Tiskivuoren selättämisen. Siinä sitä oli pottia ja purkkia odottamassa pesemistä ensi kevään askareita varten.


Vettä paljuun ja tiskiharja käteen, niin se homma eteni. Pyöräytin purkit vain kevyesti, että ranteesta olisi vielä muuhunkin elämään, ideana oli saada enimmät mullat pois. Purkit pitäisi pestä ennen uudelleenkäyttöä, ettei niihin jää esim. juuri- tai taimipoltetta aiheuttavaa sientä. Sellaiseen en ole onnekseni vielä törmännyt, mutta on mukavampi aloittaa kylvöpuuhat puhtaihkoilla purkeilla. Samalla sain heitettyä pois risat potit ja muut epämääräisyydet.

Laskin, että mustia neliöpotteja oli 286. Mistä ihmeestä niitä on kertynyt? Yksi "malli" oli tosi huonolaatuista, melkein kaikki olivat hajonneet jo yhden käyttökerran jälkeen. On se erikoista, kun muovissakin pitää säästää :o

Tiskipäivä oli kyllä tylsähkön puoleinen, mutta nyt on mukavaa, kun kylvötarvikkeet ovat valmiina tammikuuta varten. (Kamalaa ajatella talvea, huh.) Taidan ostaa loppusyksystä vielä pari pussia kylvömultaa, niin pääsee sitten orvokinsiementen kimppuun ilman mullanmetsästysreissua.

Pyykkäyksen jälkeen tankkasin mustaherukkapensaan äärellä. Oijoi, miten on maukas auringon lämmittämä marja. 


Kirsikoita olisi tulossa kourallinen, jos vain linnuilta ystävällisesti sattuu jäämään. Puu on istutettu kolme vuotta sitten, se alkaa selvästi tulla satoikään.


Kaksi vanhaa omppupuuta tuottaa aina satoa, jota otan talteen ainakin muutaman piirakkapellillisen verran. Loppu jää linnuille ja muille luontokappaleille, kun en jaksa ottaa stressiä mehustamisesta tai muusta säilömisestä.


Kasvihuoneessa kurkuntaimi on ihan hirmussa vauhdissa, hedelmät kasvavat varmaan monta senttiä päivässä. Kohta toivon mukaan saadaan ensimmäiset maistiaiset. Milloinhan voi napsaista?


Kasvarissa tomaatit ovat saaneet tarpeeksi lämpöä kypsyäkseen, mutta ulkosalla ollaan vielä enimmäkseen vihreän puolella. 


Lepuutin selkää pensashanhikkien tyvellä ja katselin maailmaa niiden perspektiivistä. Ei huono.


Liljaa kuvatessani ajattelin, että uusi objektiivi olisi kyllä tarpeen. Ihan vaan, että saisi nuo huitulat lähikuvaan. Huituloiden lähellä ei kannata kykkiä valkoisissa vaatteissa, väri tarttuu napakasti kiinni.


Vaaleanpunaiset marketat ovat aika herkkiksiä. 


Vai olisikohan omenankukka-pelargoni vielä herkkiksempi? 


Sinipallo-ohdake ei ainakaan ole sieltä herkimmästä päästä, hän on puhtaasti rock. Pallukat ovat juuri saamassa pintaansa sähkönsinistä väriä.


Kierros päättyi punahattujen äärelle ja äidillisen ylpeisiin fiiliksiin. Siemenestä kasvatetut Echinaea x hybrida 'Paradisot' ovat aloittaneet kukinnan, ja vaikkeivät neonvärisiksi koskaan yltäneetkään, niin ovat ilo silmälle. 


Tarkalleen ottaen punahatut ovat ilo ihmisen, perhosen ja mehiläisen silmille. Tervetuloa vaan siivekkäät, baari on auki.


Piipahtakaa myös pikkuauringonkukissa. Minä istun ja ihailen, ihan hiljaa, ilman tiskiharjaa. 

12 kommenttia:

 1. Sä ootkin vetäny oikeen kunnon tiskiurakan. Mä oon haaveillu vanhaa/kierrätettyä tiskiallasta Kasvulan taakse. Siin vois sitten roiskia ja räiskiä ihan himoonsa. Mut on sulla potteja! Vaik taitaa niitä olla munkin varastoissa hamstrattuna...

  Meil on eka kirsikkasato tulossa. Puu on TÄYNNÄ punasia herkkuja. Istutettiin 4 vuotta sitten ja tää oli eka sato. Yritän ehtii niitä syömään ennen lintuja.

  En mä osais sanoo, mikä noista sun ihanuuksista on herttasin tai kaunein, on niin upeita kaikki noi sun kukat ja herkut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätetty tiskiallas olisi u-pe-a! Kyllä sitä pestävää ja huuhtaistavaa kertyy, ja huoleton roiskiminen olisi niin kivaa. Mulla ei ole kyllä tilaa moiselle ihanuudelle, mutta meillä on joessa pumppu, josta voi suihkia vettä aika surutta, ja nurmikko imee ylimääräiset. Mutta ei se tietysti yhtä kätevä systeemi ole. Lähellekään.

   Oi nam, kirsikkapuusi on hyvässä vedossa. Toivotaan, että linnuilla on muuta tekemistä, kuin käydä maistiaisilla. Laita sitten kuvia herkuista!

   Poista
 2. No voihan kurkku! Nyt tuli nälkä :D Nuo eivät vissiin ilman kasvihuonetta oikein pärjää? Mitähän mies sanoisi, jos mä sanoisin, että ensi kesäksi pitää sitten olla pieni lasinen mökki kasvimaan laidalla.. Että alahan kulta naputella.. Saattaisi sanoa vähän rumasti :)

  Täälläkin olis kaapillinen muovista tiskattavaa, kunhan tässä ehtii sinne asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kurkku on tosiaan ensimmäiseni, luulen, että ne tarvitsevat kasvihuoneen lämpöä ainakin alkukesällä, jotta ehtivät kypsyttää satoa.

   Hehee, mies voi sanoa ensimmäisenä ajatuksenaan, että "voi ei", mutta kyllä ne yleensä pienen myyntipuheen jälkeen innostuvat nikkaroimaan vaikka mitä ;) Saavathan itsekin sitten luomukurkkuja suoraan ruokapöytään. Pieni lasinen mökki maksaa itsensä takaisin varmaan jo ekana kesänä, kun ei tarvitse torilla asioida...

   Mukavaa tiskisessiota!

   Poista
  2. Niinpä. Ehkä mun täytyy ottaa asia varovaisesti puheeksi.. Ihan varmuudeksi vaikka leivon mustikkapiirakan tai jotain muuta herkkua, niin eihän se osaa kieltäytyä :)

   Poista
  3. Mustikkapiirakka on taatusti ns. oikea naru ;D

   Poista
 3. Ihania kukkia sinulla.
  Joka kevät ajattelen, että syksyllä pesen ruukut sievästi varastoon. Sitten se kuitenkin laiskottaa niin paljon syksyllä,että enimmät mullat vain kopautan ruukuista pois. Ajattelen,että keväällä olen niin tohkeissani kylvämässä, että pesukin sujuu suit sait ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, se on kyllä tuttua, että syksyllä laiskottaa ihan rutosti. Keväällä on vauhtia ja voimaa, mutta aikaa tai malttia ei sitten puolestaan tunnu löytyvän.

   Tämä tiskiprojekti sai sysäyksen kellarinsiivouksesta, että jospa nyt kerran laittaisi systeemit siistiin kuntoon. Vielä kyllä tulee ruukkuja ulkoa ja kasvihuoneesta, joten kyllä sitä multaista tarviketta kertyy syksyn mittaan varastoon. No, jospa sitten keväällä pesen niiitä ;)

   Poista
 4. Tosi hyvä juttu pestä taimiruukut heti kun iskee fiilis päälle. Syksyllä kuitenkin laiskistuu..
  Ihanat kasvikuvat sinulla :) Kurkku näyttää jo tosi lupaavalta - hetki vielä ja sitten herkutellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, syksyllä ei huvittaisi kyllä yhtään mikään, eikä ainakaan siivouspuuhat. Helteellä tiskaaminen on sopivan vähä-älyllistä ja -fyysistä hommaa :)

   Täytyy yrittää kurkun kanssa malttaa vielä hetki: olin sitä jo tänään nyppäämässä, mutta mies toppuutteli. Eikös tuo ala jo näyttää ihan täysikasvuiselta...? ;)

   Poista
 5. No sinäpä sen sanoit, mitä tällaisilla helteillä voi tehdä. Lapsetkin läträävät vedellä, miksi eivät siis myös aikuiset? Samalla voisi huoltaa puutarhatyökalutkin. Vai onko siinä jo liikaa työtä kuumalle säälle...?

  VastaaPoista
 6. Juuri niin, Intopii, kyllä me aikuisetkin vedellä voidaan lotrata kuumalla säällä. Ja jos lapset saa rekrytoitua pesupuuhiin, niin aina parempi ;) Meillä jälkikasvu on jo niin isoa ja "kätevästi" omissa kesäpuuhissaan (töissä ja matkoilla), etteivät ehdi pottitalkoisiin lainkaan, heh.

  Kokeile ihmeessä työkalujen huoltoa siinä sivussa. Musta tuntuu, että se voisi toimia läträyksen ohessa tosi hyvin!

  VastaaPoista