18. maaliskuuta 2014

Okra oraalla

Kiitos vielä kaikille edelliseen sidonnaisuuspostaukseen viestitelleille. Fiksua väkeä täällä Blogistanissa!

Jos ei olisi siemenpussin päällä kuvaa, niin en olisi kyllä osannut sanoa, että minkälaisen kasvin siemeniä tuli multaan upotettua. Saanko esitellä, okrantaimi x 2.


Aika tanakka pikkutaimi hänellä on, taitaa tulla reippaan kokoinen ruukkukasvi, jos vain suostuu pohjoisessa kasvamaan. Nämä okran siemenet tulivat ystävältä Amerikasta, kasvi on yleinen siellä eteläisissä osavaltioissa. Wikipedia osaa kertoa seuraavaa:

"Okra (Abelmoschus esculentus) on hieman palkohernettä tai palkopapua muistuttava vihreä kotahedelmä. Se on peräisin tropiikin alueelta, luultavasti Afrikasta tai Aasiasta. Okra levisi mustien orjien mukana ensin uudelle mantereelle, jossa sillä on edelleen vankka jalansija sekä kreolilaisessa että cajun-keittiössä.

Okra kasvaa noin 1,8 m korkeaksi. Okra vaatii pitkän ja kuuman kesän menestyäkseen, joten Suomessa sitä ei voi viljellä. Kota kasvaa n. 8 cm pitkäksi.

Okran hedelmässä on pieniä siemeniä ja tärkkelyspitoista kasvilimaa. Keitettäessä okralima saostaa pataruoat perunajauhojen tapaan.

Tropiikin kuivilla alueilla eräät lajit selviävät kuivan kauden läpi suuren mukulan ansiosta, vaikka maanpinnan yläpuoliset kasvinosat kuolevat. Kukat muistuttavat hibiskusten kukkia ja ovat väriltään keltaisia, vaaleanpunaisia, oranssinvärisiä tai punaisia. Useita lajeja käytetään viehättävinä koristekasveina. Meillä niitä voidaan viljellä yksivuotisina kesäkukkina."

Ajattelin kokeilla kasvattaa okraa parissa isossa ruukussa, toisen laitan kasvihuoneeseen ja toisen suojaisaan paikkaan taivasalle. Saa nähdä, mitä hän meikäläisestä menosta tuumaa.

6 kommenttia:

 1. Hih, ei voi kasvattaa Suomessa! Mutta eräspä ei luovuta 😉

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Saa nähdä, mitä heistä tulee... hienot sirkkalehdet ainakin.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kokeilu, toivotaan lämmintä kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, toivotaan tosiaan okralle suotuisia kelejä – eihän me muuten lämmintä toivota, ei :)

   Poista