5. toukokuuta 2013

Puutarha-pumpin ohjeet

Eilen aloitettu projekti venähtää päivällä parilla, mutta eihän se tahtia haittaa. Aina löytyy jotain _pientä_ puuhaa. Kuten isojen ruukkujen kanniskelua, joka näyttää osuvan osakseni joka toukokuu. Eilen puljasin daalian juurakoiden kanssa niin, että niistä muodostui 12 isoa (ja painavaa) saviruukkua. Tänään päälle tuli muutama samankokoinen chili- ja mökinihmekukkaruukku.

Onpa muuten jotenkin mahtava tajuta, että pienestä siemenestä todellakin kasvaa sellainen iso juurakko, jollaisia puutarhamessuilla laarit houkuttelevasti pursuavat.

Keltaisen mökinihmekukan (Mirabilis jalapa) ruukku halkesi viime syksynä, mutta hyvin se talvehti siitä huolimatta, alkoi kasvamaan uutta versoa ihan moitteetta.


Vaihdoin tänään hälle uuden ruukun, muhkea porkkanajuurakko siellä olikin vastassa. 


Juurakosta irtosi pari tällaista pienempää porkkanaa, joista maanpäällinen kasvu lähtee näköjään ihan saumattomasti.


Ruukku- ja multajumppa aiheutti kyllä taas sen, että selkä on jumissa, kylkiin sattuu ja käsivarret on kireinä. Nooh, tilasta tuli mieleen työpaikan kahvihuoneessa oleva juliste, jossa esitellään villasukkajumppa. Kyllä, villasukat jalassa kun liukuilee pitkin lattioita, niin johan on keskivartalolla tekemistä, että pysyy torso ja raajat samassa tahossa.

Ja tästä tuli mieleen jumppa, jollaista jokainen tarhuri voi harjoittaa siinä pihapuuhiensa yhteydessä, jos tuntuu, että on liian kevyttä.

Ruukkuja voi käyttää kahvakuulan asemasta vatsalihasten treenajana. Täysi ruukku vaan mahdollisimman suorille käsille siihen kropan eteen ja napa tiukasti kiinni selkärankaan. Pidä haluamasi aika. Liike haastaa kivasti myös käsivarsia ja sormia.


Voit heilutella punttia sivusuuntaan ja lepuuttaa sitä välillä reiden päällä, jos uhkaa livetä hyppysistä. Lopuksi ota ruukku syliin ja purista keskivartalosta loput mehut irti. Kyllä tuollainen parinkymmenen kilon paino alkaa jossain vaiheessa tuntua.


Olkavarsia ja hauista kehittää kivasti kastelukannuliike. Pidä täysiä kannuja suorilla käsillä haluamasi aika, muista tiukka keskivartalo. Rentouta kasvojen lihakset.


Ota välissä aerobista hyppyliikettä kasteluletkun kanssa. Lisää haastetta saat, kun pidät veden virtaamassa ja yrität väistellä suihkua.


Jalkoja treenaat helposti astumalla portaita tai kivetyksen reunaa ylös alas. Stepperiksi käy luonnollisesti mikä tahansa x-kiloa painoa kestävä koroke.


Siitä käännös toiseen suuntaan ja ojentajille töitä. Pumppaa, pumppaa.


Käsiä voi harjoittaa puutarhailun lomassa tyylikästä käsilaukun kantoa varten. Kas ainahan sitä ei kahista maalintuhrimat mainosverkkarit jalassa ja väsynein neule yläosana, vaan joskus kaivetaan mullat kynsien alta ja havunneulaset hiuksista ja lähdetään kylille ihmisen näköisenä. Silloin tämä taito on hyvästä.


Jos käsissä ja selässä vielä pihisee, niin lataa iso palju täyteen ruukuista tyhjentämääsi muhjua, jota aiot sekoittaa hevonkakkaan ja hölvätä pensaiden alle lannoitteeksi. Pitele paljua yläkropan varassa niin monta sekuntia, kuin suinkin pystyt. Varo tiputtamasta systeemiä varpaille.


Ja jos jalkasi eivät kaikesta kyykkimisestä ja eestaas tallustamisesta ole vielä uuvahtaneet, niin ota terassilta lukuisia pitkiä pomppuja alas maastoon.


Jos tämän puutarha-pumpin jälkeen sinulla on edelleen virtaa ja voimia, niin tule meille. Mulla olisi muutama pieni juttu, johon tarvitsisin kaltaistasi supernaista ja -miestä. Kiitos!

26 kommenttia:

 1. Voisin lisätä tuohon vielä kivien pyörittelyä ja nostelua, jonka olen kokenut kaikista uuvuttavimmaksi liikkeeksi:) Myös haravointi jämäyttää yläselän melko mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kivitreeni on todella rankkaa! Sitä meillä ei just nyt ole tiedossa, mutta muistot palaavat nopeasti mieleen ;)

   Haravointi on hyvä toispuolinen jämähdyttäjä, usein tulee niskakin kipeäksi...

   Poista
 2. Voihan pumppi! Multa lähti jo ohjeistusta lukemalla kaikki mehut. Taidan kaivautua peiton alle lepäämään ja unohtaa ruukkushowni tältä päivältä ;) Taitaa sataakin.... ainakin aamusta sato...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhah, joo, ei kannata tänään lähteä peiton alta, jos on siellä muhevasti aikaa jo viettänyt. Ulkona tulee kipeäksi.

   Saattaa se vielä tänään sataa lisää, meenkin keräämään romppeet ja siirryn itsekin vaakatasoon sohvalle. Koirat tuossa kyljissä jo kuorsaavatkin...

   Poista
 3. Jep,jep !! Sellasta Gardenpumppia siellä...=D Täällä oli aitta ja autotallipumpit, mut onneksi muistutit, että ne halvatun Joriinit ! Nehän on mulla vielä naapurin navetassa- lie mädätyneet tai emäntä kantanut jo kompostiin...Pitääpä huomenna käydä kyselemässä työpäivän päälle, ennenkuin se vapaa opiskelu- ja puutarha-aika alkaa :)
  Venytä, venytä, jousta, jousta, mene kyykkyyn ja yritä nousta.
  Vielä jaksaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joriinijumppaa sitten teillä siellä kaiken päälle! Luulisi, että tämä kevät kasvattaisi niin paljon voimia ja kestävyyttä, että sillä saisi kumottua koko talven sohvaperunoinnin. On nääs jäänyt ne oikeat jumpat aika vähiin viime talvena... ei huvita pimeään ja kylmään ovesta lähteä, ei.

   Toivotaan, että j:t ovat tallella naapurin navetassa. Ettet pääse kangistumaan ;)

   Poista
 4. Kyllä näillä ohjeilla sain itseni jumiin :) Tähän vielä lisäsin parvekelaatikoissa taimien kanniskelua kasvihuoneeseen ja takaisin sisälle. Kehittää mukavasti hartialihaksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, leveillä laatikoilla saa hartialihakset töihin :) Hyvä lisäys, täytyykin tasapuolisuuden nimissä ottaa välillä parvekelaatikot käsiin...

   Poista
 5. Hyvät ja monipuoliset ohjeet olikin! Mun pihatreeni on ollut koko kevään lähinnä kivien heittelyä/pyörittelyä ja sekalaisten, toinen toistaan raskaampien materiaalien kottikärräämistä. Ja jotta treeni varmasti kävisi koko kroppaan, kärryä on lykitty riittävän usein myös ylämäkeen :) Etenkin jalat tykkää.

  Onneksi sain kunnon kärryt lainaan, oli nimittäin hivenen veemäistä työnnellä meidän omia rotiskoja, joissa on ollut kumi puhki varmasti pari vuotta ja joku tosi tärkeä osa sieltä pohjasta tainnut poiketakin :D Se oli jo liian rankkaa jumppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kottikärryn työntely on tosi hyvää kokovartalotreeniä, tosiaankin! Ja jos kärryn kumissa ei ole ilmaa, niin vastus on melkoisen kova :D

   Meilläkin kottarin renkaasta lähtee ilma päivässä, ja jos mies ei ole automaattipumppuineen lähistöllä, niin sitten mietitään tarkkaan, että olisko kuitenkin helpompi kantaa se asia käsissään...

   Kivitreenit, huh, ne tekee kivikovan kropan.

   Poista
 6. Juu, kuule ei, tääl pihapiirissä liikutaan verkkaisesti ja itseään säästäen. ;D

  Mut oikeen oli mallikkaat ohjeet ja kuvitus. Näillä mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsensä säästely on kaiken viisauden alku ;)

   Tämä ruukkupuuha on ihan syvältä, alan tosissani miettiä, että josko pihalle rakentaisi massiivisen ison _tyhjän_ kukkapenkin, johon nämä kesäkukiksi luokiteltavat ympättäisiin sitten keväisin. Ruukkukasvattelu on jatkuvaa roudaamista. Karmeeta.

   Poista
 7. Hauska pumppi :) Ilmankos olo on pihatouhujen jälkeen kuin jyrän alle jääneellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen sanoit, jyränalustunnelmat on aamuisin täälläkin :) Tulee varmasti jokainen lihas treenattua näissä puuhissa...

   Poista
 8. Geraniumpumppi alkaa kuule vetämään hyvin väkeä, kun laitat 10 kerran hinnaksi vaikka 75 euroa. Vedät sitä pumppia siellä puutarhassasija annat jumppaajille aina liikesuoritusten jälkeen ohjeet, minne ruukut pitää viedä, alkaa olla puutarha rivissä ja suorassa.

  Tuossa pumpissa on ehkä syy, miksi olen osannut vältellä tänä keväänä tosi hyvin raskaita hommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, rahaa sataa ja ruukkurivistöt pysyvät suorassa. Ja kunto pysyy ohjaajallakin kohdillaan, ellei romahda lopullisesti.

   Raskaiden hommien välttely on viisautta. Pyrin samaan ensi vuonna, tämä kausi on menetetty...

   Poista
 9. Olen monet selkäkivut saanut ruukkujen kantelusta. Niinpä kuljetan nykyään isommat nokkakärryllä. Pummpisarjaan kun lisää pyöreiden kivien nostelun näpeissään, niin se on täydellinen. Tosin tästä hommasta sormien nivelrikkoiset nivelet kipeytyvät entisestään :). Huilataan sitten taas talvella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkakärryt onkin muuten hyvät, olen niillä jotain megapainavaa ruukkua kuljetellutkin. Ainoa probleema meillä on se, että kellariin pitää aina kulkea portaiden kautta, joten kantamista tulee väkisinkin ainakin pätkän matkaa.

   Pyöreiden kivien nostelu sormenpäillä, se on voimamiesten harjoittelulaji parhaimmillaan :) Lepäillään tosiaan talvella, ei tämä treenikausi loputtomiin kestä.

   Poista
 10. No huh mikä pumppi yhtenä päivänä :) Mä työntelin eilen märkää savea kottareissa ylämäkeen - kroppa kesti mutta astmaiset keuhkot tosi huonosti. Äänestäisin tätä kottareiden työntöä ylämäkeen superpumpiksi :) Tuon ehdottamasi hyppelyn terassilta jätän suosiolla väliin - liika on liikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, märkä savikuorma kottareissa, suuntana ylämäki, se on kunnon treeniä se :) Kuuluukohan se sarjaan "Mik' ei tapa, se vahvistaa"?

   Poista
 11. No jopa on jumppaa. Meillä Vipa tekee viikonloppuna pihahommia paikat kipeänä ja kiittää kun arki taas alkaa. Pääsee salille pumppeihin ja sun muihin joogiin. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Pääsee viikonlopun jälkeen töihin ja kuntosalille lepäämään ;)

   Poista
 12. Ei tarvi mennä salille eikä jumpalle kesällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaan tarvitse kuin urheiluhierojaa ja linimenttiä tähän lisäksi ;)

   Poista
 13. Siitä vaan kuule puutarhajumppavideoo ja -kirjaa tekemään! Aivan loisteliasta tyyliä (käsilaukkua unohtamatta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella loisteliasta tyyliä. Ehkä tuollaiset maalitäpläiset kihikahi-housut tulisivat muotiin, niillä olisi lupa käydä asioillakin, kaupassa ja kampaajalla. Orvokit tietty käsivarrella.

   Poista