19. elokuuta 2013

Z = Zaluzianskya capensis

Zuikkanderos, täältä tulee Z-kasvi nimeltä Zaluzianskya capensis. Jaa mikäkö? No lääkärinkukka, pikkuisine valkoisine palleroineen kukkiva kasvi, joka mahdollisesti on kesän huikeimmin tuoksuva tapaus.


Nuo valkoiset, noin kymmensenttisen kolikon kokoiset kukat tuoksuvat illasta alkaen aivan mahdottoman hyvälle. Jonkun mielestä kyse on toffeesta, toisen mielestä vadelmaveneestä ja kolmas puhuu hienostuneesta parfyymistä. Minusta tuo on melkoinen tuttifrutti-karkki, jossa on varmasti jokaista edellämainittua aromia. Aivan käsittämättömän voimakas ja herkullinen tuoksu ollakseen kovin vaatimattoman oloinen, noin 20-30 senttiä korkea, varpumainen kasvi.

Pallerot ovat taustaltaan tummanliiloja, ne ovat päivällä nupussa ja avautuvat illansuussa. Kukan tuoksu voimistuu illan edetessä, ja aamulla pallero on taas kiinni.


Kasvatin taimet siemenistä, itivät ihan mukavasti ja olivat kivuttomia esikasvattaa. Kylvin siemenet muistaakseni maalis- tai huhtikuussa, taimet alkoivat kukkia kesäkuun alkupuoliskolla. Runsain kukinta oli heinäkuussa, nyt kukkia avautuu enää harvakseltaan.

Zaluzianskya capensis on saanut nimensä tšekkiläisen lääkärin Adam Zaluziansky von Zaluzianin (1558–1613) mukaan. Zaluzianskya-sukuun kuuluu useampi kymmenen lajia, niitä kasvaa kotoperäisinä ainakin Etelä-Afrikassa. 

Onneksi lääkärinkukan perään ei tarvitse sinne asti lähteä, vaan siemeniä löytyy helposti siemenliikkeistä. Tämä karkkikasvi tuli kyllä tähän kesäpuutarhaan jäädäkseen.

Z niin kuin Zau, zuikeaa uutta viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Onpas hauska tapaus! Hienostuneen kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Akileija, tämä on kiva laji, kuvat onnistuvat väkisinkin.

   Poista
 2. Mulla on jo kahdesti esikasvatus epäonnistunut! Jotenkin ei ole yhteensopivuutta minun ja lääkärinkukan välillä, helpoksihan sitä kehutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo "helppo kasvattaa" -ajatus on omallakin kohdalla monesti mennyt metsään! Esimerkiksi jättiverbena, joka jossain puutarhalehdessä vastikään helpoksi kotikasvatettavaksi mainittiin, ei ottanut mun hyppysissä minkäänlaista tulta alleen. En viitsi yrittää uudestaan, yhteensopivuutemme taitaa olla pyöreä nolla...

   Poista
 3. Ohoz, taitaa ollakin tuokzukaz kazvi tää zun zievä zöpötär. Mulle riittävät pazuunat, niizzäkin on imelä tuokzu. Zun zaluziini-kazvizi terälehdet ovat vähän kuin zydämet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No zitä ze toziaan on, tuokzukaz :D Pazuunaorkezterizi tuokzuu kyllä varmazti zatakertaizesti tähän verrattuna!

   Poista
 4. Pistänpä nimen korvan taakse...kiitos vinkistä! On varsin sievä.

  VastaaPoista
 5. Kaunis, uusi tuttavuus. Hassu nimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuota nimeä ihan heti ulkoa muista... kasvimaailman Zyskowicz ;)

   Poista
 6. Härrekuud, onpas hän söpö! Ja vielä tuo yhdistelmä punaisen kanssa. Tässähän täytyy alkaa tehdä jo listaa ensi kevään kasvatettavista... Ehkä se pitää hengissä seuraavat noin kuusi kuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, täytyy alkaa laatia suunnitelmia seuraavan puolen vuoden tekemisiksi. Se on niin pitkä vuosipuolikas, että ihan omalla painollaan sen ei kannata odottaa menevän...

   Poista
 7. Ziizus, kun on kivoja! Mulla on heikäläisten siemeniä jo valmiina ensi suvea varten, kun jäi nyt jostain syystä kylvämäti. Mutta suvi se on ensi suvikin ;) Pidä huolta, että laitan ajoissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi on nimenomaan just se ensi suvi ;D Laitan muistutuksen Z-kasvin kylvöstä tuonne maaliskuulle...

   Poista
 8. Ihan uusi tuttavuus minulle, vaikuttaa kivalta kasvilta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kiva, hiukan ränsistyy loppukautta kohden, kun kukkanuppuja ei enää muodostu niin paljon, mutta jää kuitenkin vihreäksi pystykasvuiseksi "varvikoksi" ruukkuun muiden sekaan. Tykkään kyllä kaikenkaikkiaan kovasti :)

   Poista
 9. Haa, kiitos kukkavinkistä! Oikein suloinen on ja jos vielä tuoksuukin, niin aina vain parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On melkoinen tuoksupakkaus, ja tosiaan noin pikkuruisesta kukasta se odööri lähtee :) Z-kasvi on kiva, voin suositella kokeilemaan!

   Poista