27. huhtikuuta 2011

Orvokinlapset saunassa

Noin kolmasosa orvokeista on alkanut kukkimaan. Kahden lajin siemenet ovat synnyttäneet liki emokasviensa värisiä kukkia, mutta pientä variaatiota on. Oranssista on syntynyt oranssia ja vaaleampaa keltaista.


Oranssi-liilojen orvokkien jälkeläiset ovat haaleampia kuin emonsa. Alla niistä tummin versio.


Ylimpien terälehtien liila väri on haalistunut melkein pois, rasvattoman maidon väriseksi, mutta oranssi sävy on suhteellisen tumma.


Tässä oranssikin on vain pieni läiskä, mutta liilat suonikuviot näkyvät selvästi.


Tässä yksilössä liilaa on eniten, vaikka ei paljon tässäkään. Alin terälehti on liki kokonaan oranssi. Tai no, kellertävä kuitenkin.

Lämmin maanantai-ilta houkutti lataamaan muovikasvihuoneen täyteen taimia ja jättämään ne sinne yöksi. Eilen ovi oli koko päivän kiinni, ja töiden jälkeen päästin kuuman kosteuden teltasta ulos. Risiinit näyttivät viettäneen varsinaisen juhlapäivän.


Trooppiset olosuhteet ovat selvästi niiden mieleen, samoin kuin mökinihmekukkien.


Tuntuu, että taimet venyivät pari senttiä yhden työpäivän aikana. Myös samettikukat tykkäsivät höyrysaunasta.


Samettikukan (Tagetes patula 'French Safari Mixed') taimet ovat kyllä paljon pienempiä tässä vaiheessa kuin viime vuonna, mutta lajikekin on eri. Jos kukinnassa ei ole valtavaa eroa, taidan päätyä siihen viime vuotiseen (Tagetes tenufolia 'Tangerine Gem') taas ensi vuonna.

Kasvihuone oli siis kaikkien ylläolevien taimien mieleen, myös orvokkien, mutta tomaatti ei moisesta hikihuoneesta välittänyt. Se rypisti lehtensä ja piti ne rypyssä, vaikka leppeä kevättuuli yritti niitä lepytellä.


Jätin ne kuitenkin telttaan seuraavaksikin yöksi ja päiväksi. Saa nähdä, miten näreissään ne sitten ovat. Toivottavasti ovat tokeentuneet ja karaistuneet ja antaneet kaltoin kohtelun anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti