2. lokakuuta 2011

Kuumat Kreikan-terkut

Hyvää lokakuuta! Sitä se tosiaan tänään tuntuu olevan, kun aurinko paistaa ja pihalla vihertää, edelleen. Toissapäivänä lämpötila ylitti 20 astetta täällä eteläisessä Suomessa, ja Kreikanmaalla se huiteli 30 asteen tietämillä. Viikon loma oli poikaa, tosin tuntuu, että loman jälkeen saa aina pakertaa kahta kauheammin: syksyn pihatyöt odottavat edelleen, pyykkivuori on kolossaalinen ja työt jatkuvat huomenna taas täydellä teholla. Nooh, ei auta valittaa, mukavaa oli ja kasvejakin tuli kuvattua, ainakin vähän.

Kävin siis Rhodoksella, jossa on kaikenlaisen hömpän vastapainoksi mm. huikea keskiaikainen kaupunkilinnoitus, ns. vanha kaupunki. Siellä on edelleen asukkaita, heidän kotimaisemansa ovat kyllä vertaansa vailla. Kaikenlainen vanha sopii tuohon atmosfääriin kuin valettu.


Pelargoniruukku ja pyörän runko ovat kivasti samanväriset, ja oven jadenvihreä korostaa lehtien harmaata sävyä. Aika kiva asetelma, sanoisin.

Ajatus käyttää mitä tahansa kasvien istutusastioina on täällä todellakin voimissaan. Oliiviöljytölkit käytetään joko sellaisenaan tai maalattuina.


Reipas keltainen peltiämpäri ei näytä ollenkaan hölmöltä tässä valossa ja tällaista rustiikkista seinää vasten. 

Kreikassa on ollut kuulemma normaalia lämpimämpi syksy. Kesä on ollut tavanomaisen kuuma, ja se on tietysti tehnyt kasveille tepposet. Jotain kukkivaakin vielä näkyi, mm. pelargoneja, bougainvilleaa (ihmeköynnös? ja hibiscusta (kiinanruusu). Niin, ja tulikruunua eli lantanaa.


Muun muassa heinäkasvit olivat kasvaneet valtavan suuriksi, mutta niin oli tarhurin paapomat basilikatkin.


Kuva on pienestä puutarhasta, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin kyljessä, nimeä en tajunnut ottaa talteen (luotin muistiini, hah). Puutarha on muotopuutarhatyyppinen ja vehreä. Tämä basilikapensas on noin 1,5 metriä korkea. Siinä sitä olisi yrttiä loppuelämäksi..!

Kreikka olisi kyllä mukava eläketalvien viettopaikka, kun lempikasvini pelargonit tuntuvat menestyvän siellä varsin hyvin. Mullakin olisi akkunalla tällainen ruukku tai kaksi.


Noh, ainahan sitä ihminen unelmoida saa :)

Kiva oli kyllä tulla takaisin kotiinkin, viikossa ehtii irtautua arjesta ihan mukavasti. Pihalla kukkii edelleen moni kasvi, ja koska viime yö taisi olla ensimmäinen nollakelin yö, niin raaskin pätkiä kukkia maljakkoon. Jos pakkanen ne kuitenkin kohta uhkaa viedä...


Kasvikierrosta tehdessäni olin haistavinani jotain tosi makeaa. En ole koskaan tuoksuttanut sellaista pihalla, joten ajattelin, että tuuli toi sen jostain muualta. Mutta ei, myöhemmin tajusin, että syyskimikkihän se tuolta tuoksuu.


Ihana, myöhään kukkiva syyskimikki (Cimicifuga ramosa) siis tuoksuukin, tämä havainto tuli mulle yllätyksenä, sillä kasvi ehtii yleensä kukkia vain niukasti. Tänä syksynä kukintoja on runsaanlaisesti.

Jos noiden syksyn viimeisten kukkien aukeamisponnisteluja on ollut tähänkin asti jännä seurata, niin jatkossa vasta jännittääkin. Että tuleeko kukka ja tuleeko vielä tuoksukin. Ah, tätä pulloon, kiitos.

6 kommenttia:

 1. Kiitos matkakuvista! Niitä on "kotihiirien" mukava aina katsella.

  VastaaPoista
 2. Täällähän on blogin ulkonäkökin muuttunut :) Hieno.

  Ihanan loman olet saanut viettää, minäkin tahdon. Syyskimikki näyttää tosi veikeältä tapaukselta.

  VastaaPoista
 3. Multasormi, kuvien vaihtelu on tosi kivaa puuhaa! Ja matkustaminenkin, ei sen puoleen ;)

  Mari, kiitos, tämän oli tarkoitus olla ihan väliaikainen ulkoasumuutos, mutta sen verran kiire näyttää tästä syksystä tulevan, että taidetaan mennä tällä lookilla tammikuuhun asti :o

  Syyskimikki on kiva, tanakka varsi ja tanakka tuoksu, heh.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun jaoit matkasi. Kreikka vaan on niin <3

  VastaaPoista
 5. Elämäni matkat, kiitos itsellesi! Kreikka on kyllä silkkaa silmän ja suun iloa, niin ja hajuaistin ja ihon ja kuuloaistin. Noh, kaikkien aistien iloa :)

  VastaaPoista
 6. Googlettelin harmaa runkoista suurta puuta joita kasvoi joka paikassa ja ensimmäisten hakujen joukossa olikin tuttujen juttuja :D Vastausta ei vielä löytynyt... Mutta löytyi nimi tuolle yhdelle kasville, mikä kasvaa tuossa kasinon aidanreijässä :)

  VastaaPoista