24. huhtikuuta 2012

Korikassikokeilu

Ostin kokeeksi kori&kassi-istutussysteemin, jolle en ole vielä löytänyt virallista nimeä. Nelsonin tuote se on, mutta firman nettisivuilta löytyi vain enkkutermi "Grow In Bag". Itse haluaisin, että Suomessa toimivat yritykset vaalisivat suomen kieltä, enkä suostu moista nimitystä käyttämään.

Mutta mikä tämä härveli sitten on? Kassikori? Se pyörän etutankoon kiinnitettävä? Korikassi? Semmoinen rantakassiko? Kasvatuskassi? Tulee lohenkasvatus mieleen. Istutuskassi? Joo, mutta mitens se kori?

Noh, oli miten oli, semmoisen ostin, jotta pääsin kokeilemaan ideaa. Paketissa tuli siis nämä kaksi osaa, hintaa 60x20x20 cm:n kokoisella systeemillä oli 14 euroa.


Seinämiä pitää yhdessä yksinkertainen rautalankasarana.


Korikehikossa ei ole pohjaa, mikä on hyvä muistaa, kun valmista istutusta siirtelee.


Kuitukankaasta (vastaavasta kuin maahan laitettava suodatinkangas) valmistetussa kassissa on pohjassa ja seinämien alareunassa reikiä, joista liika vesi pääsee valumaan ulos. En sitten laittanut hienostunutta Nylon-salaojaa, hah.


Multaahan tuohon upposi noin puolet isosta säkistä, joten siinä mielessä lekasorasalaoja olisi ollut paikallaan. Olisi tullut hiukan kevyempi systeemi myös.


Syvyyden puolesta kassiin mahtui kaksi orvokkia peräkkäin, joten tilan sai heti täyden näköiseksi. Juurilla on kyllä tilaa mennä reilusti alaspäin, joten orvokit pärjäävät hyvin sen aikaa, kun ne tuossa ovat.

Kassin kantokahvat sai piiloon koriseinämää vasten. Korisysteemin on hyvä olla paikallaan, kun multaa lappoo, sillä kassihan muotoutuu vaikka miten pulleaksi, mutta ei sitten mahdu nätisti kehikon sisään. Hieman tuo alkoi sivuista pullottaa, eivät tainneet rautalankasaranat jaksaa vastustaa mullan painoa...


Pikkuapulainen oli tarkkana tässäkin hommassa, ettei vaan tule vihulainen aidan yli häiritsemään :)


Summa summarum: ihan hauska istutussysteemi, jos kaipailee rottinkista ulkoasua ja pieneen tilaan talveksi taittuvaa "ruukkua". Näitä saa myös 45x45 cm:n neliöinä sekä tummanruskeassa värissä. 

Ajatus oli laittaa tuo keittiön ikkunan alle, siihen pitää ensin rakentaa jonkinlainen hylly. Kannakkeet on jo olemassa, nyt pitää vihjata puoliskolle, jotta huhuli-huhuu, pientä hyllyä kaipaillaan. Sitten näkisi, onko tässä Kassi&Kori -systeemissä oikeasti mitään erityisen erityistä ideaa. 

Hiukan korkeampia kasveja tuo ehkä kaipaisi, niin olisi paremmassa mittasuhteessa, mutta antaa orvokkien nyt asustaa rauhassa.

Nuo orvokit ovat muuten hauskoja, ovat nyt toista "omista siemenistään" kasvatettua sukupolvea. Alunperin kaupasta ostetut liila-oranssit, vienosti tuoksuvat (sarvi)orvokit ovat muuntuneet siemenlisäyksessä erilaisiksi yhdistelmiksi.

Osa liputtaa edelleen liilan ja oranssin puolesta.


Osa tykkää enemmänkin kellertää.


Ja osa tuumaa liki yksivärisyyden sopivan heille parhaiten.


Pikatuntuman mukaan viime vuonna oli enemmän värihajontaa eikä näitä yksivärisiä liiloja ollut näin paljoa. Saa nähdä, mitä heidän jälkeläisistään sitten ensi vuonna tulee.

Mutta onneksi ei ole ensi vuosi, vaan tämä! Ja onneksi kasvuvuosi on vasta alussa ja kesävehreys edessä. Harmillisesti kylläkin koivun kukinta tulee Metlan mukaan tänä vuonna olemaan erityisen voimakasta, ja jopa he, joilla ei ole aiemmin koivuallergian oireita ollut, voivat niitä saada. Allergikoilla on hankalinta Etelä- ja Keski-Suomessa, jossa hedekukinta on miltei ennätyksellisen runsasta.

Olen nautiskellut antihistamiinia jo reilut pari viikkoa, jotta saisin nauttia vuoden parhaasta ajasta ilman, että koko pää valuu ja kutisee kuin hornassa. Jos ei troppi auta, niin räpsitään sitten sokkona valokuvia ja katsellaan niistä kesemmällä, että miltä pihalla näytti ;)

8 kommenttia:

 1. Jännä systeemi!

  Koivuun varaudutaan täälläkin, aloitin nyt suihkeella, mutta voi olla, että kohta napsitaan histamiinejakin.

  Kivaa viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Heh, Intianminttu, on se jotenkin väärin, että kevättä rakastavat puutarhaharrastajat ovat yliherkkiä siitepölylle. Koko pitkän talven odottaa ulospääsyä vain saadakseen pian putouksena vuotavan nenän ja rutipunaiset silmät... nytkin on kurkku ihan santapaperinen, voihan se olla osittain myös katupölyn syytä.

  Mutta onneksi on troppeja ja vaiva on ohimenevä, joten sinnitellään pois.

  Mukavaa viikkoa itsellesi!

  VastaaPoista
 3. Hauska kukkakassikori-testi, mainiolta näyttää. Ihmettinkin sun orvokkien harmonista väritystä kun en muistanut että ovat itse tehtyjä, kauniita on.

  VastaaPoista
 4. No niin. Saat sitten reissun mukaan orvokkisi :D. Salaatit vain peräkonttiin, jos nimittäin salaatteja tuollasessa kassisa kasvattas.

  VastaaPoista
 5. Pirkko, tuo kukkakassikorihan on mainio termi tälle. Siinä on kätevästi kaikki tieto ko. keksinnöstä...!

  Luontoäiti ei tee mitään väärin, kaikki värit rimmaavat kyllä näissäkin variaatioissa hienosti toisiinsa.

  Multasormi, täytyykin laittaa auton taakse teline, johon tän voi aina nostaa, á la Rättisitikka :) Siinä kohtaa naapurusto alkaisi viimeistään katsoa vinoon, kun ottaisi orvokit mukaan kauppareissulle?

  VastaaPoista
 6. Ihana, heti ekan kuvan nähtyäni haluan itselleni samanlaisen. Kasvatuskori- tylsä sana, mutta voisi toimia suomennoksena tuosta Grow-in-Bag. :/

  VastaaPoista
 7. Oikein soma istutusastia. Kassi + kori on yhdessä joko Kari tai Kossi, kumpikaan ei oikein käy... :-D

  Olen VAIKUTTUNUT omista orvokkisiemenkylvöistäsi. Ei mulla vaan onnistu. (Aaltoja!)

  Ja sun täytyy aivan ehdottomasti viritellä amppelikannakkeet auton takakontin luukusta ulos. Tai sivuikkunasta. Orvokkibiili täytyy puutarhailijalla olla.

  VastaaPoista
 8. Puutarhuri, kasvatuskori on kyllä hyvä suomennos. Aika jännä, että enkkunimessä painottavat tuota kassia, vaikka se on ihan piilossa tuossa systeemissä... ota näistä nyt sitten selvää, hm.

  Kiva sitten nähdä, mitä kassiin istuttelet!

  Intopii, Kari Kossi on mahtinimi, tarjoa sitä Nelsonille ;) Ja orvokit onnistuisivat ihan taatusti, onhan ne onnistuneet mullakin. Taikasana on lisävalo. Vasalilo. Aaltoja sille, heh!

  Jotenkin tuo orvokkibiili jollain oudolla tavalla kiinnostaa, mutta sitten saisi heittää kaiken uskottavuuden riekaleetkin roskiin. Syksyllä istuteltaisiin callunoita ja talvella ajeltaisiin callunanpipaleet tuulessa lennellen, hahaa :D

  VastaaPoista