4. huhtikuuta 2012

Paljonko on riittävästi?

Kun tulee samettikukkien kylvön aika, täytyy vetäistä jäillä täytetty ämpäri päähän. No, kuvainnollisesti tietty, mutta tosi viileänä saa pään oikeasti pitää. Samettikukka on kertakaikkiaan niin kiitollinen kasvatettava: itää nopeasti, kasvaa tanakasti, kukkii takuuvarmasti ja ilahduttaa marraskuulle saakka.

Olen tuupannut samettikukkia lähinnä yrttipenkkiin...


... niin ettei sinne ole järin paljoa yrttejä ole enää mahtunutkaan.


Noh, pähkäilin kahden siemenpussin äärellä, että montako pottia laitetaan tätä pikkuaurinkoa tulemaan. Ikkunahyllykkö on täynnä eikä kellariinkaan kasvilamppujen alle periaatteessa mahdu enää mitään. Kylvöksiin tarvittavat nimikyltitkin olivat loppu, eihän ne toistasataa jäätelötikkua sitten koko kevääksi riittäneetkään.


Nimikylttejä oli tehtävä lisää maitotölkistä. Ajattelin, että Valio ja tölkin kuvittanut Klaus Haapaniemi saavat myös päättää samettikukkien määrän – ne säleet kelpuutetaan, joissa on Haapaniemen piirustusta, ja kaikki ne saa käyttää, hah.


Kahteenkymmeneen säleeseen osui piirustusta, mutta täytyy myöntää, että laitoin vielä neljä pottia kiellon päälle ;) Saa nähdä, riittääkö tuo määrä samettikukkia nyt mihinkään, olisihan niitä voinut helposti laittaa vaikka tuplamäärän, jos vaan tila olisi antanut myöden. Nimikylttiaineksia kyllä olisi löytynyt jääkaapista lisää, nou prob.

Ostin sittemmin kyllä "oikeita" nimikylttejäkin, näitä muovisia perusläpsykkeitä.


Värikkyys ja uudelleenkäytettävyys on kiva juttu, mutta ainakin pari kertaa saa tekstin kyllä vahvistaa, kun sitä tuohon lyijykynällä raapustaa. Ei meinaa millään tarttua, ei.

Näin jossain webbisivulla tällaisen hiukan tyylikkäämmän merkkaustikun.


Tuohon korkkiin pitäisi kirjoittaa paksulla kestotussilla, jotta teksti tarttuisi. Mutta olisihan tuo tyylikäs, varsinkin, jos kasvatuksessa olisi viiniköynnös?

Ja supertyylikästä olisi tietysti käyttää shamppanjapullon korkkia.


Juhlavat korkit sopisivat esimerkiksi ruusujen juurelle – tai vaahtokarkkipensaan. Oui!

Juhlavaa, aurinkoista ja toivottavasti myös kauniin keväistä pääsiäistä teille kaikille! Kuplilla tai ilman.

12 kommenttia:

 1. Hmm. Nytkö nuo samettikukat pitäisi kylvää? Ehkä minä ostanki niitä siemeniä vielä, ötökkäkarkottimeksi. Vaikka ei ne valmiit taimet kovin kalliita ole. Pitääköhän minunki pitää se pää vain kylmänä??? :D

  VastaaPoista
 2. Mä tuuppasin sunnuntaina samettikukkaa tuleen pussillisen ja kun ne iti niin kovin nopeesti (eilen jo vähän näkyi) niin ajattelin saattaa vielä toisen annoksen alulle. Että paljonhan niitä pitää olla. Sammarit kunniaan! Yrttien seuraan laitan minäkin ja lisäksi johonkin isoon saaviin ja mihin vielä, ne auringot sopii kaikkialle. Ja kun teen vaan tätä yhtä plaatua niin ei tarvi nimetä, muuut alut kun kisut söisi....
  Kiva tuo pullonkorki-idea.

  VastaaPoista
 3. Mulla on kätevää tuo samettiruusujen taimettaminen, kun Mökö hoitaa sen homman :) Hyvä idea toi maitopurkkitikutus. Onks tuolla alemmas postauksessa oleva koree linnunpönttö sun tekemä? Siis se upee maalaus. On muuten mainio idea, sekin.

  VastaaPoista
 4. Multasormi, eiköhän samettikukkia voi vielä huhtikuun alussakin kylvää, kukkiihan ne jokatapauksessa sitten jossakin vaiheessa, jos eivät heti ulospäästyään ole kukassa...? Edullisia ovat tosiaan samettikukan (ja monen muun kesäkukan) taimet, mutta ainahan se itsekasvatettu on kaunein ;) Eli ei päätä kylmäksi, vaan askelta siemenkauppaa kohti, samettikukka on ihana...

  Pirkko, olen samaa mieltä, että sammareita saa olla paljon. Ehkä laitankin uuden satsin, kun pääsen takaisin pääsiäisen vietosta... Sammarit kunniaan, sinä sen sanoit!

  Nettimartta, taimettaja-apuri on kullanarvoinen aarre :)

  Linnunpöntön maalaus on jälkikasvun kädenjälkeä, omena on siinä kohtaa pudonnut todella kauas puusta. Mutta hyvä, että on apujoukkoja, jotka osaavat. Eivätkä linnut ole vierastaneet värikkäitä pönttöjä, vaan tuntuu, että päinvastoin ovat kovin viehtyneet koristeltuihin koteihin...!

  VastaaPoista
 5. Meidän naapuri kylvää samettikukat suoraan ulos kukkapenkkiin... ja ne kukkivat komeasti loppukesällä. Kukintahan alkaa tietty aikaisemmin, kun ne esikasvattaa ajoissa ; )
  Minä tilasin Korpikankaalta valkeita nimilappuja, joita ammattilaisetkin käyttävät. Niissä pysyy hyvin lyijykynä ja jäljen saa pois pyyhekumilla. Olen niin onnellinen, että vihdoinkin löysin niitä...pitkän etsinnän jälkeen ; )
  Iloista ja rauhallista pääsiäistä !

  VastaaPoista
 6. Sari, tuo suorakylvö on kyllä helppo tapa saada ihanaa kukintaa loppukesällä - loppukesällä nuo vahvat keltaisen sävyt pääsevät oikein kunnolla kukoistamaan, yhdessä lämpimän keltaisen auringonvalon kanssa.

  Kiitos vinkistä, tutkin nuo Korpikankaan nimilaput!

  VastaaPoista
 7. Bongasin sinut lehdestä :) Onko minulta mennyt jotakin ohi ? Täytyy tutkia tarkemmin sivujasi, mutta VOI KYLLÄ, on sinulla ihana piha ! Sivupiha kivetyksineen ja ruukkupylväineen oli suosikkini. Sellaisen kyllä vielä haluaisin minäkin...

  VastaaPoista
 8. Mäntylän Mummi, ei ole mennyt mitään ohi - päinvastoin, olet erittäin tarkka :) Ja ISO kiitos kehuista, ne lämmittävät kovasti, kun tuota vanhaa pihaa olemme yrittäneet saada nykyaikaisemmaksi, mutta samalla yrittäneet pitää sitä linjassa vanhan talon kanssa. Tontin muoto on aika hankala ja korkeuseroakin on paljon, joten kaikenlaisia kikkakolmosia saa kyllä kaikissa ratkaisuissa miettiä.

  Mielestäni kaikkien puutarhabloggaajien pihat pitäisi esitellä lehdissä: mahtavia kokonaisuuksia ja oivaltavia yksityiskohtia, joita voi soveltaa omaan pihaan ja puutarhaan.

  Ja kaikenlaisista "Äänestä kaunein piha" -kilpailuista olen muuten sitä mieltä, että se on mahdoton tehtävä, sillä jokainen puutarha on yksilö, jonka ihmiset ovat muokanneet omannäköisekseen tontin ja muiden kasvupaikkaominaisuuksien ehdoilla. Eihän niitä puutarhoja silloin voi yhdellä mittarilla mitata?

  VastaaPoista
 9. MM, tässä muuten postaus tuosta sivupihan muodonmuutoksesta: http://559m2.blogspot.com/2011/05/tantereesta-tunnelmatila.html

  Tuntuu vähän tyhmältä vinkata omaan postaukseen, mutta jos haluat kurkata yksityiskohtia...

  VastaaPoista
 10. Blogissani on sinulle jotain. :)

  VastaaPoista
 11. Tänne eksyin tässä kotihommia vältellessäni ja löytyykin vaikka mitä kivaa! Jos vain sopii, niin linkitän sinut blogiini, ettei mene mitään juttuja hutiin. Ehkäpä minunkin pitää ryhdistäytyä samettikukissa, vaika vähän enemmän vaaleanpunaiseen kallistunkin värivalinnoissani :)

  VastaaPoista
 12. Kuje, kiitos kaunis! Palaan aiheeseen pikimmiten :)

  PilviPulla, hauska kuulla, että sinäkin välttelet kotihommia :) Linkitys sopii ilman muuta, ilahduttava ajatus on se.

  Ja kun kiireet (jotka eivät liity kotitöihin) helpottavat, tulen rauhaisalle vierailulle Pilvipuutarhaasi. Lontoon-visiittisi näyttää aivan huikean herkulliselta!

  VastaaPoista