25. heinäkuuta 2011

Sinisiä yllätyksiä

Juuri, kun pääsin valittamasta, niin ihme tapahtui ja jalokärhö 'Jackmanii' suvaitsi kunnioittaa tätä kesää läsnäolollaan. Yllättävän eri aikoihin kukinta on alkanut neljällä, samassa paikassa kasvavalla lajikkeella.


Jackmanii taitaa olla oikein perusperuskärhö, mutta mukavaa vaihtelua tuo nelilehtinen kukinta kyllä on. Kukat ovat suht' isoja verrattuna esim. 'Hagley Hybridiin', joka tekee näin kukintansa loppuvaiheessa myös ihan pieniä vaaleanpunaisia kukkia.

Epämääräinen bambutukikehikko on naamioitunut huomaamattomiin kasvien alle ja taakse.


Tuossa vasemmanpuoleisessa paapelissa kasvaa juuri tuo 'Hagley', etualalla on 'Piilua' ja 'Warszawska Nikeä' ja keskellä roikkuu 'Jackmanii'.

Yritin yllättää itseni etsimällä sisäistä kukkiensitojaani, mutta eihän siitä askartelusta kauhean komeaa tulosta tullut, hah. Mutta koska kyseessä ei ole kovin vakava moka, niin laitan kuvan kimpusta tähän, sillä se sopii harvalla ajattelulla tuohon otsikkoon sinisestä yllätyksestä...


Ja sitä sinistä yllätystä edustaa tietysti tuo yksinäinen sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus), hehheh. Keskellä raakaa maksaruohoa ja reunoilla jotain heinää pihalta, lisäksi verbenaa ja kaupan kotimaisia ruusuja. Kimppu onneksi kuitenkin kelpasi eiliselle synttärisankarille, kyhääjässään se herätti halun mennä sidontakursseille opiskelemaan perustekniikoita :)

Mutta nämä siniset yllätykset herättivät kyllä halun ostaa iso ritsa.


Mikä "iloinen" näky kotiintulijaa tänään odottikaan. Isot plötsäkkeet mustaherukkaisia linnunläjiä! Ja tekijät itse istuivat koivussa tyytyväisinä, eivätkä aikoneet liikkua mihinkään. En jäänyt heristämään niille nyrkkiä, sillä ammuksia sateli edelleen harvakseltaan alas.


Siellähän ne sepelkyyhkyt vatsat pullollaan istua nököttävät. Nyt tarhurin olisi viisainta käydä keräämässä mustaherukkapuskan sato talteen, ennen kuin koko piha värjäytyy. Tämä lintukaksikko näyttää siltä, että se aikoo viettää lähipäivät bajamajattomilla marjafestareilla.

Some blue surprises around... like Clematis 'Jackmanii' who showed her flowers after one year's pause. The surprises at the paving aren't as likeable. The two wood pigeons on the birch had their dinner at the blackcurrant bush and felt like staying around afterwards. I got to clean their compliments.

2 kommenttia:

 1. Nuo kärhöt on kyllä kauniita noin kukkiessaan! Epäilen vaan valmiiksi saanko kukkapenkkejä koskaan loistoonsa, vai saanko tyypillisesti vain vihreät lehdet nousemaan...
  Ja sievähän tuo sitomasi kimppukin on! :)

  VastaaPoista
 2. Nämä kärhöt ovat kyllä olleet melko kiitollisia kasvatettavia, vaikka niiden kasvupaikka ei ole oppikirjan mukainen. Eli menestyvät varmasti teilläkin, kunhan saavat aurinkoa sopivan määrän. Muistaakseni kasvin tyvi tykkää varjosta, siitä on esim. täällä tarkemmat ohjeet: http://suomalainentaimi.fi/karhojen-istutus

  Ruukkuunkin heitä voisi istutella, sekin olisi kiinnostava (ja selkäpoloa rasittava) kokeilu...

  Ja kiitos Terhi, valkoiset kukkakimppuvalheet ovat ihan sallittuja :D

  VastaaPoista