6. heinäkuuta 2011

Koristemaissi komeilee

Koristemaissi (Zea mays 'Quadricolor') on venähtänyt komeasti ihan muutamassa viikossa. Vielä 19 päivää sitten arvioin, että iltapäiväaurinkoa saava yksilö olisi n. 50 cm korkea, nyt tuore mittaus kertoo sen olevan tasan 156 cm pitkä.


Tämä on kaikkiaan viidestä koristemaissin taimesta se, joka ei ole neli- vaan melkeinpä yksivärinen. Mutta komea se on silti, lehdet kuin kotkan siivet kaukana horisontissa, heh.

Etupihalla kokopäiväauringossa kasvavassa taimessa on jo tähkä. Tähkässä on kuusi haaraa, jotka näyttävät tältä:


Noista ne siemenet sitten ilmeisesti kypsyvät? Siemenet näyttävät varsin kivoilta, kuin hiukan kärähtäneiltä popcornin jyviltä... En tiedä, millaisia taimia tästä jalostetun lajikkeen jälkeläisistä tulisi. Jos siemenet ehtivät kypsyä, niin sitähän voi ensi keväänä kokeilla.

Kosmoskukka on avannut ensimmäisen nuppunsa.


Kuva on otettu illalla, eli tuossa se on jo laittanut itseään hiukan supumpaan. Uniasentoon. 
Kosmoskukkaa en ole aikaisemmin kasvatellutkaan, mutta kovin oli helppo sitä viljellä: siemenet vaan suoraan isoon ruukkuun suht' harvalti, tasainen kosteus ja vot. Kylvöstä kukintaan meni noin 8 viikkoa, tosin pidin ruukun itämiseen asti tasalämpöisessä kellarissa, poissa alkukevään vaihtelevista keleistä. Siemenet itivät vajaassa viikossa.

Kärhöt, jotka joka vuosi saavat jonkinlaisen tukirakennelman aina viime tipassa, eivät ole kantaneet kaunaa, vaan ystävällisesti avaavat kauniita kukkiaan.


Saanko esitellä, yllä Clematis 'Warszawska Nike'. (Puolalainen urheilijatar, eh?)


Ja tämä on 'Hagley Hybrid'. Nämä kaksi lajiketta ovat kukkineet tasaisesti jo useamman vuoden ajan, muut samaan paikkaan istutetut lajit ovat olleet vähän epävarmempia, kuten tämä 'Piilu'.


Saa nähdä, onko se hiipunut kokonaan. No, ei se mikään ihme olisi, tuo kasvupaikka ei ole kyllä ihan optimaalinen jalokärhöille: paikka on kyllä etelään päin, mutta naapurin talo varjostaa sen verran, että lumi ja jää sulavat ihan viimeisenä tästä kohtaa ja aurinko pääsee kunnolla lämmittämään vasta toukokuun puolella. Valoahan nämä rakastavat, niin kuin moni muukin elollinen, tarhuri mukaanlukien.

Kolme viikkoa sitten kylvetyt ruusupavut ovat itäneet ja kasvattaneet jo hiukan kiipeilevää varttakin. Itäminen tuntui aika hitaalta, mutta kasvu on näköjään sitäkin nopeampaa.


Olin sen verran myöhässä näiden kanssa, että papuja en rohkene odottaa. Mutta jos kukinnon saisi, sekin riittäisi. Ensi vuonna muistan kylvää tämän söpöliinin ajoissa.

Luin juuri uusimmasta Kotipuutarhasta, että heinäkuussa voisi tehdä uusintakylvöjä salaatin lisäksi mm. herneistä, korianterista, maustekirvelistä ja tillistä. Houkutteleva ajatus!

Ornamental corn (Zea mays 'Quadricolor') has grown quickly, they're now 150+ cm tall. They have lovely spikes, hope the seeds mature well so I can have some ornamental pop corn this fall ;)

Two clematis varieties, 'Warszawska Nike' and 'Hagley Hybrid' are blooming. Their living conditions aren't optimal but still they manage quite well year after year. Tough ladies.

Some runner beans on their way. I sowed them quite late, 11th of June, but I hope they have enough time to bloom. If luck strikes we'll have some beans too.

2 kommenttia:

  1. Ihanat kärhöt! Meill taitaa kasvaa tuo sama urheilija.

    Uusintakylvöt olisi kyllä houkutteleva ajatus. Varsinkin kun kaikki tillini kuolivat ennen satoa ja herneitä en edes muistanut ajatella laittavani kasvamaan.

    VastaaPoista
  2. Jalokärhö kuuluu musta selvästi "eksoottinen tapaus näillä leveyksillä "-kasveihin, aina jaksan hämmästellä kukkien kokoa ja näyttävyyttä :)

    Tilliä olisi tosiaan kiva laittaa, en ole koskaan häntä yrittänyt kasvattaa, mutta tunne on jäänyt jostain kirjoituksista, että se olisi hiukan hankala? No, kokeilemallahan se selviäisi.

    VastaaPoista