31. maaliskuuta 2017

Vakavaa paskapuhetta

Nyt kuulkaa osui käsiin kirja, joka oli sekä täyttä asiaa että superviihdyttävää luettavaa. Kyseessä on Lantakirja, joka kertoo lannoittamisen tärkeydestä ja hienouksista.


Ruotsalaiset tekijät sanovat alkusanoissaan, että "Lannoittaminen ei ehkä ole kaikkein loistokkain osa puutarhaelämää. Lannoitteet voivat olla niljakkaita, ällöttäviä ja haista paskalta. Lisäksi lannoittamisessa on pitkälti kyse kemiasta. Lannoittaminen on kuitenkin monelta kannalta tärkeä ja kiinnostava aihe."

Ja kiinnostavasti he ovat asiansa osanneet esittääkin. Kirjassa on kutkuttava kuvitus, elävää tekstiä, hauskuutta ja hyviä käytännön vinkkejä.


Kirjassa esitellään kaikki lannoitemuodot, eniten painotetaan luomua. Ihan sitä ihmisenkin tuottamaa. Myös eri eläinten lannat ja niiden soveltuvuus eri tilanteisiin on hyvin esitelty eikä kemian kaavoihin tarvitse hukkua. 


Itselleni tuli kirjan jälkeen olo, että tänä kautena aion panostaa lannoittamiseen, kun yleensä se on hentoinen sivujuonne kaikessa tekemisessä. Voisi auttaa kasveja, jos ne saisivat ruokaa, kun ovat nälissään. Saattaisi tulla komeampi tomskusato. Ihan ymmärrettävästi.


Suosittelen suuresti tarttumaan kirjaan, jos se kohdalle osuu, on erinomainen eepos kaikille puutarhafriikeille.

Tässä vinkki leikkokukkien energiajuomasta, jollaisen voi tehdä kotona itse.


Perusversio koostuu 2-4 ruokalusikallisesta sokeria, 1-2 teelusikallisesta etikkaa ja 1 litrasta vettä: "Liuota sokeri veteen. Käytä sitä enemmän sokeria, mitä kovempi varsi leikkokukalla on. Sokerista kukka saa ravinteita ja etikka laskee veden pH-arvoa niin, että bakteerien kasvu vähenee."

Aina oppii jotain uutta tässä(kin) harrastuksessa. Vihreitä päiviä kaikille!

Lantakirja. Opas puutarhan maanalaiseen elämään. Tina Råman, Ewa-Marie Rundqvist, Justine Lagache. Metsäkustannus Oy (www.metsakustannus.fi).

4 kommenttia:

 1. Näin tuon kirjakaupassa. Varmasti tärkeää tietoa. Meillä oli pitkään lasten suosikkina kakka-kirja, jossa kuvailtiin mm eri eläinten kakkoja ja miten ne syntyvät. Kiehtova aihe siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan, tuohan alkoi heti kiehtoa :D Maailma on täynnä mielenkiintoista asiaa, kakka kertoo paljosta. Mulla lannoitevalikoima aika hyvin nyt tän kirjan ansiosta kasassa, itse en aio tehdä muuta kuin tuota leikkokukkajuomaa tarvittaessa. Saa nähdä, onko ruokinnalla vaikutusta kukintaan tai satoon, toivotaan parasta.

   Poista
 2. No peeveli,tuo kirjahan on heti laitettava kirjastosta varaukseen:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, on mahtavaa luettavaa :D Tuoksuvia kevätpäiviä sinulle!

   Poista