3. joulukuuta 2012

Harakka ruokkii koko kylän

Kun harakka löytää sisäisen kolibrinsa, se voi aterioida suoraan siemenautomaatista. Se voi myös pöllyttää siemenistöä isolla nokallaan ja näin auttaa muita automaatille kykenemättömiä nauttimaan buffetpöydästä.


Fasaani jakaa siemenet mukisematta keltasirkkujen kanssa, hiukan nihkeämmin mustarastaiden kanssa, mutta ei lainkaan ilolla harakoiden kanssa. Eli haribri, joka häntä ruokkii, ei ole tervetullut maa-apajille.

Kun fasaanin punainen silmä on välttänyt, harakoita on enimmillään ollut puun juurella viisi kappaletta. Keltasirkkuparvi oli 12 yksilön kokoinen, tiaisia on aina runsaasti, varpusia jonkin verran, mustarastaita piipahti kerralla kolme, naakkoja näkyi neljän sakissa. Ja kun ilta hämärtyy, puun juurella häärii pallokorvainen hiiri. Toistaiseksi vain yksi, mutta todennäköisesti kohta monta.

Pikaisten laskutoimitusten mukaan tämä tarkoittaa konkurssia, ihan pian.

Siihen asti katsellaan ikkunasta, viikonlopun päivänvalossa, näiden siipiveikkojen puuhia. Kun ulosottomies tulee, voinkin jatkaa lintubongailua ihan siellä ulkosalla, missä ne linnutkin oikeasti ovat. Kai sitä jonkun teltan naapuri ystävällisesti asumukseksi antaa.

Ennen vararikkopäätöstä voin myös nautiskella odontoglossum/ oncidium-orkidean reippaasta väristä. En ole varma, kumpaa lajia tämä on, mutta nuo kaksi hammasta viittaisivat juuri odontoglossumiin (odon = hammas, glossum = kieli). Kuvassa ne näkyvät keltakärkisinä piikkeinä tuossa keskustan tuntumassa, alimman terälehden eli huulen kohdalla.


Pakkaset ja pimeä pitävät ihmisen aika tiukasti sisätiloissa iltaisin. Ensin tuijotetaan orkideaa ja sitten nuuskitaan hyasinttia. 


Niin ne ehtoot tällä tontilla kuluvat. 

26 kommenttia:

 1. Herttinen. Elämä piteni taas useammalla vuodella tuon "haribrin" johdosta. Sen verran liikunnallisesti lahjakkaita ovat meidänkin harakat ( paitsi yksi selvästi ylipainoinen reppana), että teidän jälkeen se ulosottomies tulee varmasti meille. Mustarastaita meillä ei tosin ole. Saisi olla, kun maassa lojuu vielä paljon pois korjaamattomia omenoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla sinusta, Millan. Ja kiva, että ulosotto jakaantuu tasaisesti, kun akrobaattiharakoiden heimoa löytyy teidänkin suunnasta :)

   Mitähän se pullukka on syönyt, kun on niin lihonut? Riittää varmaan vararavintoa hällä nyt koko talveksi...

   Omenasato voisi varmaan käydä kaupaksi hiirille ja myyrille, varsinkin jos saavat hangen alla rauhassa ratustella? Ainakin niistä tulee hyvää lannoitetta maatuessaan, luulen. Että hyödyksi ovat joka tapauksessa tällä päättelyllä.

   Poista
  2. Ja siis tässä tapauksessa omenat maatuvat, eivät hiiret ja myyrät, toim. huom.

   Poista
 2. Jos minulla olisi oma piha, tekisin samoin. Antaisin siivekkäille murkinaa ja seurailisin kyllästymättä päivästä toiseen niiden elämää. Orkideasi on lumoava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tekisit samoin. Joskus sitä ajattelee, että onkohan tämä(kin) asia lähtenyt lapasesta, mutta kyllä siitä vaan kaikkien puntarointien jälkeen enemmän jää viivan alle plussaa kuin miinusta. On palkitsevaa olla avuksi, pakkasissa ei ole mukavaa kellään...

   Orkidea kukkii kuin muovisena, ei ole lakastumisen merkkejä vielä lainkaan. Ihme kasveja!

   Poista
 3. Herttinen, meijän linnut on ihan nälissään... huomenna siemnkaupoille mars :) Meillä oravat on aina rohmunneet automaatit tyhjiksi, mutta rohmutkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oravat tästä munkin listasta puuttuvat, niillä on myös hienoja telinevoimisteloijoiden taitoja, kun automaattia tyhjentävät.

   Hyvää siemenostosmatkaa, osta jotain hyvää itsellesikin :)

   Poista
  2. Joo meillä taivutettiin yksi pihlaja kaarelle ja siihen keskelle roikkumaan yksi automaateista, ettei orava voisi lapioida kaikkea omiin suihin... No seuraavana hetkenä tyyppi roikkuu tyyliin hännästään pää alaspäin ja kauhoo sapuskaa minkä ehtii :D

   Poista
  3. No niinpä, ei estä oravaa mikään :D Jos ihminen olisi yhtä kekseliäs ongelmia ratkoessaan, niin kai tässä olisi jo sodat lopetettu ja sairaudet voitettu...

   Poista
 4. Johan siellä on vipellystä ruokintapaikalla.
  Meillä ruokintapaikka on sijoitettu ikävä kyllä niin että keittiön pöydänäärestä en sinne näe. Mieheni tosin välillä huomioi istuessaan, mitä siellä on meneillään. Meidän tarttee varmaan vaihtaa pöydän ääressä paikkoja..

  Ihan orkidea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tarkoitin tietysti että, ihana orkidea :)
   Ei varmaan kannattais enää iltamyöhään kommentoida mitään..

   Poista
  2. Joo, sun täytyy ehdottomasti vaihtaa istumapaikkaa miehen kanssa: itse havahduin ihan samaan asiaan, kun olin 10 vuotta istunut huonon näköalan paikalla keittiössä :D Eipä huomannut kukaan tarjota mulle paikkaa siltä puolen pöytää, hmm.

   Orkidea on tosiaan ihan orkidea ;)

   Poista
 5. :D Harakoita meilläkin on, ja närhiä.Mutta fasaaneista ja naakoista ei oo pelkoa.yhdellä lintulaudalla käy oravia,kolmessa muussa siemen/pähkinäpisteessä kaiken maailman tirppanoita,siis monen sortin tiaisia ja punatulkkuja etupäässä.joopa joo, saa nähdä selvitäänkö tästä sesongista ilman konkurssia;)
  Lintujen ruokkiminen käy muuten ihan työstä.Ja sen evään kantaminen kaupasta...
  Aivan mahtavan värinen orkidea.Ei sitä ihminen paljon muuta tarvikaan,kun on päivällä linnut ja illalla tuommonen orkidea.
  Riemukasta viikkoa harrastusten parissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, punatulkkuja! Niitä meillä näkee vain tosi harvoin, ehkä keskimäärin kerran talvessa, jos sitäkään. Ilmoitus: Vaihdetaan yksi fasaani viiteen punatulkkuun :)

   Syöksytään konkurssiin yhtä matkaa, sitten riittää vertaistukea. Ja tosiaan, loppuu se siemenpussien rahtaaminenkin samalla, heh.

   Nautitaan tirppanoista ja sisäkasveista, mukavaa viikkoa itsellesikin!

   Poista
 6. Laitetaan sulle almuja tulemaan, että saat ihailla hariksia ja varakoita jatkossakin lasin läpi- ulkosalla on nyt vähän raikas ilma =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, otan almut vastaan riemumielin, niin kuin varpunen jouluaamuna konsaan ;D

   Poista
 7. Todella kaunis orkidea! Ja hyasintin tuoksua ei voita kyllä mikään. Se on itselle sellainen tuoksu josta tuntee joulun.

  En tiedä uskaltaisiko sitä hankkia joulukukkia lainkaan, kun on ollut noista eri tuholaisista ongelmaa riittämiin ja uuden kauden idätykset pitäisi aloittaa aivan näinä päivinä. Tänä vuonna kaikki taloon tuodut kasvit ovat tuoneet mukaan jotain ylimääräistä. Lieneekö sitten seurausta biologisen torjunnan yleistymisestä, joka katkennee kasvin lähdettyä tarhalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen, hyasintin tuoksu kuuluu joulunaikaan. Aika monta niitä saa huoneessa kerralla olla, ennen kuin alkaa itseä häiritä...

   Toi onkin muuten hyvä pointti, että esim. joulukasveissa voi piillä örkki jos toinenkin. Tajusin, että uusin orkidea (joka kasvaa mullassa) on ihan tuon liaanin vieressä enkä siihen nyt mitään pöpöä kaipaisi, hyvä kun selviää tropiikin vieras muutenkin näistä karuhkoista olosuhteista.

   Mielenkiintoinen kysymys, että mistä tuholaisten lisääntyminen voisi johtua...! Toivotaan, että saat chilit hyvään alkuun ilman yhtään lentävää tai ryömivää vierasta.

   Poista
  2. Yläkerta on rauhoitettu kokonaan uusille kasvatuksille ja idätykset tehdään nyt hyvin steriloidusti. Viime kaudella taimikasvatuksesta tuli jotain opittua ja nyt olisi tarkoitus parantaa. Tällä viikolla (toivon mukaan jo tänään) pääsee uusi kausi konkreettisesti käyntiin. Valmisteluita on tehty jo jonkin aikaa. Remonttia on vielä jonkin verran ja Vipan muutto saatiin hoidettua saman katon alle, joten toivottavasti tästä alkaisi saamaan aikaa näilekkin puuhille kuin myös blogille muidenkin iloksi. :)

   Poista
  3. Mahtavaa, kasvatuskauden aloitus heti talven alussa, ei käy kylmä kausi niin pitkäpiimäiseksi! Tosin kuulostaa sulla tosiaan olevan muutakin puuhaa siellä vireillä, mutta puuha pitää ihmisen virkeänä :)

   Jäädään kuulolle idätysten ja muiden suhteen.

   Poista
 8. Voin tulla sitten kanssasi sinne telttaan asumaan ja jakaa teltan kulut. Meilläkin myös närhet ja harakat ja oravat yrittävät ottaa osansa pikkulintujen ruuista. Ja siemeniä ja pähkinöitä kuluu. Kuinkas paljon on kranssia jäljellä, vai joko se on kokonaan nokittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, sekaan vaan, mitä tiiviimpää sitä lämpimämpää!

   Närhiä ei muuten täällä ole ainakaan pariin vuoteen näkynyt, outo juttu. Tosin en niitä nyt tähän konkurssiin kaipaakaan. Saisikohan noita siemeniä jostain oikeasti edullisemmin isommissa pakkauksissa?

   Kävin just tarkastamassa siemenkranssin tilanteen, oli nakuteltu sen verran, että pienehkö kolo oli saatu aikaan. Pyöräytin rengasta 1/4 kierrosta, niin ei mene yhdestä kohtaa puhki – tipit näyttävät asettuvan aina samaan kohtaan aterioimaan.

   Poista
 9. Samanlaisia pommihyökkääjälaivueita näyttää noi harakat olevan joka puolella. Suih. Pam. Ja siement maahan. Noks, noks. Ja sama alusta.

  Tohon kun lisäät vielä tikan, niin läskit katoavat nopeasti. Mukava niitä on seurata. Nätin läsäkranssit oli taas tehä mutassu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tikkahan tästä tosiaan puuttuisi, heh. Toisaalta, tikkaparven jäljiltä saisi leipoa kransseja liukuhihnalta, onhan se kivaa puuhaa (jos vaan joku sponsoroi).

   Harakat on kyllä selviytyjälintuja, hyvät on heillä hoksottimet!

   Poista
 10. Joo, meillä närhi käy ryöväämässä ruokaa sen minä kerkiää. Ja lintuja tunteva ystäväni sanoi, että närhet vievät ruokia omiin jemmoihinsa, joista eivät välttämättä enää jälkikäteen muista missä ne ovatkaan... pöh, mitä kerskakulutusta!
  Mukavia nuuskutteluhetkiä, ihana orkidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tuossa tosiaan ole mitään mieltä, että ryövätään ihan turhaan. Toivottavasti joku muu eksyy närhen kätkölle ja saa sattumalta murua rinnan alle! Ei taida oravallakaan aina olla varmaa tietoa siitä, että mihin ne kävyt tuli syksyllä piilotettua...

   Aika jännä kyllä, että täällä ei ole ainakaan pariin talveen närhiä näkynyt, ehkä ne eivät jostain syystä enää viihdy pääkaupunkiseudulla?

   Poista