14. toukokuuta 2013

Minkä värinen on vaaleanpunainen?

Nyt tulee raivokasta orvokkiasiaa, erityisesti kuvallisessa muodossa. Niitä meinaan on purkit pullollaan ja tekin saatte nyt siitä osanne. (Älkää karatko, lopussa paljastan vaaleanpunaisen orvokin värin.)

OL-linjan kolmannen vuoden siemenjälkeläisten kukkien väri alkaa vaaleta. Väriyhdistelmät ovat edelleen moninaiset, mutta näppituntumalla vaaleammat kuin viime vuonna.


Mukana on mustan 'Bowles Blackin' jälkeläisiä, he näyttävät melkoisesti samoilta kuin vanhempansa.

Orvokkia on nyt siellä sun täällä, kun taimia syntyi vahingossa se 146.


Koiratkin ovat yleensä ihan just siellä, missä kamerakin. Nyt vain toinen ehti paikalle.


Ulkona ruukussa talvensa viettäneen säälivaahteran tyvellä on myös o-kasveja.


Sitä suurempi ihme on, että vaahtera näyttäisi olevan mitä voimakkaimmin elossa! Japaninvaahtera vietti erään talven täsmälleen samoissa oloissa ja kuoli mitä voimakkaimmin. 


Kaksivärisenä startanneen OL-linjan ja yksivärisen O-linjan lisäksi kasvatettavana on ollut muutama muu orvokkiprojekti. Coconut Swirl -lajiketta tilasin Amerikasta, sen kukan piti olla valkoinen vaaleanliiloilla reunoilla. Kuvassa mainoslupaus on ylävasen kuva, muut kaksi ovat reaalielämää.


Viime vuonna kylvetyn vihreän 'Envyn' jälkeläiset ovat sekä perus-sinikeltaisia että siemenpussissa luvatun värisiä. Mainoskuva alaoikea, muut kaksi oikeita olentoja.


Mutta sitten, omasta mielestäni kaikista kiinnostavin testi, nimittäin vaaleanpunainen orvokki. Tiedossa oleva faktahan on se, että vaaleanpunaista orvokkia on todella vaikea jalostaa. Kasvin väriominaisuudet eivät vaan yksinkertaisesti taivu siihen: tilanne on sama kuin naisilla, jotka hampaat irvessä pyrkivät valkaisemaan hiuksiaan päätyäkseen platinablondeiksi, mutta jotka päätyvät enemmän tai vähemmän kanarianlinnuiksi. (Been there done that.)

Tilasin siis Pansy 'Delta Pink Shades F1':n siemeniä rapakon takaa, laitoin ne multiin melko tarkalleen kolme kuukautta sitten. Ja kuinkas testissä kävi?

Mainoskuva ylävasen, lopputulos kahdessa muussa kuvassa.


Nooh, väri ei todellakaan ole ihan sama, mutta lupaus ei jäänyt aivan täysin täyttymättäkään. Väri on enemmän pinkki kuin yleensä orvokeissa näkee. Minä tervehdin ilolla tätä kaukaa tullutta ja kauniiksi osoittautunutta. Hauska projekti!

Puutarhassa kasvaa toki muutakin, ja nopeasti tuntuukin kasvavan. En muista, että olisin aiemmin nähnyt isot koivunlehdet ja krookukset samaan aikaan. Voi toki olla, että en vaan muista.

Parhaassa kukassaan ovat sinisävyinen valkovuokko ja hyasintti 'Jan Bos'. (Valkovuokosta ei-tietenkään-ole tarkempia tietoja, _mihinkäs_ sitä ihminen moisia voisi kirjata. Huoh.)


Punaisen värinokkosen taimet ovat kuin ovatkin pelmahtaneet kasvuun jurnuteltuaan aikansa. Ja Muscari latofoliumilla on hieno liukuvärjätty kukinto.


Akileija 'Rocky Mountain Blue':n taimet kasvavat jo ulkosalla ruukussa. Kaksi yötä takana, toinen jo ilman peittelyä, hyvin ovat näköjään pärjänneet. 


Verbenan taimet pääsivät tänään ensimmäistä kertaa ulkoilmaan. 


Tulppaani 'Pink Impression' on päivälleen samassa kasvuvaiheessa kuin viime keväänä tähän aikaan. 


Kasvihuoneessa kaikki asukit ja vierailijat ovat viettäneet pari yötä ilman hallaharson taustatukea. Ainakin päällisin puolin kaikki näyttävät pärjäävän.


Mikäs tässä on ihmisen ollessa, uusi viikonloppukin ihan nurkan takana. Sitä kohti, toverit!

21 kommenttia:

 1. Hienon näköinen tuo vaaleanpunainen tapaus! Ihmeen ahkerasti oletkin jaksanut noita orvokkeja vaalia. Lopputulos on kyllä palkitseva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopputulos on tosiaan varmaan se, miksi näitä jaksaakin paapoa... paitsi että tykkään myös siitä kasvun seuraamisesta, itämisvaiheesta, kylvösessioista, jopa mullan ostosta. Puhumattakaan siementen ostosta, heh.

   Mutta vaaleanpunainen oli kyllä odotetuin tyyppi näistä.

   Poista
 2. Sun kasvarissa on jo ihan kesä. Minäkin taidan kantaa omaani nuo suurimmat tomaatit ensi viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvari on kyllä ihme juttu, ihan noin pienikin. Pitää lämmön sen verran korkeana, että kaikki kasvaa ihan silmissä.

   Mukavaa tomaatinsiirtoessiota!

   Poista
 3. Onpa kivan näköistä kun joka paikka on orvokkeja pullollaan! Tykkään noista pienikukkaisista, mutta on tuo isokukkainenkin orvokki kaunis, pakko myöntää että ei se rumakaan ole ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, ei sitä rumaksi voi väittää, vaikka isokukkainen onkin :) Mäkin tykkään pienistä, niissä on semmoista alkukevään varovaisuutta.

   Poista
 4. Sulla on hienot orvokkikokeilut meneillään.
  Tuo vaalenpunainen/pinkki on kyllä eksoottinen, monelle varmasti mieleinen väri, kun on niin iloinen ja keväinen.
  Näinhän se valitettavasti usein käy, ettei pussin väri ja todellisuus aina kohtaa, joskus ei mene lähellekään oikeaa, mutta ellei ole kovin kranttu, niin väliäkös tuolla. Hyvinvoivat ja terhakat taimet kelpaavat varmasti jokaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pinkki orvokki on iloisen oloinen tapaus, ei yhtään dramaattinen vaan pelkästään keväisen reipas.

   Olen ihan samaa mieltä, että ei se niin tarkkaa niiden värisävyjen kanssa ole, pääasia, että on mukava kasvi ja kiva kasvatusprojekti. Tosin jos taimistolta ostaa taimen, odottaa puoli vuotta sen kukintaa ja huomaa saaneensa ihan "vääränvärisen", niin siinä kohtaa saattaa ärsyttää se "väärävärisyys", vaikka kyseessä olisikin sinänsä ihan nätti väri. Mutta äkkiä se väärävärisyys unohtuu, kokemusta on :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Mulla meni kymmeniä orvokintaimia orvokkien taivaaseen, kun liian innokkaasti niitä ulkoilutin. Upean näköisiä istutuksia omista kasvateista olet kyllä laittanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna :)

   No höh, olivatpa herkkänahkaisia orvokkeja he. Aika hyvin ne kestävät kaikenlaista, kuten mulla alkuvaiheessa kasvatusta aina ajoittaista totaalikuivumista, mutta joku tekijä x sitten taittaa niiden niskan. Onneksi kaupasta saa helposti ja halvalla.

   Poista
 6. Sinulla on siellä ahkerat kuvausassarit. Näyttää hyvin rehevältä jo kasvihuoneessa. Vau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, kuvausassarit kiertävät pihaa vähintään tupla-innokkaasti verrattuna omaan tahtiini... Kasvihuoneessa on tosiaan jo aika vihreää, kaikki tuntuu kasvavan kovalla tohinalla, kun aurinko paistaa täydeltä terältä. Täytyy muista avata ovi raolleen aina aamuisin, muuten päivän päätteeksi saisi saunoa siellä.

   Poista
 7. Komea poseeraus koiralta. :)

  Mun mielestä sun pinkki näyttää pinkimmältä kuin luvattu pinkki, vai onko mun näytössä vikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koira malttoi olla paikallaan, mutta kameraan hän ei katso. Ei sitten millään :)

   Vaaleanpunaisesta tuli tuon luvatun vauva-vaaleanpunaisen sijaan rehevämpi pinkki, sanoisiko että kirsikkaisvivahteinen. Tuollaista eteerisen puuterisen vaaleanpunaista kyllä epäilin kovasti syntyvänkään, on niin kaukana orvokin omista perusväreistä. Vähän niin kuin tummansininen ruusu tai oikeasti kokonaan pikimustakukkainen kasvi, niitä saadaan vielä odotella. Vai onko pikimustaa jo olemassa, epäilys heräsi tässä kirjoittaessa...?

   Poista
 8. Jänniä yllätyksiä pikku orvokit osaavat järjestää! Viime vuonna tarhaorvokikini olivat jotain muuta kuin siemenpussin kuvassa. Sinun pinkkisi on kyllä hienompi kuin hailakka mainoskuvan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, heillä on selvästikin oma tahto :) Kiitos Tarja, otan tämän kehun ihan omaksi ansiokseni, heheh.

   Poista
 9. Tää täältä äänestäis voittajiksi tuon Muscarin ja 'Pink Impressionin'. Voi että oli kauniita. Tykkään myös Green Envyn jälkeläisistä.

  Olisiko tuo sun sininen valkovuokko lajiketta 'Royal Blue'? Ainakin sen niminen on olemassa.

  VastaaPoista
 10. Eikäku Green Envy olikin jonkin muun vihreän kasvilajikkeen nimi. Orvokkisi oli vihreä noin muuten, ja Envy nimeltään. Sorry...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muskari ja Pinkki kiittävät! Valkovuokko voi hyvin olla Sinikuninkaallinen, muistikellot eivät soita ainakaan kieltävää tulkintaa. Ei ne kyllä paljoa soita mitään muutakaan, juuri koskaan.

   Green Envy on ainakin eräs punahattulajike (Echinacea), sellaisia mulla oli viime vuonna. Oli orvokki Envyä, tsinnia Envyä ja punahattu Green Envyä, kateutta kerrakseen.

   Poista
 11. Voihan Orvokki! Kyllä sun kelpaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, hyvin sanottu, voihan O! Olen niiden kanssa kyllä hankalassa tilanteessa, kun en sitten raaski heittää "hyvää" kasvia kuikkaan, vaikka se jo selvästi repsottaisi ja vaikka tarvitsisin ruukut muuhun käyttöön. Olen naimisissa Orvokin kanssa heinäkuuhun asti :/

   Poista