11. syyskuuta 2011

Chilit purkkiin, maissintähkä soihduksi

Olipa hieno viikonloppu säiden puolesta, enemmän kesäiset kuin syksyiset kelit + 20 asteen auringonpaisteineen! Kiva, että nämä säät osuivat vapaapäiviksi.

Laitoin loput chilit säilöön, kahdesta taimesta on riittänyt syötävää jo kolmeksi kuukaudeksi ja jaettavaksikin asti – tosin tätä herkkua meillä syö pääosin vain minä, joten ihan hirmuisella tahdilla nuo puskat eivät ole huvenneet.


Tein säilöntäliemen etikasta, vedestä ja sokerista, yksi osa kutakin, ja päälle ripaus suolaa. Purkkiin laitoin lisäksi valkosipulin kynsiä, niin saadaan niihinkin tulinen vivahde. Kun purkit ovat jäähtyneet, ne laitetaan tekeytymään jääkaappiin, ja 3-4 viikon päästä saa maistaa :)

Chililajike on 'Hot Super Chilli F1', tein ensimmäistä kertaa tuttavuutta hänen kanssaan ja tykästyin: mutkaton kasvatettava ja runsassatoinen, paloissa keskitulinen maku.


Kauniita ne ovat kyllä ihan sellaisinaankin, nämä pikkuiset tulipaprikat.

Kaunis on myös koristemaissin tähkä, jonka tänään suojalehtiensä alta esiin kaivelin. Kovasti siinä oli lehteä ympärillä, tuntui kuin olisi avannut maatuskanukkea....


Sieltä kurkkaavat tummat maissinjyvät, joten ei kun kuorimaan koko tähkä esille. Varsin komeat kiiltävät jyvät hänellä onkin:


Vaikka tähkä kuuluu koristemaissille (Zea mays 'Quardicolor'), kyllä se varmaan syömäkelpoinen olisi ts. ei ole syömäkelvoton. Eri asia on, olisiko se hyvän makuinen. En taida kokeilla, vaan aion ihastella sitä ihan vain silmämääräisesti.


Tästä tulisi kyllä varsin hieno soihtu muotonsa puolesta, roihukyvyistä ei ole luonnollisestikaan tietoa, vaikka väri on kyllä jo hiukan savuisen sävyinen, heh.

2 kommenttia:

  1. Ompas ne kauniita nuo chilit. Minulla vois jäädä syömättä ne.Monenmoistapa pihallasi kasvaa.

    VastaaPoista
  2. Multasormi, kokeile kerran ja olet myytyä naista ;) Tosin en minäkään mitään huipputulisia lajikkeita halua syödä, joku raja tuossakin, heh.

    Ja kyllä, monenmoista kasvaa pihalla - tänään ajattelin kertoa hieman (kutsumattomista) sienikasvustoista, hmm.

    VastaaPoista