29. huhtikuuta 2012

Helpot tasot taimihuoneeseen

No niin, nyt se sitten on kunnon kevät! Äkkiä se raaka, nippa nappa plussan puolella keikkunut keli muuttui +15 asteeksi ja täydeksi auringonpaisteeksi. Tuuli on vielä viileä ja niin pitääkin, eihän tämä muuten kevättä olisikaan.

Taimihuone sai tänään uudet sisukset. Pari viikkoa se on seissyt pihalla viimeistelyä vaille. Tässä kuva alkuperäistilanteesta.


Penkillä ulkoilmaan totuttautuivat tuolloin orvokit, nythän ne ovat jo pihaelämän konkareita.

Tänään haimme Ikeasta neljä pienempää penkkiä, tarkalleen ottaen porrasjakkaraa (Bekväm).


Näitä oli yllättävän nopea kasata, olin kyllä varma, että vähintään tuhanteen osaan nuokin on saatu pilkottua...!

Lisäksi haimme Bauhausista neljä 50 cm syvää ja 120 cm pitkää puulevyä, jotka asetettiin sellaisenaan jakkaroiden päälle.Siinä ne sitten olivat valmiina käyttöön. Nuo tasot olisi voinut toki käsitellä esim. maalaamalla, jolloin ne olisivat paremmin suojassa kasteluvedeltä, mutta nyt ei taas millään ehtinyt... ehkä ensi keväänä maalaan tasot ja jakkarat, ennen kuin huone otetaan taas käyttöön. Vaaleanpunaisiksi :)

Tuohon takaseinälle on tarkoitus laittaa vielä ylätaso, mahdollisesti omilla jaloillaan seisova puutaso tai alumiinikehikkoon ruuvattava kevyt ritilätaso tai malliin tarkoitettu valmis hylly. Teen aiheesta sitten uuden postauksen.

Nyt huoneeseen mahtuvat väljästi siellä jo viikon verran asuneet taimet. Ne ovat viettäneet siellä pari yötäkin, kun ilma on pysynyt 4-5 astetta plussan puolella. Olen jättänyt lämpöä rakastavat basilikat ja risiinitkin yöksi Taimelaan – kas rohkea rotan syö ja selkäänsä säästää.

Taimet tuntuvat kasvavan nopeasti, sillä lämpöä ja valoa riittää - pelottaa, että venyvät liiankin vauhdikkaasti varren tanakkuuden kustannuksella. Siksi viileät yöt ovat heille ihan paikallaan. Ja viileitä öitä sitä on luvassa myös silloin, kun asettuvat lopulliseen kasvupaikkaansa ulos, paljaan taivaan alle.


Taimela sai myös kunnon sokkelin, jonka alta kylmä ilma ei pääse estoitta luikertelemaan sisään.


Puusokkeli on tehty kiilan muotoon sirkkelöidystä kakkosnelosesta, joka myötäilee kivetyksen kaltevaa muotoa. Tuo terässokkeli riittää sellaisenaan tasaisella maaperällä.

Huoneessa on auringonpaisteessa to-del-la lämmin, ovea on saanut pitää päivisin auki tai vähintään raollaan. Tilaa voi tuulettaa myös katonrajasta.


Tilanpuutetuska helpotti kovasti, sillä tänne mahtuvat myös ainakin makuuhuoneeseen levittäytyneet koristemaissin ja paprikan taimet. Pääsee sitten käyttämään silityslautaa silittämiseen – jos jotakuta semmoinen puuha sattuu kauniina kevätaamuna kiinnostamaan :)

Taimihuonefaktat: Malli on Palram Silver Line, koko 2,5 neliötä. Ulkomitat 129 x 131 x 203 cm. Materiaali on muovia (polykarbonaattia) ja alumiinia, hinta Starkilla noin 200 euroa.

9 kommenttia:

 1. Vau,hyvältä näyttää!Siellä on kasvivauvojen hyvä ponnistaa kohti kevätaurinkoa.Onko tuo miten aurinkoisessa paikassa,onko puita varjostamassa päivän aikana?

  VastaaPoista
 2. Tadaa, helppoa kuin heinänteko, kun sen osaa -ja varsinkin oivaltaa. Kekseliäs ja monikäyttöinen ratkaisu! Kyllä kelpaa taimien siellä kasvaa ja kukoistaa.

  VastaaPoista
 3. Voi kateus, miten hieno taimela sinulla on ja tasot ja kaikki...Kyllä tuolla kelpaa aurinkoon totutella. Eikä kuulosta edes älyttömän kallliilta !
  Minulla vain Liiterin muovinen rimpula, mutta jo kolmatta vuotta sekin asiansa tavllaan ajaa. Täällä vielä on niiiin kylmä, että vasta tänään vien taimia ensimmäistä kertaa ulkoilemaan.

  VastaaPoista
 4. No johan on hienot systeemit! Siinä kuule naapurin punaisinkin pelakuu kalpenee kateudesta. Onnittelut Taimelan emännälle: tyylikäs toteutus.

  VastaaPoista
 5. Luovat oivallukset!

  Oma Kasvulani on vielä talviunilla, kaikki taimet sisällä ja pelakuut kellarissa...

  VastaaPoista
 6. Voi että on kerrasaan siistejä kasvinpoikasia... Niin nätisti riveissä, vihertäen, eikä yhtään mihinkään repsottaen! Meikäläisen sisätsinniatkin on jotain 30cm jo, kun vähän hätäilin.... :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaunis, ihmiset, kekseliäisyyskehuista! En kyllä voi ottaa kunniaa itselleni, vaan se pitää jakaa puoliskolle, joka näitä rakentamiseen liittyviä ratkaisuja ideoi. Minä tietysti kriittisesti arvioin ja lopulta sinetöin ratkaisut, heh :)

  Tiina, paikka on melkein täysaurinkoinen, alkukeväällä naapurin talo tulee auringon eteen noin tunniksi, mutta nyt ei juuri enää sitäkään. Saattaa olla, että varjostusta joudutaan vielä miettimään. Tuohon malliin on kyllä olemassa valmis varjostuspeite, semmoinen täytyy jostain metsästää.

  Mäntylän mummi, mullakin on ollut monta vuotta käytössä semmoinen Bauhausin kasviteltta, joka ajoi mainiosti asiansa. Sitä muovisokkelia oli liimailtu ja korjailtu, mutta nyt se peite oli niin rähjäinen, että olisi pitänyt ostaa uusi. Ei sitä härveliä kyllä vielä roskiin ole heitetty, ties vaikka tarttis jossain :)

  Näitä Taimelan asukkeja on nyt sitten vahdittu silmä kovana, että onko liian kylmä tai kuuma tai uskaltaisiko tuulta päästää sisään. Kaikki ovat olleet yöt ulkona jo muistaakseni neljän peräkkäisen yön ajan (voi olla pidempikin aika, ei näissä päivissä enää perässä pysy), eikä lehdissä näy kylmävaurioita, joten olkoot siellä jatkossakin, jos ei pakkaselle mene.

  Tänään vein huoneeseen koristemaissin 40 senttiä korkeat taimet, ne saatan kiikuttaa yöksi kellariin, jotteivät saa kylmäjärkytystä.

  Tomaateissa on jo kukkanuppuja, joten kyllä tuo Taimelan lämpötila taitaa ainakin niille olla hyvä.

  Täytyy kyllä sanoa, että apua, liian kova vauhti on nyt kaikilla kasveilla – ulkona on vielä tosi aikainen kevät, joten ei niitä voi avomaalle päästää vielä ainakaan pariin-kolmeen viikkoon :/

  VastaaPoista
 8. Kokeilin tänä kesänä kangas kasvitelttaa, tosi hyvä kokemus! suosittelen!!!

  VastaaPoista