28. elokuuta 2011

Purppuraheisiangervoihastus

Eipä tarvinnut käyttää talvi-iltoja tyhjän istutuspaikan kasvivalikoiman miettimiseen. Piipahdin eilen Plantageniin katsomaan, että olisiko mitään kivoja perennoja huippuhalvalla. No niitä en löytänyt, mutta silmiin osui reippaan kokoisia purppuraheisiangervon taimia.

Sen lehdet ovat tummanpunaiset koko kasvukauden.


Pensaasta kasvaa 1-2 metriä korkea ja yhtä leveä. Ihastuin heti ajatukseen punaisesta pensaikosta ja ostin kolme taimea.

Kuva: Ahosen taimisto

Ihastuin vielä pikkuisen lisää, kun luin, että tällä kasvilla ei ole tauteja eikä tuhoeläimiä ja se viihtyy myös savimaassa ja sitä voi tarvittaessa leikata reippaasti. Sehän sopii siis kaikilta osin tuohon aidan viereen marjapuskilta vapautuneeseen tilaan. Istutusleveyttä siinä oli reilut kolme metriä, joten melko tiheään taimet sai istuttaa, mutta siitä saa tulla tiheä aidanteen pätkä, jos on tullakseen. Pensaiden eteen ja alle voisi istuttaa raikkaan vaaleanpunaisia ja valkoisia sipulikukkia.


Alkuperäinen ajatus muutama vuosi sitten oli istuttaa tälle aidansivulle vain valkokukkaisia kasveja. Siihen lukeutuivat myös paikalta äskettäin poistetut karhunvadelma, valkoherukka ja karviainen, jotka kukkivat valkoisin kukin. Mutta nähtyäni purppuraheisiangervon (Physocarpus opulifolius 'Diabolo')  tajusin, että tuo punalehtisyys olisi kiva yksityiskohta muuten niin vihreässä kasvustossa.

Ja kukkiihan sekin valkoisin kukin, tosin kukinta ovat melko vaatimaton, kertovat taimistot. Siementuppilot muuttuvat loppukesää kohti punaisiksi, se varmasti korostaa mukavasti punaista lehdistöä.

Olen tosi tyytyväinen, että bongasin tämän kasvin, sillä pelkillä perennoilla tuon tilan täyttäminen olisi vaatinut ankaraa puntarointia, että mikähän menestyy savimaassa, puolivarjossa, aidanvarjossa, kukkii valkoisin kukin, ei leviä liikaa, ei ole altis härmälle, ei ole kurjenpolvi eikä perhoangervo tms. joita vieressä jo kasvaa :) 

Tykkään kovasti purppuraheisiangervoistani, toivottavasti nekin tykkäävät ja viihtyvät. 

Puiseen viinilaatikkoon alkukesällä istutettu nukenkaulus piti taukoa kukkien pukkailusta, mutta on innostunut taas.


Aika herttainen sinisen sävy tuo! Näillä herttaisilla ja ihastuneilla fiiliksillä on mukava lähteä kohti uutta viikkoa. Syyskuukin alkaa pian, se ei musta ole yhtään herttaista, mutta yritän sopeutua pakon edessä...

Digged the blackberries out and put some ninebarks in. This is a maroon-leaved form of ninebark, Physocarpus opulifolius 'Diabolo', which is said to be happy in almost every kind of soil and light conditions. It tolerates hard pruning which can be done if it's going to outgrow its place.

I love this shrub already. Not all the colour has to come from the flowers, showy leaves will do as well. And ninebark doesn't have any enemies or diseases here in Finland so gardener can take a break. That's a precious thing, I'd say.

2 kommenttia:

  1. Purppuraheisiangervo lähti minullakin keväällä mukaan Multasormesta, enkä minäkään ole katunut kauppaa. En ole leikkonut sitä yhtään vielä, kun oli leikattu kaupassa jo, että mahtui hyllyjen väliin ;). Ehkä ensikeväänä leikon, niin tuuhettuu.
    Kyllä se syyskuukin menee, ja ajattele, kohta on sitten joulu ja sen jälkeen alkaa odotella siemenkuvastoja tammikuussa! Ota kovasti kuvia pihastas, talvi menee huomaamatta, kun suunnittelee, mitä ens kesänä. Häntä pystyyn!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, Multasormi, että PHA on osoittautunut hyväksi hankinnaksi! Minäkään en leikannut taimia nyt istutettaessa, ajattelin katsoa ensi kesän, että miltä sen kasvutapa näyttää ja että tarvitseeko tuuhennusta tms.

    Tuota optimismia yritän kaivaa itsestäni, että syyskuusta jouluun on vain lyhyt pyräys, kun musta se on pimeytensä takia niiiiiin hidasta aikaa... mutta paistattelen päivää kirkasvalolampun ja sarastusvalon äärellä, lisäksi aion testata korvavaloja (en joudu onneksi ostamaan niitä testiä varten itselleni), niin että eiköhän pimeyden peikko pysy vähän kauempana ;) Ja noissa valoissa varmaan näkee lukea puutarhakirjojakin, heh.

    VastaaPoista