11. huhtikuuta 2011

Kekkilä ei tykkää petunioista?

"Unohda perinteiset kukkalaatikot valkoisine ja punaisine petunioineen", ohjeistaa Kekkilä uudessa mainoslehdessään. Kas "parvekehan tarjoaa paljon paremmat puitteet kukkien ja vihannesten viljelyyn kuin mitä ikinä ehkä olet tullut ajatelleeksi", yhtiön markkinaosasto neuvoo.

Öh. Ymmärrän kyllä tarpeen yrittää myydä kallista puukaappia, "vitriiniä", joka pihaan ja parvekkeelle, mutta miksi sitä tehdään petunioita mustamaalaamalla? Onko kasveissakin jotain juntteja, epämuodikkaita ja noloja lajeja, jotka eivät sovi trendikkääseen elämään vuonna 2011? Että oletko "so last season" hikisine petunioinesi ja kukkalaatikoinesi?

Mielestäni parempi lähestymistapa olisi ollut myydä ideaa vaikkapa juuri petunoiden taimikasvatuksesta kyseisen tuotteen avulla. Fiksumpaa olisi olla harrastajien puolella, jakaa innostus.

Eilinen Hesari tiesi kertoa, että "orvokki on Suomen ylivoimaisesti suosituin piha- ja parvekekukka, sitä viljeltiin viime vuonna yli 12 miljoonaa tainta. Suosikki jättää kauas taakseen kakkossijaa pitävän petunian, jota viljeltiin viisi miljoonaa kukkaa. Kolmanneksi suosituin on pelargoni." Onko näitä suosikkikasvifaneja siis varaa ylenkatsoa?

Mieleen hiipii kyseistä kiiltävälehtistä esitettä selaillessa epäilys, että onko tämä puutarhatuotteita valmistava yritys sittenkään ihan aidosti puutarha-asialla. Mitä tarvetta meissä yritetään herätellä? Miten tämän kyseisen vitriinin mainoskuva vastaa lähellekään todellisuutta?


Että 750 euron arvoisessa kasvikaapissa kasvatettaisiin yhtä tomaattia ja viittä pientä yrttiä? Ja että kokonaisuutta koristeltaisiin liudalla tuikkuja?

Jaa-a, tuo asetelma on kyllä tuhannen kaukana ainakin omasta harrastamisestani, johon kuuluu kaiken tilan hyötykäyttö ja käytännöllisyyden maksimointi ja kuluneet tarvikkeet. Ja ne epämuodikkaat kasvit.

Ehkä tuote onkin tarkoitettu sisustajille eikä multasormille. 

Aikaisemmassa postauksessani, ennen tätä ajatusta, olin vielä innoissani kyseisestä vitriinistä.

4 kommenttia:

 1. Hieno puolustuspuhe. Realismia! Minäkin laittaisin kaappiin orvokintaimet, tusinan tomaatteja ja puolikkaan tusinan chilejä, ehkä joukkoon mahtuisi tunkemalla vielä muutama yrttikin. Alahyllylle ruostuneet lapiot ja multaiset hansikkaat. Mutta hei, hyvä sato tuli viime kesänä ilman kaappejakin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, sannane. Ripauksen realisimia saisi tosiaan ottaa sinne markkinointiosaston aivoriiheen mukaan, liika äitelyys tekee huonon olon.

  Ja totta puhut, sadon saaminen on kyllä ihan muista asioista kuin kaapeista kiinni! Ehkä se taika onkin niissä ruostuneissa työkaluissa ja multaisissa hansikkaissa...

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Terveisiä täältä Kekkilän markkinoinnista! Emme suinkaan ylenkatso petunioita. Viesti jutussa oli pikemminkin se, että kasvivalikoimat ovat laajat ja kannattaa kokeilla muutakin kuin tutuinta tuttua.

  Itse tunnustaudun aivan fanaattiseksi pelakuu-friikiksi, joten kyllä vanhassa on usein vara parempi.

  Antaa ehdottomasti kaikkien kukkien kukkia ja jokaiselle mahdollisuus löytää oma puutarhasuhteensa!

  Ihanaa puutarhakesää kaikille!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi, Ia. Kiva, että olemme samaa mieltä siitä, että kasveissa ei ole epämuodikkaita lajeja. Joillekin petunia on ainoa oikea kesäkukka, toiselle se on jokin eksoottinen tai jollain tapaa uusi laji.

  Tunnustaudun itsekin pelakuu-faniksi. Hauskaa tässä harrastuksessa on sekin, että vanhoista tutuista lajeista jalostetaan uusia lajikkeita, joita on kiva kokeilla - ja sitten ehkä palata takaisin niihin vanhoihin tuttuihin, hyväksihavaittuihin.

  Hyvää kesää sinullekin!

  VastaaPoista