18. huhtikuuta 2011

Tiaisten pönttöilyä

Voisipa kevään ensimmäisen "kunnon" viikonlopun tunnelmat saada purkkiin, jota voisi sitten raottaa talven synkimpinä päivinä! Fiilikset kohenisivat ja loputtomalta tuntuvat odotus helpottaisi, kun muistaisi iholla kuumottavan, raa'an auringon teettämän ahavan, tuntisi arat sormenpäät, näkisi pöyhityt perennapenkit ja karaistuvat taimet, haistaisi nenässään grillin tuoksun ja kuulisi taas luonnon äänet.

Monissa teksteissä mainitaan aina, että linturuokinta kannattaa siksikin, että keväällä on kiva katsella niiden pesimäpuuhia. "Kiva" oli kaukana viikonlopun tarkkailusessioista, kun jääräpäinen talitiainen halusi omia sinitiaisten valitseman pöntön itselleen. Se seurasi pienempiään tauotta, esti niiden sisustuslennot ja välillä meni pönttöön sisälle vahtimestaroimaan.

Vaikka pöntössä luki selvästi "Peace for birds".


Linnut eivät totelleet pöntönrakennusohjeiden mittoja. Tämän pytyn suuaukko on talitiaisten kokoa, mutta sinitiaiset kokivat sen omakseen - vaikka niille oli viereiseen koivuun varattu hieman pienemmällä lentoaukolla varusteltu meksikolaistalo. Sen sijaan talitiainen tunki itsensä siitä hiukan liian ahtaasta suuaukosta sisään, pääsi onneksi uloskin, mutta ei yrittänyt uudelleen.

Niinpä sitten Casa de Mexico otettiin alas ja sen suuaukkoa työstettiin hieman isommaksi. Jospa talitiainen ottaisi sen ja jättäisi kukkapöntön niille sinitiaisille, jotka sitä olivat jo mieleisekseen pehmustaneet. Meksikonmaja siirrettiin vähän kauemmaksi omenapuuhun, jossa oksisto suojaa hyvin.


Lopputulos oli sunnuntai-iltana se, että sinitiaisten valtaama kukkapönttö on edelleen talitiaisen mieleen. Sillä ei näytä kyllä olevan vielä puolisoa, mutta mökki taitaa nyt sitten olla.

Meksikonpönttöä kiertelee uusi talitiainen. Sinitiaiset katselevat menoa korkealla koivun oksilla. Oikeus ei pöntönripustajien mielestä nyt ihan toteutunut.

Naapurin katolla antenninnokassa laulaa liruttelee mustarastas.


Sillä taitaa olla asuntoasiat kunnossa, sen verran iloisia kuvioita siltä irtoaa aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.

2 kommenttia:

  1. Hih, rauhaa linnuille. Hienot pöntöt!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, toivotaan, että rauhoittuivat nyt. Seuraavaksi tulevat varmaan kirjosiepot ja valtaavat molemmat talot...

    VastaaPoista