18. kesäkuuta 2011

Kolmiväristä koristemaissia

Koristemaissit ovat kasvaneet ruukutuksensa jälkeen aika ripeästi, nyt ne ovat noin 50 cm korkeita.


Niiden juurella kasvaa juuri kukkimaan alkanutta verbenaa ja vielä kukkimatonta pensaskrassia, jonka pitäisi tehdä tummanpinkkejä kukkia.

Koristemaissin (Zea mays 'Quadricolor') koristeellisuus tulee lehtien vaaleista ja pinkeistä koristeraidoista. Tässä kuva, jonka pitäisi havainnollistaa asiaa, pahoittelen kuvan epäterävyyttä (kamera ei suostunut tarkentamaan oikein mihinkään):


Mutta siis tässä taimessa on eniten punaista. Seuraavaksi eniten, mutta melko niukalti sitä on tässä:


Huomaatteko, ei väriä juuri nimeksikään, vain ohuet viirut noissa ylimmissä lehdissä... Mutta kolmannessa taimessa ei ole punaista lainkaan.


Itseasiassa siinä on hyvin vähän valkoistakaan, eli melko tummanvihreät ovat nuo lehdet. Eli jalostus ei näköjään tuota tasalaatuista siementä, vaan halutut ominaisuudet periytyvät vahvemmin vain joihinkin jälkeläisiin. Kaikki taimet kasvoivat täysin samanlaisissa olosuhteissa, joten se ei tässä ainakaan paljoa vaikuta lopputulokseen.

Quadricolor tarkoittaa neliväristä ja tässä yhteydessä tummanvihreän, vaaleanvihreän, keltaisen ja vaaleanpunaisen kombinaatiota. Näissä taimissa on nyt kyllä yksi unicolor-versiokin.

Kävin tänään kukkakaupassa hankkimassa juhliin vietävää. Näin roskiksessa hetki sitten sinne nakattuja ruusuja ja kysyin, voisinko pelastaa yhden kotiin maljaa koristamaan. Kauppias heltyi, ei kylläkään antanut takuita töpövartiseksi leikatun ruusun pärjäämisestä edes iltaan asti.


Nyt on ilta ja varsin hyvin se näyttää vielä kukoistavan, aprikoosin värinen kaunotar. Jos hyvin käy, se ilahduttaa eteisessä vielä aamullakin, lomatunnelmissa sanomalehteä hakevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti