4. lokakuuta 2012

Miltä näyttää sulkahirssin siemen?

Kiintoisan kysymyksen esitti Intopii Talikko ja taikasauva -blogista. Koska keväällä ei siemeniä ehdi kylvökiimassa (hmm) tutkia, niin oli lähdettävä suoraan lähteelle asiaa selvittämään.

Sulkahirssin (Pennisetum setaceum) tähkä näyttää lähietäisyydeltä tältä.


Kun tähkää avaa, niin siitä erottuu tupsusia, joiden tyvestä voisi siemeniä kehittyä. Kuvassa nuo oletetut  siemenet ovat noita vihreitä puikuloita.


Kun tupsun irrottaa ja siitä kuorii hörhelöt pois, niin jäljelle jää vihreä puikula ja sille valkoinen jatko-osa (kädessä oikealla ylimpänä).


Noh, onneksi kätköistä löytyi vielä siemenpussi ja sen pohjalta pipanoita. Kypsä sulkahirssin siemen näyttää siis tältä:


Kyllähän tuosta voisi vetää johtopäätöksen, että tuoreen tähkän vihreät puikulat ovat juurikin niitä siemeniä, tosin raakoja vielä. Epäilen, ettei tähkä ehdi ainakaan tänä syksynä enää kypsyttää siemeniä ulkona, mutta en tiedä, kypsyisivätkö ne emokasvistaan irrotettuna sisätiloissakaan.

Täytynee mennä vielä ensi vuonnakin näillä pari vuotta vanhoilla siemenillä tai heretä ostamaan ihan uudet, eihän nuo nyt niin paljoa kustanna. Ikävämpää se on keväällä jännittää, että itääköhän vanha siemen enää.

Olen kerännyt siemeniä tänä vuonna muun muassa mökinihmekukista (Mirabilis jalapa, itävät hyvin), orvokeista (itävät tosiaankin hyvin), helmililjasta (ei mitään järkeä kasvattaa siemenestä, mutta kun niitä oli kevätkukkineissa kasveissa tarjolla, niin en raaskinut heittää pois), korianterista (itäminen epävarmaa tuoreistakin siemenistä), unikosta (ei mikään erikoislaji, enkä tiedä, kasvatanko enää, mutta kun niitä oli siinä tyrkyllä) sekä jostain, jota en tiedä. Mahdollisesti ne ovat toisen unikkolajin siemeniä.

Tunnistatko sinä nämä pallerot, voisivatko olla unikkoa? Silkkiunikkoa?

6 kommenttia:

 1. Oliks sää oikein soinnuttannu kynsilakkas tohon sulkahirssin väriin? Meinaan toimii.

  Mulla on Mökön (äitini) mökkipihalta siemeniä 90-luvun alusta ja itävät vieläkin. Kattelin tota sun alinta kuvaas, ja mulle tuli mielen hiiri. Olisko käyny sun kupissas, kih hih.

  VastaaPoista
 2. Ahhah sun kanssas, Nettimartta, vai että hiiren papanoitako mä olenkin säilönyt ihan innoissani :D Ilmankos en muista, että mistä kasvista näitä keräilin, kun olen napsinut suoraan maasta, hehheh.

  No ei se oikeasti kyllä mikään ihme olisi, kaikki siemenen näköinen on kerättävä talteen kaduilta ja pusikoista. Se on yksi tarhurin ammattitaudeista.

  Kynnet on tarkoituksella sävytetty syksyyn, menee meinaan tuo savenharmaa ihan joka tilanteessa ja maisemassa näin lokakuussa ;)

  VastaaPoista
 3. No samaa minäkin ihan ensin - tai no, toiseks, ekaksi kiinnitin huomioni aiheeseen ja siihen, että olin ollut inspiraation lähteenä - havainnoin: niin on kynsi sävy sävyyn tähkän kanssa, että. Ja olet kyllä varsinainen tyyliniekka, jos olet huomioinut samalla savenkin. Että oot pro!!

  Kiitos tuhannesti selvityksestä. Minulla on noita tupsukoita tallessa jossakin; pitääpä tutkia, olisiko siellä hörhelöiden seassa jonkin näköinen siemenöinen. Olisipa hienoa!

  Pallerosi ovat aika isoja ollakseen unikonsiemeniä. Voisivatko olla siperiankurjenmiekasta? Emmä tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, likat, nyt teillä menee keskittyminen ihan sivuseikkaan eli peukalonkynteen :D Kynnet oli lakattu jo viikonloppuna, en sentään lähtenyt niitä värjäämään siemenmetsästyksen takia. Mutta savisävy sopii tälle tontille aina, se on ns. varma valinta. Talvella menee myös kivasti yleisen ilmansaastepa**an kanssa, sen, jonka hangen pintaan viikon aikana laskeutuu.

   Kurjenmiekkaa mulla on varastopenkissä, tai ainakin oli joskus, mutta kukkinut se ei ole muutamaan vuoteen... eli sitäkään siemen ei ole. Ei kurjenmiekkaa, ei unikkoa, ehkä hiirtä, ehkä jotain muuta. Ehkä kuivunutta kynsilakkamurua?

   Poista
 4. Sulkahirssi olisi todella kiva kukka-asetelemassa. Pitäsköhän ensi keväänä sitä kokeilla kylvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä olisikin! Ja varmaan kestäisi asetelmassa aika kauankin, luulen, kun tuolla sateessa ja myrskyssäkin näyttää selviävän hyvin...

   Poista