7. toukokuuta 2011

Lisätunteja lauantaihin!

Nyt on SE aika. Ulkona paistaa aurinko, lämpötila on +20 ja tekisi mieli jo istuttaa kaikki taimet ruukkuihin . On vain yritettävä jarrutella, koska koleat ilmat voivat hyvinkin vielä tehdä paluun, ja sitä suojaamis-peittelemis-sisäänkantohässäkkää en vapaahetkieni ratoksi halua.

Chilit kyllä siirsin muovikasvihuoneeseen, ne ovat jo niin isoja ja varmasti kaipaavat pölytysapuakin. Aamulla töpsyttelin niiden kukkien sisustoja pumpulipuikolla, mutta pörriäiset tekevät sen homman paljon paremmin.


Taimet ovat sen verran korkeita, että yksi hylly piti ottaa pois kasvutilan venyttämiseksi. Täytyy ottaa kasvit vielä öiksi sisään, lämpö taitaa olla se ratkaisevin tekijä tässä vaiheessa sadon kehittymisessä. Ensimmäisenä auennut kukka näyttää olevan tippumaisillaan varsineen pois (vasemmanpuolinen taimi), ehkä juuri tuon pölyttymättömyyden takia?

Käytin kymmenkunta orvokkia vielä ruukkuistutuksiin ja loput 42 vielä kukkimatonta kaivoin yrttipenkkiin. Jos oikein laajalla spektrillä mittaa, niin onhan ne orvokitkin yrttejä, ainakin niiden kukkia voi syödä esim. salaatissa tai kakun koristeena.


Vielä (?) ovat sen verran pieniä nämä taimet, että neljäkymmentäkaksi yksilöä mahtuu melko pieneen tilaan. Penkkiin jäi vapaata vielä samettikukille, jotka pienen karaistuksen jälkeen sinne istutan.


Samettikukkia tulee nelisenkymmentä, jos ne vain kaikki säilyvät hengissä kesään asti. Nuo turveruukut ovat muuten tosi näppäriä, mutta ne imevät mullasta paljon kosteutta eli tosi tarkkana saa olla kastelun kanssa. Vähintään kerran päivässä näille on saanut vettä antaa.

Hikitelttaan menivät takaisin karaistumaan myös koristemaissit (Zea mays 'Quadricolor').


Ne ovat kasvaneet oikein mukavasti, toivottavasti saan pidettyä tyypit hyväntuulisina. 

Nyt on kyllä SE aika, kun tekemistä on niin paljon, että osa asioista saattaa helposti unohtua. Mutta ei se mitään. Pääasia, että tätä ihanaa tekemistä nyt riittää. Muutama lisätunti tälle lauantaille olisi kyllä poikaa!

2 kommenttia:

  1. Ihana samettikukka-orvokkipenkki tulossa. Aika moinen laittaminen on ja on ollut noin monen orvokin taimen kanssa, mutta varmnasti vaivan arvoinen. Ihanaa, kun vihdoin tulee lämmin!

    VastaaPoista
  2. Saa nähdä, miten taimet selviävät näistä raaoista kevätkeleistä. Kaikkea on yllin kyllin, tuulta, aurinkoa ja yöllä kylmää ilmaa... orvokit näyttävät olevan vielä hengissä, hurjaa kasvupyrähdystä ei ole näkynyt.

    Tämä on kyllä niin ihmisen parasta aikaa! Harmi, että kaikenlaiset velvollisuudet (työ) haittaavat nyt Tärkeiden Puuhien Askaroimista...

    VastaaPoista