11. heinäkuuta 2010

Kärhöt kukkivat sittenkin

Joka vuosi sitä miettii, että miksi en siirtänyt niitä jalokärhöjä parempaan paikkaan. Että siinä ne nyt ovat talven viimeisten jääkönttien alla, odottamassa, että aurinko nousisi naapurin taloa korkeammalle. Sitten se paiste alkaa, mutta parhaimmillaankin jää puolivarjoisan mittaan.

Jostain ihmeen syystä kärhöt alkavat kuitenkin rivakan kasvun ja noin juhannuksen tienoilla huomaan, että taas se tukeminenkin jäi - kun mitään vakinaista rakennelmaa en ole saanut aikaiseksi. Sitten törkkään pitkät bambukepit maahan ja sidon kärhösykkyrät niihin. Ja kas, kun kukinta alkaa, rujo tukisysteemi naamioituu ja silmä näkee vain kukkien kauneuden.

Tässä Clematis 'Hagley Hybrid':


Ja tämä on mitä ilmeisimmin Clematis 'Warszawska Nike':


Kirjanpidossani näkyy olevan kuvan mentävä aukko: vaikka kasvit on listattu melko tarkkaan ja värikin kuvailtu, niin se ei korvaa valokuvaa...

Näiden lisäksi pihallani on ollut siemenestä kasvatettu kiinankärhö (Clematis tangutica 'Radar love'), joka kasvoi vanhan, pienen omenapuun juurella. Puun kaaduttua eräänä myrsky-yönä tuntui, että kiinankärhö saa mennä ystävänsä mukana. Se on kuitenkin helppo kasvatettava, kun sen taas pihalleen haluaa.

Kuvaamisessani on hieman outo logiikka, sillä kiinankärhöstä ei näköjään löydy yhtään otosta, vaikka se oli ihana! Noh, tässä tuo kaatunut omppupuu.


Tässä kuva Clematis 'Piilu'-lajikkeesta viime kesältä, tänä kesänä se ei ole vielä avannut kukkiaan. 


Myöskään alppikärhö (Clematis alpina) ei ole kukkinut, sen pitäisi kukkia jo keväällä/ alkukesällä, joten ei mahtane kukkiakaan enää. Ja jostain syystä kärhöistä ovat hävinneet valkoinen 'Marie Boisselot' ja sininen 'Jackmanii', jotka kasvoivat näiden ylläolevien yksilöiden kimpassa. 

Myöskään tuijien tyvellä kasvavat sininen 'The President' ja valkoinen 'Madame de Coultre' eivät aio kukkiaan tänä vuonna näyttää. Taitaa olla kasvupaikka jo sieltä mahdottomimmasta päästä: hieman hapan ja liian varjoisa.

Nooooh, syksyllä siirrän ne parempaan paikkaan. Tai keväällä. Kattoo nyt.

Tässä vielä kuva The Presidentistä viime kesältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti