18. heinäkuuta 2010

Punahatut lastentarhassa

Punahattu (Echinacea purpurea) on erinomainen perhoskasvi. Se kukkii loppukesästä ja kerää luokseen mahdottomasti muun muassa nokkos- ja neitoperhosia sekä muita pörriäisiä.

Laitoin maaliskuun alussa itämään valkoista 'White Swania' ja moniväriyhdistelmä Echinacea x hybrida 'Paradisoa', joista jälkimmäiset tarvitsivat kylmäkäsittelyn. Se olikin tänä keväänä helppo antaa: taimipotit laatikkoon ulos ja päälle lumikökkäreitä. Otin ne sisään 3-4 viikon päästä ja laitoin kasvivalon alle kellariin. Kasvit itivät melko hyvin, molempia versioita sain n. 15 tainta.

Ne ovat viettäneet ensimmäistä suveaan taimitarhassa muutaman pelargonin pistokkaan seurassa. Tässä kuva kahden viikon takaa.Tänään tilanne näyttää tältä:


Vasemmalla valkojoutsenet, oikealla paratiisit. Jännä nähdä, mitä värejä niistä ensi kesänä putkahtaa: Exotic Gardenin myymässä Impecta Handelsin siemenpussissa lukee, jotta "hybridkomplex med oväntade färgkombinationer från vitt, gult och rosa till neonröda nyanser". 

Iso osa minusta tykkää perinnekasveista, mutta joku osa haluaa kokeilla kaikkea uutta ja jännää, kuten neonvärisiä punahattuja, hmm.

Tässä taimet toukokuun lopussa muovikasvihuoneessa vahvistumassa.


Tähän postaukseen en sattuneesta syystä saa kuvaa kukista, niitä täytyy tosiaan odottaa vuoden verran. Mutta puutarhuri on kärsivällinen, kun ei muuta voi... tai sitten hän voi käyttää kuvaa toisesta lajikkeesta. Tässä perinteinen punainen punahattu elokuun lopusta parin vuoden takaa. Lajikkeesta ei ole tietoa.


Jäykkä savimaa ei punahatulle kuulemma kelpaa, joten kohopenkkiin on heidät istutettava. Innostuksesta riippuen siirrän pörriäismagneetit taimitarhasta oikealle kasvupaikalleen joko syksyllä tai keväällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti