19. joulukuuta 2012

Iso kori hyasintteja, tosi iso.

Keväällä kaikki ideat tuntuvat hyviltä, kyllähän te tiedätte. Itse sain viime keväänä isossa puutarhanäyttelyssä idean, jonka ajattelin toteuttaa näin joulun aikaan. Meinaan pukata ilmoille oikein tosi ison hyasinttikorin.

Tästähän se ajatus silloin lähti.


Nuo korit ovat siis mahtikokoisia, kukat keikkuvat jotakuinkin nenän korkeudella, kun vieressä seisoo. Kävin kiertämässä ja kaartamassa näitä useaan kertaan, niin ihanilta ne musta näyttivät. Ja tuoksuivat, oumaigaat. Tykkään hajusinteistä!

Noh. Ihan tuon kokoiseen pajunoksasysteemiin en kuitenkaan aikonut lähteä, vaan maltillistaa idean semmoiseen tylsimyskokoon. Eli tällaiseen: (klassikkomittakaavana tulitikkuaski)


Kesän jäljiltä tarjouksesta hankittu kori, mikä lie pyykkikori tai vastaava. Katsokaa muuten, miten paljon on ollut lokakuun alussa sisällä valoa, hyvä ettei häikäise tuo valkoinen lattia! Oi, tulkoon valkeus taas, ja pian.

No siis, koska en jaksa väkerrellä minkään askareen parissa turhan kauaa, niin vuorasin korin sisuksen luonnollisesti jätesäkillä. Sinne vaan ja viikkausta perään.


Täytin laarin lempitäyteaineksellani, lekasoralla.


Ajatus on täyttää kori hyasinteilla niin, että upottaa vaan ne muoviruukkuineen tuonne sorastoon. Sitten kuorrutetaan muoviruukut, sorat ja muovit jollain, esimerkiksi kävyillä, niinellä, säkkikangassuikaleilla tai ohuesta kankaasta muokatulla ryöpyllä. Koristeeksi voisi laittaa joulupalloja, tonttuja tai muuta asiaan kuuluvaa kuvastoa.

Koska suuret suunnitelmani eivät taida helposti mahtua mukaan mökkijoulumatkalle ja koska muu perhe saattaisi protestoida ajatusta paristakymmenestä hyasintista ilmanraikastimena, niin säästän ideani välittömään joulun jälkeiseen aikaan, jolloin hyasintit ovat ulosheittohintaisia ja perheenjäsenistöllä mahdollisuus paeta tuoksua. Laitan sitten viimeisen kuvan aiheesta, kun asetelma on valmis.

Sen sijaan tein linnuille lisää talikakkua, tosin en käyttänyt talia vaan voita. Ihan varta vasten en sitä hommannut, vaan jääkaapissa oli puolikas harkko suolatonta mallia, jossa oli syksyllä ohittunut parasta ennen -päiväys. Sulatin voin, laitoin mukaan siemenseosta ja jäähdytin muotin ulkona.


Siemenet vajosivat pohjalle, joten toinen puoli kaakusta on keltainen ja toinen röpöinen.


Itse asiassa tuo voilla voideltu siemenkakku tuoksui tosi hyvältä, teki melkein jättää se omaksi leivänpäällysteeksi.


Mutta enhän mä nyt niin ahne sentään ollut, vaan vein neliön kehikossaan syreenipensaaseen roikkumaan. Hyvin ovat siemenkranssit ja irtosiemenet kauppansa tehneet, ei tuon metrihangen alta enää mitään evästä löydy. Mutta kevättä ja uusia hyviä ideoita kohti aletaan lähteä ihan näillä näppäimillä: perjantaina päivä lyhenee vielä minuutin torstaista ja torstaina minuutin tästä päivästä, mutta lauantaina tulee jo minuutti lisää valoisaa aikaa. Se on melkein jouluakin ihanampi ajatus.

18 kommenttia:

 1. Juhlikaamme lisääntyviä minuutteja! Oletpa huomaavainen. Itsekin katselin tänään hupenevia talipalloja, hyvä muistutus, että vien heti huomenna uusia tilalle ENNEN kuin vanhat loppuvat.
  Aika mahtipontisen kokoinen kori :-D Mutta suuri on kaunista, vai miten se meni. Hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri on tooosi nättiä :D Loput vastauksesta valahti tuonne alas, jatkatko ystävällisesti lukua sinne...

   Poista
 2. Apuva, tässähän tulee karseen jännä joulu kun täytyy odottaa sun hajusinttikorisi valmistumista! Mä olisin tahtonut nähdä sen heti. Ihan heti ;) Upea varmaan tulee, korisi on SUURI.
  Meillä tipuille on tarjoiltu valmissekoitusta, en vielä(kään) ole saanut aikaiseksi sun ohjettasi toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah Pirkko, yritä malttaa nyt joulun yli ;) Onneksi joulupäivinä on yleensä paljon kaikkea aktiviteettia (syöminen, juominen, löhöäminen, lukeminen, eläimen rapsuttelu, ihmisten rapsuttelu), niin kuluu aika sillä tavalla huomaamatta ja sutjakkaasti.

   Saa nähdä, millainen lopputuloksesta tulee, sieluni silmin näen jotain tuon ensimmäisen kuvan tyylistä... tietysti.

   Linnut kiittävät valmissekoituksesta syvään niiaten, don't you worry.

   Poista
 3. Jokaiselle lisäminuutille skoolaus ja kilistys ja hurraa-huuto! Johan tätä hämyä on siedettykin ihan loputtomalta tuntunut aika... Vielä kun saisi fiiliksen, että "lumet sulavat kohta", niin olisi vahvasti voiton puolella. Mutta sitä ei ehkä ihan vielä uskalla alkaa toivoa?

  Mutta joo, mahtipontikori tai ei mitään ;D

  Korjasin muuten tekstiin tiedon, että tipilättänässä oli kyseessä suolaton voi, ensin ehdottamani luomuvoi tönöttää vielä jääkaapissa päiväyksensä tukevasti ohittaneena. Sinnepä sitä sitten vaan, Saarioisten äitien joululaatikoihin. Linnuille lienee liian suolaista tavaraa, mutta mulle ei, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, vastaus osa 3: Lisään mainion blogisi listalleni, jos sopii?

   Poista
 4. Raision Kukkatalossa oli viime joulun tai uuden vuoden jälkeen jaossa hyasintteja ilmaiseksi. Niitä oli monta kärryllistä ja joulun jälkeen eivät enää taineet kelvata edes ilmaiseksikaan. Muutama syvänsininen ja pari pinkkiä lähti meidän mukaan. Tosin tuo toinen osapuoli sai niistä tarpeekseen aika nopeasti silloisessa kerrostaloyksiössä. Mikskohän? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, mun suunnitelmahan on siis ihan täydellinen :) Kyllä se hyasintti on Suomessa niin joulukukka, että ei kelpaa muulloin. Tuolla Hollannissa se on kevätkukka, jota istutetaan pihoille niin kuin meillä narsisseja ja tulppaaneja.

   Joo, hyasintti voi olla aika tehokas yksiön tuoksuttaja, ihan jo yksikin kappale. Mulla on makuuhuoneessa neljä, puolisko ei ole viitsinyt valittaa, heh.

   Poista
 5. Kaappasin jääkaapissa lähes kaksi viikkoa viettäneet kolme hyasinttia tänään ulos huoneilmaan ja istutin ne sinun koriisi verrattuna erittäin vaatimattoman kokoiseen maljaan. Taitaa olla Arabian vanha kastikekulho, joka on peruja kultani äidin jäämistöstä. Arvokas esine minulle, siis. Astia ei ole enää priimakunnossa, ja kansikin puuttuu, joten aina silloin tällöin otan maljan esiin ja käytän sitä kukkaistutuksissa koristevaasina. Kohta tuoksuu siis jo täälläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta istutukselta! Ei se määrä vaan se laatu... ja joskus siis vaan kokeilun vuoksi se määrä edellä.

   Poista
 6. Mieletön kori! Munkin pitäisi saada aikaiseksi linnuille kakkuja. Se olisi kivaa tekemistä lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lintukakut ovat varmaan kivaa puuhaa lasten kanssa askarreltavaksi, saa käyttää reippaita otteita eikä kakun lässähtämisestä ole vaaraa :) Sitten sitä lintujen ruokailua on kiva katsoa, ja tunnistella eri lajeja. Tulee luontosuhdettakin hoidettua ja opetettua samalla..

   Poista
 7. Nää sun suunnitelmat on aina melko mittavia. Niiku tää pyykkikorillinen hyasinttejä! Mistä näitä ideoita oikein tulee. :D

  VastaaPoista
 8. Ihania!
  Tosin tuoksu taitaa olla kyllä aika tyrmäävä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, herkempinenäisten pitäisi asettaa tuo liesituulettimen alle – tai ihailla suosiolla ikkunan takaa ;)

   Poista
 9. Innolla odottelen kuvaa valmiista hyasintti-asetelmasta. Suuri suunnitelmasi kuulostaa siltä, että se näyttää ja tuoksuu erittäin hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo, kyllä siitä ainakin tuoksua luulisi irtoavan! Aamuisin kun viettää minuutin korin vierellä, niin ei tarvitse hajuvesiä itseensä suihkia :)

   Poista