15. lokakuuta 2011

Kuin sillit purkissa

Niin ne nyt elävät, talvehtimaan lähteneet ruukut, kuin sardiinit purkissa. Entisessä hillokellarissa on kasvivalot, jotka pitävät pelargonien peruselintoimintoja yllä. (Hmm. Ehkä tuolle tilalle voisi keksiä jonkun hieman hienomman nimityksen kuin "Vanha hillokellari". Kuten esimerkiksi "Talvisalonki". No niin, nyt on komeaa.)

Tällaiselta hässäkältä tuossa tilassa nyt näyttää.


Isot pelargoniruukut ovat lattialla, samoin kuin kolme mökinihmekukkaa sisältävää ruukkua. Ylemmillä hyllyillä on lisää pelargoneja sekä pari chiliä, etualan muratti ja muutama sekalainen kasvi. Ulkona on vielä kaksi daaliaruukkua, joiden saavat viettää talvensa muualla kellarissa. 

Näkyy olevan jonkin verran viherrystä monen ruukun kyljessä, lienee kostean ja lämpimän syksyn ansiota. No, keväällä on intoa niitä sitten putsailla...

Seuraavat kolme kuukautta tunnelma on ihan leppoisa tuon huoneen osalta, mutta sitten alkavat ensimmäiset kevätkylvöt, joiden tuotokset pitäisi myös mahtua sinne. Osa noista ruukuista siirtyy sitten yläkerran asukeiksi, mutta _jonkinmoista_ kikkailua se vaatii, että pikkupotit mahtuvat ja saavat riittävästi valoa.

Ulkosalla on nyt lisävaloa led-piuhojen muodossa. Nuoreen ja kapoisaan omenapuuhun ripustin 120-lamppuisen valojohdon, callunoiden sekaan mahtui kivutta 20 minilamppua.


Etsin kiivaasti keltalamppuisia led-valoja, mutten löytänyt. Niitä oli markkinoilla ainakin kolme vuotta sitten, kun sellaisen valosarjan ostin, mutta viime vuonna en enää moisia löytänyt. Musta niissä on kaunis valo, lempeämpi kuin tämä valkoinen. Omenapuuhun löysin "lämpimiä valkoisia", jotka ovat hiukan pehmeämpiä kuin nämä.
Ulkona kukkivat vielä tosiaan ne daaliat, ja muutama muu kasvi, kuten samettikukat, elokuunasterit, maksaruohot ja syyskimikit. Kolme ruukussa kasvanutta risiiniä on myöskin ihan hyväkuntoisen näköisiä.


Vielä ei ole kunnon pakkasyötä näille nurkille osunut, mutta eiköhän senkin aika pian koita. Sitten saa sanoa risiinillekin heipat. Onneksi se ei talvehdi, niin ei tarvitse kärrätä tuota n. 50-kiloista ruukkua kellariin.
Vaikka olisihan sitä talvehditusta hauska kokeilla ;)

3 kommenttia:

 1. Melkoinen Talvisalonki sulla onkin! Mä joudun roudaan kaikki kukkani autolla vanhempien kellariin talvisäilöön, no toisaalta hyvä että on edes se paikka.
  Jännä tuo risiini, mulle tuntematon.
  Valaistukset näyttää kivoilta, niin on tuo ulkovalo-led kans mulle tuntematonta joten ajateltavaa sain.

  VastaaPoista
 2. Onpa heillä siellä tosiaan tiivis tunnelma! Voi kun mullakin olis sopiva paikka kasvien talvehdittamiseen..

  VastaaPoista
 3. Joo, on mukava, että on joku paikka, jonne heidät kiikuttaa. Ja kun kasvit ovat vanhempien kellarissa, niin nehän ovat siellä mitä parhaimmassa säilöss :)

  Risiini on tosi helppo ja tekee näyttävät lehdet, sillä saa varjoisankin paikan äkkiä aika reheväksi. En tiedä, haaroittuisiko kasvi, jos latvan napsaisisi nuorena poikki, sitä voisi kokeilla ensi keväänä.

  Ainoa ja jokasyksyinen haittapuoli tuossa talvehditussysteemissä on selän kipeytyminen: en opi nostamaan ja kantamaan ruukkuja niin, ettei selässä alkaisi tuntua. Enkä malta antaa miehen tehdä, kas kun se järjestely on niin tarkkaa puuhaa ;)

  VastaaPoista