9. elokuuta 2011

Perennapenkin hahmottelua, osa 1

Jos olisin fiksu, olisin säästänyt perennapenkin suunnittelun tylsien talvi-iltojen puuhaksi. Mutta ei, aloin pähkiä sitä nyt. Täytyy sitten torkkua talvi telkkarin edessä, jos projekti tulee täysin valmiiksi syksyyn mennessä...

Kyseessä on nurtsipihan yläpää, jossa tällä hetkellä aidan vieressä on "varastona" toiminut perennapenkki. Nuo kasvit on laitettu siihen säilöön muutaman vuoden takaisen piharempan tieltä. Sen lisäksi kohdassa on luumupuu, joka yhdessä hieman sivumpana höljyvän koivun kanssa tekee reipasta varjoa keskelle penkkiä. Noh, ehkä kuva kertoo asian paremmin, tosin tässä varjoa tekee talo.


Tuo perennapenkki on kehystetty yrttipenkistä ylijääneillä turveharkoilla, mutta nyt ne saavat lähteä. Tarkoitus on laajentaa kukkapenkki tuonne kompostialueen aidan eteen, kaarevaan muotoon. Ja taas kuvaa (saa klikattua suuremmaksi):


Yksi sivu on kuusi metriä, toinen vajaat neljä. Perennapenkin syvyys on alkupäissä 120 senttiä ja keskellä 90 cm. Tuossa kulmassa, viistosti istumapenkin takana, syvyys on kaksi metriä. Aika paljon siis perennoja siihen saisi mahtumaan, ja mahdollisesti muitakin kasveja, pensaita ja ehkä joku pikkupuukin, havumallinen kenties. 

Nyt säilössä on punaisia ja valkoisia syysleimuja (kukkivat juuri), syysastereita, tarha-alpia ja maksaruohoa sekä hiukan siperiankurjenmiekkaa, kesäkulleroa, ukonhattua, lehtoakileijoja ja liljoja. Varsin sekalainen seurakunta siis....

Kävin kirjastossa lainaamassa nipun kirjoja omien kaveriksi. Paras eepos on ehdottomasti ollut Viherammattilaisen perennakäsikirja (toim. Anne Tossavainen, Viherympäristöliiton julkaisu 34, 2006). Siinä on lujaa faktaa aiheesta, mm. perennojen kasvuvaatimuksista ja penkin rakentamisesta. On siinä paljon tietoa ammattilaisnäkökulmastakin, kuten taimituotannosta ja penkkien kastelujärjestelmistä, mutta paljon on harrastajaa hyödyttävää.

Sen tiedän tämän kirjan avulla jo nyt, että penkistä tulee 30 cm korkea, mutta multatilan syvyys on 50 cm, kun alaspäin mennään parinkymmenen sentin verran. Penkin aion reunustaa yksinkertaisella betoni- tai nupukivellä. Tilaan sopivia kasvejakin löytyi, kuten myös hyviä reunuskasvivinkkejä. Aion laittaa penkkiin paljon kurjenpolvia, katsotaan sitten, miten noiden säilökasvien tässä suunnitelmassa käy.

Pääasia on, että varjoon tulee varjossa viihtyviä kasveja. Luumua ja koivua ei ole ainakaan nyt tarkoitus siirtää eikä kaataa.

Suunnittelun energianlähteenä voi käyttää tätä komeaa valkosipulilettiä, jonka puolisko toi tuliaisena töistä.


Hienoa satoa työkaverin naapurin kasvimaalta. Varmasti jokaisen 18 euron arvoinen.

Lovely job ahead; planning new border for plants who enjoy partly shady conditions. I'm going to search for different Geraniums and use some of those plants who are already there, waiting for a proper growing spot.

It would have been wise to save this planning project for cold winter days. But no, I just didn't have the patience... Hopefully those lovely garlics give lots of strength and energy for the oncoming fall.

2 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää.
    Meinaatko ottaa ensikesän urakaksi tuon? Nythän on syksy loistavaa aikaa istutella uutta, kun ei tarvi kokoajan olla sitten kastelemassa istutuksia. Vaikka tosiasia on, että tuollaset urakat sujuu keväällä uuden kesän voimalla.
    Jäänpä oottelee penkkisi valmistumista.

    VastaaPoista
  2. Joo, ajattelin väkertää penkin valmiiksi tänä syksynä ja jos kaikki kasvitkin löytyvät, niin istuttaa täyteen. Toisaalta olisi kiva kokeilla kasvattaa esim. joitain kurjenpolvia itse, joten ensi kesään se istuttelu niiden osalta menisi.

    Laitetaan sitten kangasta tai mustaa muovia niihin kohtiin siksi aikaa rikkaruohoja estämään... saa tosiaan nähdä, miten voimia löytyy syyssateiden vihmoessa :) Keväällähän tarhureissa on vauhtia kuin pienessä kylässä pitkän talven jäljiltä, heh.

    Nyt on pakko tehdä kuitenkin jotain, kun on asiasta tehnyt blogi-julkisen.

    VastaaPoista