7. elokuuta 2011

Nähkää tähkää

Juu, kyllä on mainiota tämä suomen kieli, heh. Ja mainiota on tämä täyteytensä saavuttanut kesäaika, pienistä ja vähän suuremmistakin siemenistä on kasvanut kaikennäköistä ihmettä. Kuten tämä koristemaissi, joka on osoittanut toimivansa ruukkukasvina vallan hyvin.


Tuossa 36 cm halkaisijaltaan olevassa saviruukussa on yksi taimi, joka on tehnyt useamman haaran. Koristemaissin (Zea mays 'Quadricolor') juurella on kirsikanpunaista pensaskrassia ja verbenaa. 

Mutta siihen tähkäasiaan. Tässä on yksi pieni auennut tähkä, jossa näkyvät siemenet hyvin.


Nuo kun kypsyvät, niin ei kun öljytilkan kanssa kattilaan ja elokuvaa katsomaan... tosin kypsät jyvät ilmeisesti vielä kuivataan, ennen kuin niistä voidaan alkaa paukkumaissia valmistamaan. No, en ajatellut omavaraisuutta pop cornin suhteen, enkä taida näistä ottaa siemeniä ensi vuotta vartenkaan, jos tuo lehtien raidallisuus katoaa siemenlisäyksessä. Ehkä jostain interneteistä löytyy joku, joka on kokeillut....?

Tuo tähkä on tosiaan ihan pieni, mutta parhaimmillaan on kehittymässä yli 20-senttinen möhkiö. Siinä sitä olisi jyvää. Saisi muhevat otsikot akselilla "hyvää–jyvää". Eh.

Mutta on tuolla koristemaissin tyvessäkin katseltavaa. Melkoiset ilmajuurisysteemit hänellä.


On tainnut kasvi ottaa mallia trooppisista mangrove-metsiköistä... Aika tanakka tuo varsi on myös, ihme, että ruukussa kasvuvoimat ovat riittäneet.

Myös siemenestä kasvatetun mökinihmekukan (Mirabilis jalapa) varsi on varsin tukevaa mallia.

Nopeassa tahdissa on tuokin leveyskasvu tapahtunut, kylvin siemenet maaliskuussa. Aina vaan jaksavat nämä kasvun ihmeet hämmästyttää :o

Tähkää tekee myös sulkahirssi (Pennisetum setaceum), näitä kukintoja on tulossa ihan reippaasti. Toivottavasti kelit pysyisivät suotuisina, niin saisin esiteltyä pörheän tähkäperheen.


Heinien korkeus on n. 50 cm eli mitään hurjia korkeuksia ne eivät tavoittele. Oikein sopiva laji ruukkuun koristemaissin tavoin. Yritän juuri selvittää, voisiko se talvehtia ruukussaan kellarissa, vai talvehtiiko ulkona vai talvehtiiko lainkaan. Huonompana kesänä nämä eivät varmaan oikein ehtisi siemenestä kukintovaiheeseen asti, luulen.

Syyskimikki (Cimicifuga ramosa) ei ole ihan ruukkukasviainesta, se huitelee omissa korkeuksissaan yli parin metrin korkeudessa. Ihana tähkä avautuu syyskuun lopulla, jos ilma ei mene ihan kehnoksi tässä vaiheessa pitkäksi aikaa.


Ajattelin rakentaa yhden perennapenkin ensi keväänä uusiksi niin, että siihen tulee lisää istutustilaa ja että koivun ja luumupuun luomaan varjoon istutetaan varjosta nauttivia kasveja. Nyt siellä kököttää lajeja, jotka kukkivat nihkeästi, kun valo ei riitä. Eli niin kuin presidentti Paasikivi on todennut, "Tosiasiain tunnustaminen on kaiken viisauden alku", joten varjossa on turha kasvattaa auringonpalvojia ja odottaa niiden kukkivan kauniisti.

Syyskimikki on ihana kasvi, joka tosin tykkää täydestä auringonpaisteesta, joten sitä en voi tuohon penkkiin lisätä. Mutta niin ihana se on, että sille voisin rakentaa ihan oman lisäpenkin ihan paraatipaikalle. Ei ole montaa kasvia, jota voisi vielä elokuussa suurella jännityksellä odottaa.

Some funny spikes are ripening: Corn (Zea mays 'Quadricolor'), Fountain Grass (Pennisetum setaceum) and Bugbane (Cimicifuga ramosa). Those Cimicifucas will bloom in late September in white flowers. Love the plant, gives something to look forward to in late summer when almost everything else has ripened and flowered.

2 kommenttia:

  1. Ompas sulla kivoja kasveja siellä. Hieman erikoisempia :).

    VastaaPoista
  2. Kiitos Multasormi, kivoja nuo ovat omastakin mielestä nyt, kun kaikenlaiset epäilykset kasvukyvyistä on ohi :)

    Tuo sulkahirssi oli aluksi niin onnetonta rihmaa, että en millään uskonut siitä muodostuvan minkäänlaista heinää muistuttavaa... siksi olisikin mukava saada se pärjäämään talven yli jollain keinolla. Ettei tarvitsisi hikoilla taas ensi keväänä, heh.

    VastaaPoista