23. lokakuuta 2011

Eka siemenluettelo 2012 luettu

Voi miten paljon ilahdutti perjantainen posti! Laatikossa odotti Thompson & Morganin siemenluettelo vuosimallia 2012. Juuri kasvukauden loppumista surreelle kataloogi oli jopa suurempi ilo nyt kuin tammikuussa, jolloin niitä osaa jo odottaakin.


Ajattelin jättää luettelon tuohon koristelautasen tilalle, enemmän siitä saa kiksejä kuin siitä lautasesta, hah. Tarvitsen kataloogia kuitenkin selailuun, joten lautanen pääsi takaisin paikalleen pönöttämään.

Löysin alustavalla kahlauksella vaikka mitä: purppurapalkoisia herneitä, pinkkihörselöisiä unikoita, amppelikrassia, liukuvärjättyjä kosmoskukkia, rentokasvuisia neilikoita, hulmuavaa heinää, sähäkänsinistä salviaa, uniikkeja unikoita... Ainoa ongelma tässä on, että esikasvatustilaa on käytettävissä rajallisesti, ja että tuo on vasta eka siemenluettelo :/ Mutta ihanaahan näitä on selailla, siitä huolimatta.

Hassulta tosin tuntuu, että tässä miettii seuraavaa kasvukautta jo ihan yksityiskohtatasolla, vaikka jouluakaan en ole vielä hetkeäkään miettinyt. Se kuitenkin tulee vääjäämättä ensin. 

Pihalla on vielä rippeitä edellisestä kasvukaudesta. Pakkasyöt eivä ole kohdalle osuneet, koska esimerkiksi risiinit ovat vielä varsin hyvässä kunnossa.


Hauskaa näissä saman lajikkeen yksilöissä on se, että toisen runko ja oksat ovat punaiset, ja toisen vihreät. Tuo vihreä on tavallisempi väri, arvelen.

Myös daaliat jaksavat vielä sinnitellä vesisateista huolimatta.


Saa nähdä, jaksaako tuo pieni nuppu vielä avautua. Toivotaan!

Toinen ruukullinen sulkahirssiä (Pennisetum setaceum) on vielä elossa, toisen ruukun olen jo tyhjentänyt. Hyvin näyttää heinä vielä jaksavan, sade on vaan hiukan latistanut kukintoja.


Tavoitteena on kokeilla näiden talvehditusta, josko kellariin vielä jonnekin mahtuisi.

Koristemaisseista (Zea mays 'Quardicolor') yksi ehti kypsyttää komean maissintähkän. Jätin sen ulos testatakseni, josko jollekin maistuisivat tummat maissinjyvät. Ja ovathan ne maistuneet.


Luulen, että linnut ovat tähkän puhtaaksi kalunneet, ainakin talitiaisia on nähty pyrähtelevän ruukun ympärillä.

Pihalla ei muutoin tapahdu juuri mitään. Koivuissa on suurin osa lehdistä vielä tiukasti kiinni, joten haravointiurakkaakin saa odotella vielä hetken.


Viime vuonna haravointia harjoitettiin 11. marraskuuta.  Kymmenen säkillistä sitä tavaraa näköjään silloin tuli, tuskinpa tänä vuonnakaan juuri vähemmällä päästään. Ei näyttänyt puissa kesällä olevan kaljuja kohtia... 

Kaksi päivää myöhemmin eli 13.11. satoi sitten viime vuonna lunta. Siihen olisi tänään tasan kolme viikkoa aikaa. Jäks.

5 kommenttia:

 1. Nyt juuri kannattaa suunnitella ensi kevään hankintoja, siis vielä kun tämä kesä on hyvässä muistissa, hih ; )
  Tulisipas ne muutkin siemenhinnastot jo nyt ! Tai kyllähän niitä jaksaa odotella tammikuuhun, etenkin kun joulun valmistelut ovat jo alkamassa : )

  VastaaPoista
 2. Mukava yllätys. Tykkään kans tuollasista posteista. Saavat hyvälle tuulelle.
  Tuon luettelon kanssahan voit käpertyä sinne viltin alle, kaakaomuki kädessä. Vai mitä?
  Mukavaa lokakuun loppua!

  VastaaPoista
 3. Sari, nyt ei tosiaan tarvitsisi ihan alusta aloittaa suunnittelua, kun muistaa jotain viime kesästä - mutta onhan meillä nämä blogit, joiden avulla virkistää muistia :)

  Multasormi, olisi kiva, kun joka viikko tulisi vastaavaa postia; luetteloita, aikakauslehtiä, kirjoja ja kasvinäytteitä :D

  Tammikuussa tulkoot tuhat kataloogia lisää! Ensi viikonloppuna aloitellaan glögikautta ja viritellään joulutunnelmia... ehkä jostain löytyisi jo pikkupikkuriikkisiä hyasintteja?

  VastaaPoista
 4. Miten/mistä sait tuon siemenluettelon tilattua? Heidän sivuilleen kun menee niin sanovat, että eivät toimita suomeen.

  VastaaPoista
 5. No niinpä näyttää olevan! Ovat näköjään muuttaneet tuon perussivuston pelkästään Englantia koskevaksi, sitten heillä on sivusto USAn ja Kanadan asiakkaille sekä "kansainvälinen sivusto". Sieltä voi tilata kataloogin Suomeen:

  http://www.tandmworldwide.com/request-catalogue.html

  Toivottavasti saat omasi pian, on ihanaa selailtavaa :)

  VastaaPoista