4. tammikuuta 2014

Perhosorkidean lisäys

Sain ihanalta työkaverilta lahjaksi perhosorkidean. Orkidean, joka oli raskaana. Tukevasti.


Emokasvi oli siis tehnyt kahteen vanaan yhteensä viisi jälkeläistä eli keikiä. Kasvi on hankittu kukkivana vuosi sitten, sen jälkeen se ei ole kukkinut uudelleen, vaan kasvatellut perheenlisäystä.

Sain kasvin omakseni, koska olen osoittanut näkyvää kiinnostusta kaikkien työkavereiden ikkunalautojen asukkeihin. Jotenkin tähän tyyliin:


Kiva lahja tämä oli, en ole aikaisemmin kämmekkäkätilönä toiminutkaan. Otin käteen terävät sakset ja irroitin keikit kasvuvarrestaan, ihan sen läheltä.


Käytin kasvualustana Biolanin Orkidea-kasvualustaa. Siinä saa neljästä aineksesta kasata mieluisensa cocktailin. Luin kasvin mukana saamistani Viherpiha 12/2013 -lehden ohjeista, että nuori taimi kaipaa lähinnä männynkuorta (kaarnaa) ja perliittiä. Pakkauksessa on lisäksi mukana hiiltä ja turvetta.


Kolmessa keikissä oli hyvät ilmajuuret, kahdessa ei ollenkaan. Ne leikkasin pois emokasvista ja heitin pois, sillä halusin testata, miten emokasvin käy tämän ennalta-arvaamattoman sektion jälkeen. Kuuleman mukaan emokasvi usein kuukahtaa keikien pusertamisen jälkeen, nähtäväksi siis jää.

Tässä kauniit, mutta omillaan kasvukelvottomat keikit.


Emokasvin juuristo oli siistimistä vaille, hiukan oli kuollutta materiaalia mukana.


Tämän verran juuria jäi, toivottavasti riittävät pitämään lehdistön elossa.


Laitoin emokasvin samanlaiseen kaarna-perliitti-kasvualustaan kuin poikasensa. Jos pysyy elossa, niin katsotaan vaikka kesällä sitten ravinteikkaampaa maaperää.

Tässä he nyt ovat, emo ja kolme perillistään.


Nimesin heidät H0, H1, H2 ja H3:ksi työkaverin etunimen ja juurien määrän mukaan. Hoo-nolla on emokasvi, kaikkien jälkeläistensä lähtöpiste.

Nyt vaan jännätään, että kuinka heidän käy. Sormet ja varpaat ristiin siis. Olette kaikki kummeja.

18 kommenttia:

  1. Peukut pystyssä täällä jännitetään:D

    VastaaPoista
  2. Kiva kokeilu, peukku pystyssä myös täällä :)

    VastaaPoista
  3. Oooh, mä on päässy orkidean keikin kummiksi!

    VastaaPoista
  4. Onpa jännää päästä orkidea-vauvan virtuaalikummiksi. :) Jännityksellä odotetaan, mitä käy.

    VastaaPoista
  5. Oih, ihanaa olla orkidea vauvvojen kummi! Kiitän tästä kunniasta <3
    Olikin ihan hyvä, koska muuuten oon niin järkyttynyt tästä sun osaamisesta. MIten joku voi häärätä orkidean sektion kanssa, huoh. Arvostan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Pirkko, että suostuit ;)

      En mä oikeasti mitään osaa, olen vaan tyhmänrohkea ja jollain oudolla tavalla toisinaan onnekaskin :o

      Poista
  6. Sustahan on kehkeytymässä varsinainen orkideavelho! Keikikummi, hieno tehtävä!

    Itse huokailen, kun käväisin mökillä ja siellä sipulikukat ovat työntäneet vihreät tiittinsä 15 sentin verran maanpinnalle ja ensi viikolla on luvassa pakkasta yötä myöten. Työntelin havuja niiden päälle, mutta se ei ollut helppo tehtävä, kun piti ensin purkaa peurojen esteeksi asetettuja kananverkkohäkkyröitä. Äääh, ja kipeällä kädellä jaksoin havuttaa vain osan, ensi keväänä on siis ehkä vähemmän kukkaloistoa tiedossa...ei voi mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keikikummi, sinä sen sanoit, hieno nimike!

      Toivotaan, että sipulihiipat eivät järkyttyneet tästä talven saapumisesta, ja etteivät peurat käy teidän pihalla aterioillaan. Onneksi kohta alkaa keväistymään...!

      Poista
  7. Onnea perheenlisäyksestä! Toivottavasti kolmoset pysyvät elossa ja emokin voi hyvin. Terveisiä täältä toiselta puolelta ruutua rupsahtaneilta orkideoilta, jotka hädin tuskin laiminlyötynä jaksavat edes lehtiään pikkuisille vilkutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos PilviPulla, toivotaan, että kaikki puoskaroidut tahot pysyvät täällä elossa. Aika sitkeitä kasveja tuntuvat olevan, sitkeitä kuin suomalaiset hoitajansa. Talvi meinaa nuupauttaa, mutta kummasti vaan sytkytellään kevääseen asti...

      Poista
  8. Sä olet kyllä hyvä noiden orkideojen kanssa! Täälläkin pidetään peukkuja pystyssä ja toivotaan parasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, en sitten kerro pihaustakaan, jos kaikki kuolevat käsiin ;)

      Poista
  9. Peukut pystyssä onnistumiselle!!!

    VastaaPoista