17. tammikuuta 2011

Jokaiselle jotakin

Kevätsiemeniä odotellessa voi palata Kaakkois-Aasian orkideoihin. On se kyllä aika ihmeellistä, miten niissäkin (samoin kuin monissa muissa kasvilajeissa) on niin paljon vaihtelua ja eri näköä. Siis ihan luonnonvaraisissakin kasveissa. Toinen juttu on ihmisen halu jalostaa lajeja eri tarkoituksiin. Silloin syntyy vaikka mitä...


Tämä näyttää hieman Chilochistalta, lajilla ei ole lainkaan lehtiä. Voisi se olla Phalaenopisiskin? Toisaalta tämä voi olla kahden tai useamman lajin hybridi, harmi, ettei taimitarhalla ollut nimikylttejä näkyvissä.


Tämäkin voisi olla Chilochista, tai Trichoglottis. Niiden varret kasvavat ylöspäin, vanhat yksilöt voivat olla melko kookkaitakin. 

Onneksi orkidea-noviisin ei tarvitsekaan välttämättä tietää, riittää, että nauttii. Aivan kuten musiikkia kuunnellessa tai taideteosta katsellessa. Jos se herättää ajatuksia ja tuntoja, niin silloin se "toimii".


Toiselle toimii tämä...


... ja toiselle tämä.

Sen olen "Handy Pocket Guide to the Orchids of Thailand & Southeast Asia" -kirjasesta oppinut, että kaikilla orkideoilla on "three petals (terälehti) and three sepals (verholehti), which may, or may not, be alike. However, the third petal, known as the lip or labellum, is almost always highly modified and quite different from the other segments in size, shape and often colour. This structure often plays an important part in orchid pollination."

Tuolla tiedolla saa kukkien katselusta jo enemmän irti. Ketäköhän tuo ylläoleva houkuttelee kannumaisella huulellaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti