30. kesäkuuta 2013

I = ihana Kreikka

Tuoreeks terveeks, arvon ystävät, ja postikortti Kreikasta. Olin viikon Pargassa, paikka sijaitsee manner-Kreikassa Joonianmeren rannalla. Hellettä oli, kuten arvata saattaa, sekä sinistä merta ja taivasta, pikkuisen myös muita värejä.

Paikka oli hirmu kiva, rauhallinen, kohtuullisen vähäturistinen (elokuussa saapuvat kaupunkilaiskreikkalaiset ja viereisen saapasmaan italialaiset) ja venetsialaistyylisen kaunis. Kuvat kertokoot paremmin.

Parin tunnin venematkan päässä on Korfun saari. Se on myös täynnä venetsialaisvaikutteita sekä ranskalaistyyppistä kädenjälkeä esimerkiksi Listonin upealla kävely- ja kahvilakadulla. Monet valloittajat ja hallitsijamaat ovat jättäneet merkkinsä sekä Pargaan että Korfulle.

Korfun vanhaa kaupunkia voisi luonnehtia rappioromanttiseksi, positiivisessa mielessä.

Siinä muutamalla kuvalla viikon anti. Kuvia tuli otettua yli 800, nähtävää siis riitti.

Kotona tuntui tapahtuneen paljon näiden päivien aikana, muttei mitään mainittavaa I:llä alkavaa. Paitsi että kasvihuoneessa oli tapahtunut Iso tomaattivallankumous.


Ei tuossa kopperossa enää muilla taida olla mahdollisuuksia, joten kannoin kaikki ruukut ulos. Vain laarien asukkaat jäivät, siis tomaatit, muutamat chilit, samettikukat, värinokkoset ja tuoksuherneet.

Laarin pienin tomaattiasukki yrittää saada valoa kaiken pehkosysteemin alimmaisena. Saas nähdä, milloin raakileet punertuvat.


Sen sijaan ulkosalla ruukussa kasvava taimi (oliskohan 'Sungold') on saanut riittävästi aurinkoa hedelmien oranssiuttamiseen. Kohta saa maistiaiset.


Täytyy vaan odottaa intohimoisesti. Odotan intohimoisesti myös sellaista hetkeä, jolloin voin avata Kreikan-tuliaiset, nimittäin paikallisen tuottajan oliiviöljyä. Ne on maustettu sitruunalla ja appelsiinilla, mutta ei mitenkään jälkikäteisesti, vaan tuoreet hedelmät ovat olleet mukana siinä vaiheessa, kun oliiveista on puristettu öljy ulos. Ja eron todella maistaa, aivan superhyvää tuotetta tämä.


Ihanaa, iloista ja intensiivistä heinäkuun ensimmäistä viikkoa teille, ilmeikkäät ihmiset!

16 kommenttia:

 1. Iiik, miten ihastuttavaa! Kiitos postikortista sekä myös kaikista muista kuvista. Hurjan kaunista, tykkään-tykkään-tykkään. Ja tahdon tuonne!

  Iso tomaattivallankumous on tapahtunut myös meillä, mutta yhtäkään raakiletta ei vielä näy. Kukkasia tomaateissa jo sentään on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kaunis paikka, suosittelen lämpimästi. Jopa kuumasti :)

   Sieltä alkaa kohta pukata tomskua niin että pokse käy!

   Poista
 2. Ihana, ihastuttava ja idyllinen. Varmasti oikea elämys- ja silmäkarkkimatka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan silmäntäydeltä nähtävää. Ihme juttu, että toiset voivat katsella sellaisia maisemia koko elämänsä ajan, joka päivä niin halutessaan. Toivottavasti osaavat arvostaa, joka päivä...

   Poista
 3. Ihania kuvia, Kreikka on aivan ihana maa. Todella kauniit maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat olivat yhtä postikorttia minne tahansa katseensa käänsikin. Ja Parga on todella puhdas ja siisti paikka, turisteja ei käy läheskään niin paljoa kuin esim. suosituimmilla saarilla. Ilo oli ihmetellä :)

   Poista
 4. Kaunis kiitos näistä lomakuvista!
  Vietit varmaan riemastuttavaa lomaa.. ja hyvä niin :)

  Rypäle parveke aivan upea ja voi miten isoja jo ovat..
  Meillä on kanssa tomaatti huoneessa tohinaa - ekat tomatit on syöty ja ah niin ihania..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma oli mukava, leppoisa ja hidastempoinen. Maisemia ihmetellessä kului iso tovi reissusta :)

   Rypälekattoinen parveke olisi ihan unelma. Tai miksei tomaattikattoinenkin :)

   Poista
 5. Ihastuttavia lomakuvia. Päivällä kauniita kujakuvia ja illalla tunnelmaa luova iltavalaistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannussunnuntaina tunnelmaa lisäsi vielä superkuu, joka teki tyynen merenpinnan päälle muhevan kuunsillan. Melkoisia maisemia tosiaan!

   Poista
 6. Kiitos lomaterveisistä Kreikan maalta!

  Oho, tomaattimonsteri kasvihuoneessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan melkoinen monsteri tämä Sungold! Toivottavasti ei vain kasva ylettömästi pituutta, vaan keskittyy nyt niihin pieniin pyöreisiin...

   Poista
 7. Ihania kuvia! Jak kiitos matkavinkistä. Olin tosin ajatellut, että I-kirjain olisi voinut kertoa Into-Lianasta.

  Tomaattisi ova tosiaan vallaanneet kasvihuoneen. Noissa kasveissa on sitten voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kaukaa mennyt arvauksesi: olisin tosiaan kirjoittanut Intosta, mutta kun hän ei ole osoittanut kukinnan merkkejä, joita kovasti olen odottanut, niin ajattelin säästää aiheen ehkä johonkin toiseen aakkoseen... Äsken juuri tarkkailin joka lonkeroa, mutta ei näy mitään tavallisesta poikkeavaa. Ehkä hänet pitäisi viedä sinne kasvihuoneeseen innostumaan :)

   Poista
 8. Upeita kuvia Pargasta, ollaan itsekin kohteena tuota katsottu. Mahtaisi olla siis ihan kiva paikka? :)

  Muuten, piti kysymäni, että miten handlasit kasvihuoneen lomasi aikana? Tuuletus ja kastelu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva paikka, ehdottomasti kaunein Kreikan kohde, jossa olen käynyt (Kreeta x 2, Kos, Rhodos, Mykonos). Mykonos on myös kaunis, mutta ei noin vehreä kuin Parga, joka on vehreä läpi vuoden. (Ja Mykonos on koomisen kallis, muistoja menneiltä jetset-ajoilta.) Kyllä voin hyvällä omallatunnolla suositella Pargaa – ja retkeä Korfulle tai muille lähisaarille.

   Kasvihuoneen oven jätin auki, en jättänyt katon tuuletusluukkua auki, kun edessä oleva luumupuu onkin yllättävän kova varjostamaan... liikaakin. Kastelu oli manuaalista eli koiravahdit suorittivat sen joka toinen päivä: 140 litran multalaarit vetävät paljon vettä ja tosiaan tomaattipehko varjosti sitten ne loput kasvit.

   Mökkireissu on edessä, silloin kasvaria (toivottavasti) hoitaa ihana naapuri, joka on taitava tarhuri. Mutta jos ja kun isompi kasvihuone tontille putkahtaa, siihen täytyy kehittää kastelujärjestelmä. Ihan jo perhe- ja naapurisovun takia :)

   Poista