15. elokuuta 2011

Ruskoukonkorento was here

Puutarhailijaa voi odottaa hieno yllätys kukkien kuntoa ja kukintaa tiiraillessaan. Siellä kasvin varressa tai lehtien seassa saattaa siipiään lepuuttaa kaunis perhonen tai korento.


Tällainen ruskoukonkorento (Aeshna grandis) vietti sunnuntaipäivää verbenan lehdellä hengaillen. Tai roikkuen, miten vaan. Mutta komea se on, liikkeellä ja seisahduksissa.

Kosmoskukka on nyt vahvassa vedossa, uusia kukkia aukeaa jatkuvasti monihaarottuneisiin versoihin.


Tällä 'Sonata Dwarf Mixed' -lajikkeella on kolmen värisiä kukkia, näitä tummanpunaisia sekä vaaleanpunaisia ja valkoisia.


Arvioin muutama päivä sitten, että kasvusto on 60 cm:n korkuinen. Tänään arvioisin, että se on lähempänä 80 senttiä. Korkea ja tuuhea ruukullinen joka tapauksessa :)

Työkaveri toi kasvimaaltaan hienon raidallisen kesäkurpitsan. Tein siitä (ihan ensimmäistä kertaa) ruokalajin nimeltä "Kesäkurpitsa-pekonivuoka". 


Tässä se on matkalla uuniin, vaikka näyttää hämäävästi salaatilta... Ja mikä ettei sen olisi ilman raakaa riisiä voinut salaattina syödäkin. Tulos oli varsin mainio, tässä resepti:

Kesäkurpitsa-pekonivuoka

1,5 dl esimerkiksi risottoriisiä
2 kpl eli reilu puoli kiloa kesäkurpitsaa
2-3 kpl tomaattia
125 g sulatejuustoa, esim. Koskenlaskijaa (1/2 pkt)
140 g pekonia (1 pkt)
1 iso sipuli (tai kevätsipulia, ruohosipulia)
1 tl suolaa
1 tl basilikaa (tai tuoretta basilikaa)
2 dl kermaa, ruoka- tai soijakermaa
0,5 dl maitoa

1. Mittaa riisi voideltuun uunivuokaan.
2. Kuutioi kesäkurpitsat, tomaatit ja sulatejuusto.  Leikkaa sipuli reiluiksi lohkoiksi. Lisää pilkotut ainekset ja mausteet uunivuokaan ja sekoita. Lisää kerma ja maito.
3. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
4. Leikkaa pekoniviipaleet kolmeen osaan ja lisää tasaisesti vuoan pinnalle. Kypsennä vielä 20 minuuttia tai kunnes pekoni on rapeaa.
5. Kuumana paistos voi olla vetisen oloinen, anna sen selvästi jäähtyä uunista ottamisen jälkeen.

(Resepti: Ruokamenot.fi)

Näissä kasvispainotteisissa ruoissa onkin ollut hieman opettelemista, sillä kokkailuni on perustunut systeemiin "jotain tämän lihan/ lohen ympärille äkkiä kiitos". Mikä ihana maailma näistä raidallisista ja rouskuvista onkaan avautunut... mutta se on ihan toinen juttu se.

A handsome Brown Hawker (Aeshna grandis) came for a visit and hanged around on a verbena leaf. Dragonflies are quite spectacular, a living memory of the ancient times in Earth's history. At the Carboniferous time dragonflies were huge: Meganeura's wingspan was 75 centimeters. That's the largest flying insect ever have lived on Earth, says Wikipedia.
Res-pect.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti