10. huhtikuuta 2011

Messupuntarointia, osa 2

Helsingin puutarhamessuilla oli kuulemma esitteillä kymmenen erilaista mallipihaa. Näin luin jälkikäteen esitteestä, mutta paikan päällä en kyllä moista havainnut. Ehkä siksi, että ne "pihat" toimivat myös esittelijöiden ständeinä tai osastoina. Ei sieltä kymmenien jalkojen ja tavarapaljouden seasta kyllä tajunnut bongata mitään mallipihoja. Ajatuksena nuo mallipihat tuntuvat hyviltä, mutta ne olisi kyllä pitänyt voinut nähdä ihan sellaisinaan. Tilaa messuhallissa kyllä tuntui ainakin muissa halleissa vielä olevan.

Muitakin ihmetyksen kohteita messuista jäi mieleen. Esimerkiksi tämä "keskuspuutarha valtavine kattokruunuineen ja suihkulähteineen".


Ööh. Melko riisuttu teos, sanoisin. Kruunu keikkui korkealla katon rajassa, niin että se näytti lähinnä myrskyn raatelemalta juhannussalolta. Ja tuon vesisuihkun tilalle olisi voinut istuttaa kasveja tai vaikka varjoisan tai havuisan tai kostean tai taiteellisen mallipihan.

Ja eräs asia, mihin voisi kiinnittää jatkossa huomiota, on somisteena tai koristeena käytettyjen kasvien nimeäminen.


Kiva lilja (?) joo, mutta minkä niminen mahtaa olla? Jos nämä kaunokaiset olisi yksilöity edes yhdellä kyltillä kyseisen puutarhasuunnittelufirman osastolla, niitä olisi voinut ehkä yrittää hankkia jostain. Tylsää käydä kyselemässä kassien ja nyssäköiden kanssa joka kasvista erikseen, että mikäköhän tämä mahtaa olla. Samaa asiaa kuitenkin miettivät monet muutkin näillä alan messuilla (huom!), eikä kyltin väsääminen liene suuri ponnistus. Siitä voi sitten näppärästi ottaa valokuvan, ja asia jää pidempiaikaiseen muistiin.

Olisin myös toivonut näkeväni enemmän uusia ideoita, esim. taiteen ja kotipihan liitosta, tai kierrätystavaroiden tuunaamisesta tai muusta visuaalisuuteen ja estetiikkaan liittyvästä. Betonikiveykset ovat ihan jees, mutta aika peruskauraa pihapuuhastelijoille.

4 kommenttia:

 1. Et ole ainoa, jonka blogista luen kriittistä tekstiä tämänvuotisten messujen esillepanojen mielikuvituksettomuudesta ja tavanomaisuudesta. Itse en ole päässyt ko. messuilla käymään, mutta en ilmeisesti menettänyt mitään kovin sykähdyttävää. Sulla on tosi kivanoloinen puutarhablogi :)

  VastaaPoista
 2. Hei Tiina,

  kiitos, kehaisu toi iloisen mielen maanantai-aamuun :)

  Tosiaan tuntui, että messuista puuttui semmoinen "wau"-elämys, jota tämän aihealueen tapahtumaan luulisi melko helposti saavan tarjolle? Esimerkkiä voisi varmaan hakea vaikka Englannista, edellisen vuoden Chelseat kelpaisivat ainakin mulle mainiosti...

  Et siis menettänyt mitään merkittävää, uskallan väittää. Itse päädyin ostamaan kolme pussia vihreää teetä ja kaksi pelargonin tainta, molemmat olisin saanut (verkko)kaupasta ;)

  VastaaPoista
 3. hei!

  Varmaankin tuo syy, miksi ei messuilla kierrätystä ja tuunausta enemmän tuoda esiin ovat messuille ossallistuvat yritykset. Hehän tulevat sinne nimenomaan markkinoillisessa ja myynnillisessä mielessä tavoitteena myydä mahdollisimman paljon. Siihen seikkaan ei kierrätys ja tuunaus aina sovi. Yleensäkin persoonallisimpia ratkaisuja löytyy yksityispuutarhoista. Näyttäisi tuo kukka muuten olevan tulppaani, ei lilja.

  Ihanaa puutarhainnostusta ja kiva blogi sinulla!

  VastaaPoista
 4. Hei, Onnellinen elämäntapapuutarhuri, ja kiitos kommentista!

  Totta, yritykset ovat myymässä tuotteitaan tuolla, se on fakta. Mutta jotenkin toivoisin, että mukaan tulisi enemmän joitain yhdistyksiä tai Puutarhaliittoa tai jotain, jotka katsoisivat asiaa enemmän tuunaamisen ja itsetekemisen näkökulmasta. Ja ne firmat, kyllä fiksuimmat voisivat keksiä vaikka jotain myytävääkin tuunaajien päänmenoksi :)

  Tuo "lilja" voi hyvin olla tulppaani, mulle jäi semmoinen olo, että jossain kohtaa tuota aluetta oli joku maininta jostain liljasta, siksi se jäi kummittelemaan mieleen. Sillä kunnollisella kyltittämisellähän se olisi selvinnyt, heh.

  Kävin kurkkaamassa blogiasi, ihana herkkupala on se. Sinne siis vierailemaan viikonloppuna alkavalla lomalla!

  VastaaPoista