16. toukokuuta 2011

Sadunkuusama, superpensas

Jos jotain savimaan pensasta pitäisi hehkuttaa, niin kauaa ei tarvitsisi miettiä. Sadunkuusama, wu-huu! Siinä on kasvi, joka

a) suoriutuu kasvusta täydessä varjossa ja täydessä auringossa tai niiden välillä
b) selviää Suomen talvista ilman ongelmia (ainakin I-II-vyöhykkeillä)
c) kukkii kauniisti loppukeväällä
d) täyttää hankalan tilan mukavasti ja nopeasti
e) ei leviä


Sadunkuusama (Lonicera involucrata 'Satu') kasvaa pihalla hankalimmassa mahdollisessa paikassa: autokatoksen ja aidan välissä. Pensaat (niitä on kaksi) saavat suoraa valoa melko vähän, pari tuntia päivässä, sillä niitä ympäröi rakennus kolmella suunnalla. Siitä huolimatta toukokuun puolivälissä tila on täynnä vihreää.


Annetaan ihanan Pentti Alangon kertoa:

"Kehtokuusamaa (L. involucrata) rentokasvuisempi, kohenevavartinen kanta on nimetty KESKAS-tutkimuksessa työskennelleen Satu Tegelin mukaan sadunkuusamaksi. Se on erinomainen, yleensä vain metrin korkuiseksi kasvava verhopensas." (Tammen suuri puutarhakirja)

Faktataulukon mukaan sadunkuusama kasvaa 1-2 -metriseksi, menestyy 1-? -vyöhykkeillä, kukkii kesäkuussa, tarvitsee tuoreen maan (kaksi pisaraa asteikolla 1-3(4)) sekä kasvualustaksi savimaan tai hiekka- tai moreenimaan. Kukkien väri on keltainen. Käyttö yksittäin, ryhmissä ja aidanteena.

Siis pensas, joka menestyy savimaassa ja pimeässä. Ei ihme, että Alankokin sadunkuusamaa erinomaiseksi nimitti.

Minä annan sadunkuusamalle arvosanan "satumaisen mahtava". En muista kovin usein sen olemassaoloa hankalan sijainnin takia, mutta kun pensaat näen, tulen iloiseksi. Siinäpä kasvi, joka ei tosiaankaan tarvitse tarhuria pärjätäkseen hyvin.


Sadunkuusamaa ei ihan joka kaupasta löydy, mutta esimerkiksi Järvenpään Pihapalvelu -nimiseltä taimistolta sitä kannattaa kysyä. Kävin siellä ostamassa nämä vuonna 2008, tarkoituksenani ostaa jotain muuta (muistaakseni lehtokuusamaa) tähän probleemapaikkaan. Ja kuten osaavassa kaupassa käy, myyjä neuvoo sinulle vielä paremman vaihtoehdon.

Se on palvelu, jota varten kannattaa ajaa vähän kauemmas kuin lähimpään ketjumyymälään. 

Nämä taimet ovat kotimaisen Saarioisten taimiston tuotantoa, iso lisäplussa tähän superostokseen. Pensaan hinta näkyy muuten vielä olevan sama, 10 euroa kappale. Se on hyvin sijoitettu kymppi se!

Ihastuin muihinkin kuusamiin niitä tutkailtuani. Harmi vain, että tontti on edelleen sen 559 neliötä.

Post scriptum 21.5.

Tässä vielä tuota ylintä kuvaa parempi otos sadunkuusaman kukista:


Post scriptum 29.5.

Pensas on kasvanut komeasti kokoa sekä ylös- että ulospäin, joten tuo hankala tila on nyt täynnä komeaa vihreää, mutta pensaat eivät ole levinneet alueeltaan muualle.


Korkeimmat oksat ovat noin 180-senttisiä. Sadunkuusamien juurella eivät rikkaruohot saa juurikaan jalansijaa, joten tarvittavaksi hoitotoimeksi jää pelkkä ihastelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti