12. tammikuuta 2015

Järjellä mitään tekemistä

Jos olisi tolkun taito, niin rajoittaisi muutamaan. Mutta kun ei ole, niin kärsii sitten ikkunalaudoillaan ja ruokapöydillään ja saviruukuissaan ja kaikkialla pienissä tiloissaan.

Tilasin mielestäni vain pari kiinnostavaa chililajiketta, mutta 18 pussia niitä tuli.


Taisi laittaa Fataliiseeds-mies pari ylimääräistä pussia mukaan, en tunnusta koko kaartia. Mutta kiinnostavia lajikkeita ovat kaikki, erilaisia kasvutapoja, muotoja, värejä ja tulisuuksia. Herkempi maistaja tuntisi myös erilaisia makuja, ainakin miedommissa lajikkeissa. 

Lähden tänä kautena enemmän tuonne keskitulisten suuntaan, viime vuoden wahvat eivät kulu yhden ihmisiän aikana, vaan niitä sitten saavat jälkipolvet kuivattuna ja jauheina perinnöksi jaella. Noin kuudessa polvessa.

Tässä listaus ylläolevista, niin on sitten jossain tolkun paikassa olemassa:

C. annuum Black Scorpion Tongue (heat level 4)
C. baccatum Blondie (6-7)
C. chinense CGN 21500 (8)
C. chinense Cheiro Roxa (5)
C. annuum Devil's Brew (8)
C. baccatum Dr. Green (7)
C. annuum Explosive Ember (6)
C. chinense Fatalii (10)
C. annuum Indian Chili Bullet (7)
C. chinense Fidalgo Roxa (8)
C. annuum Kori Sitakame (4)
C. pubescens Locato (7-8)
C. annuum Marbles (0)
C. chinense Ojos de Pescado (8)
C. baccatum Pequante (4-5)
C. annuum Prikkinu (8-9)
C. baccatum Quintisho (7)
C. baccatum Trepadeira Werber (4)


Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus alkaa kylvöpuuhiin, ihana ajatushan se on. Nyt vaan pitäisi löytää kylvöpurkkeja, maa-ainesta ja tarjottimia sekä viritellä hyllyjä kellarikasvariin. Voisiko joku hoitaa ne, niin voisin keskittyä työntämään siemenen mullan alle? Siihen oleelliseen kohtaan.

20 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika :-D Tosiaan, millä saa ikinä kulumaan tuollaiset määrät chiliä? Olettaen, että kaikki tuottavat satoa. No, sehän ei liene kasvattamisen pääseikka, vaan sivutuote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei millään saa kulumaan, vaikka pitäisi lounasravintolaa, jonka ainoa ruoka olisi chilipata :P Mutta kuten sanoit, sivutuotteena tulee hedelmät, täytyy vaan työntää ohikulkijoille niitä käteen.

   Poista
 2. Äitini pohti tässä perjantaina, että koskas niitä siemeniä ostetaan ja laitetaan ja kuin apteekin hyllyltä napsahti, että chileistä ja orvoikeista aloitetaan. Muistelin näet sinun kylvöksiäsi. :) Ei turha laisinkaan Blogistania. Kohtahan se on taas kevät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olipa kiva kuulla, että tuollainen muisto mieleen putkahti :) Ei ole turha paikka tämä, kaikkea hyödyllistä ja hauskaa tulee vastaan...
   Tuli vielä mieleen, että myös pelargonin siemenet voi kylvää kohtapuoleen, jos vain lisävaloa on saatavilla, taimien kasvu kukintaan kestää melko kauan. Ehtii sitten kesällä nauttia kunnolla.

   Poista
 3. Mulla piti olla paprikoiden vuosi. Noh, onhan niitä eri paprikoita, mutta kun niitä chilejä alko jossain kohtaa taas siunaantumaan. Lopullinen lajikelista ei ole ihan vielä sorvaantunut kasaan kun osa on vielä matkalla, mutta uskoisin, että kokonaismäärä on lopulta hitusen yli 80. Tuossa sitten eri paprikalajikkeetkin laskettuna mukaan. Ja kasveja tietysti enemmän, kun kaikissa ei tyydytä siihen yhteen kasviin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, vai kävi ohraisesti sinulle paprikasuunnitelmissa :) Mikä ihme tuossa chilissä on sellaista, että se vaan vetää puoleensa kaikista vakaista päätöksistä huolimatta? Itse koen, että kasvi vaan on niin kiinnostava kaikissa vaiheissaan, vaikka en saa kaikkea satoa ikinä kulumaan... Mutta alle 80 lajikkeessa aion pysyä, on ihan pakko :D

   Poista
  2. Tässä on vaihteluiden kautta tullut paljon siemeniä ympäri maailman ja uusia lajikkeita on hieno päästä kokeilemaan. Sitten on noita lajikkeita joita on risteytystä silmällä pitäen laitettu tulemaan. Tänäänkin kusti polkaisi 2 kirjettä joista paljastui 17 äärimmäisen harvinaista villilajiketta tai niiden risteymää. :P

   Poista
  3. No niinpä, ei sitä malta olla kokeilematta vielä yhtä harvinaista :P Suomesta on muodostunut kyllä jännä chilimaa, vaikka luonnonvaraisena ei taida kasvaa yhtään lajia... lämpö taitaa olla avainsana, niin on viileää ympäri vuoden, heh.

   Poista
 4. Jos ei käyttöä ole, niin ovathan kuivatut chilit kauniita koristeita keittiössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ovat hienoja ihan koristekäytössäkin! En olekaan tainnut postata kuvaa valtavasta chilikranssista, jollaisen näin reissulla ravintolan seinällä, laitan sen seuraavaan postaukseen. Sitä kohti alkaa näillä siemenillä pikku hiljaa päästä, jos ilmat suo ja punkit pysyy poissa... tavoitehan se on sekin.

   Poista
 5. Eikä yhtään oo riistäytynny puutarhahanskasta tää chiliharraste! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, ei yhtään :D Joku psykoanalyysi olisi paikallaan.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Taidan lähettää niitä valmiita puikuloita pyytämättä ja yllätyksenä kaikille blogini lukijoille ;)

   Poista
 7. Johan siellä on lähtenyt lapasesta ja jo tässä vaiheessa vuotta! (No, toivottavasti niitä lapasia tarvitaan vähemmän kesällä...) Toisaalta kyllähän tuo sivupalkin asiasanalistakin paljastaa hyvin mieltymyksesi: eläimet, tarvikkeet, kylvöt, pelakuut ja - tietysti - chilit!

  Täällä itämailla tekisi mieli päästä kylvöpuuhiin, mutta ei auta itku markkinoilla. Ensi vuonna sitten. Chili on kyllä kiva kaveri, mitä nyt lopputuote on vähän hankala. Itse ainakin olen laiskoista laiskoin kikkailemaan tulisia ruokia. Kerran tein muistaakseni juurikin sinun ohjeellasi paholaisen hilloa ja hyvää tuli. Mutta ei siihenkään - piru vie - kovin montaa tulipötköä uponnut. Taitaa vanha vihtahousu olla vähän miedoman perään...

  Täällä seurataan innolla tulevia edesottamuksia kylvöksiä tehdessä! Mukavaa kevään jatkoa. Kohti kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, PilviP, lopputuote on tässä hiukan hankala :) Olen kyllä koukuttunut tuliseen ruokaan, ei maistu mikään juuri miltään ilman taustapotkua, mutta kyllähän näillä jo kuivatuilla ja pakastetuilla ja jauhetuilla varastoilla kieltämättä pärjäisin muutaman vuoden... Mutta tämä kasvinreuhake on niin kiinnostava kaikissa vaiheissaan, pääsee tosiaan aikaisin kylvämään ja kevättä leikkimään, sitten tulevat kukat, kun vielä ulkona tupruttaa ja kasvavat hedelmät ovat monen muotoisia ja värisiä. Tyytyvät siihen hoitoon, mitä saavat, pakko ei ole saada tiristettyä monen kilon satoa, heheh.

   Mukavaa kevään alkua sinullekin – ihanaa olla taas teidän kanssa tekemisissä puutarhapuuhien äärellä!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Niin taitaa alkaa, ja parin kuukauden päästä tuskaillaan jo tilanahtautta ja muuta ihmisen itse aiheuttamaa pöhköyttä :)

   Poista
 9. Repesin tän chilikuvasi kanssa. Hienoa, että meille on takuuvarmasti tiedossa juttu jos toinenkin kasvatuksistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuesta, Pirkko :D Kyllä tässä ymmärtämistä on ihan jokaisella, perheenjäsenet eivät enää puhu aiheesta, ovat luovuttaneet... mutta ihanaa, että te jaksatte kuunnella ;)

   Poista