15. toukokuuta 2011

Pysäyttäkää kevät!

Oi, jos tähän ajankohtaan voisi vain jäädä kellumaan. Kevät on parhaimmillaan, lupaus kesästä on juuri lunastumassa, mutta ei aivan vielä. Nyt voi nauttia kevyen herkästä vihreästä ja pullistuvista kukkanupuista. Odotuksesta.

Taimista samettikukka (Tagetes patula 'French Safari Mixed') ei enää odotuta, vaan väläyttää näytettä tulevasta.


Chileissä (Capsicum annuum 'Hot Super Chilli F1') näkyy jo muutama palon alku. Ainakin pari kukkaa tipahti kesken kaiken kukintaa pois, mutta olisikohan pörriäispölytys ehtinyt sitten hätiin ja pelastanut loput?


Näitä täytyy varmaan kohta alkaa lannoittamaan, tähän asti on menty uuden mullan ravinteiden voimin.


Pihalla alkavat kypsytellä muutkin marjat ja hedelmät. Tässä kukkii valkoherukka (Ribes rudrum), jota olen aika ajoin heittämässä pois. Ajattelin, että sen tilalle saisi jotain muuta, kun nuo marjat ovat melko happamia. Mutta eihän näitä kukkia katsellessa voi enää moisia suunnitelmia miettiä. Syödään happamia, kun niitä taas keskikesällä kypsyy.


Luumu (Prunus domestica) on avannut ensimmäiset kukkansa. Toivotaan, ettei tuule näin kovaa montaa päivää peräkkäin, jotta surriaiset pääsevät tärkeisiin töihinsä. Tämä suht' pieni ja vinorunkoinen puu tekee herkullisia hedelmiä.


Karhunvadelma (Rubus allegheniensis 'Sonja') on osoittautunut parissa vuodessa varsin elinvoimaiseksi ja suurta tilaa hamuavaksi kasviksi. Kasvakoon vaan, kiva, että joku viihtyy hyvin... Marjojen kanssa saa kyllä ensi kesänä olla tarkkana, ettei kuivuus niitä näivetä.


Pionissa (Paeonia lactiflora) ei ole syötävää kuin muurahaisille. Näkyykö tässä pienessä kuvassa tuo keskellä kasvava kukkanuppu, siinä on mehukas pisara jotain makeaa, josta murkut tykkäävät kuin... no, murkut makeasta.


En tiedä, mitä makua vuohenputkesta saa, mutta kotilolle se näyttää maittavan. Olkoot siinä ja nautiskelkoot olostaan, niin teen minäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti